Prea mult timp ne consumăm din viață privind la ceea ce fac alții, la cum sunt alții, la ce experimentează cei din jur și adesea constatăm că viața a trecut în timp ce noi eram ocupați să privim, și mai puțin să trăim. Cel mai mare consumator de timp privit este ecranul. Al televizorului, al calculatorului, al telefonului mobil, al tabletei sau al altor dispozitive. Ordinea o decide fiecare în parte. Și da, fie că este vorba de rețele sociale, filme, emisiuni tip reality show, chiar știri sau talk-showuri interminabile – toate pretind că te învață să trăiești, dar de fapt ele îți consumă timpul și nu mai ai ocazia să trăiești ce ți-au arătat ele. Ecranul doar îți arată ce înseamnă viața, dar nu tu ești personajul principal, ci doar un spectator. De ce să lași mai des deoparte ecranul și să trăiești viața, nu să o privești?
1. Pentru că ceea ce privești îți influențează viziunea de viață
Oricine este polițist, avocat, psihiatru, medic sau agent secret va recunoaște că televiziunea nu prezintă cu acuratețe viața lor. În rare cazuri ecranul transpune fidel viața și lumea. Privitul vieții prea mult printr-un ecran are ca rezultat deziluzia despre ceea ce este de așteptat de la lumea reală, în diverse aspecte: dragoste, sexualitate, muncă, succes etc.
2. Pentru că ceea ce vezi în ecran îți dictează obiceiurile de consum
Dacă crezi că ești imun (sau prea deștept) și neinfluențat de puterea reclamelor, pur și simplu te înșeli. Fii sigur că marile corporații nu cheltuie miliarde de euro în reclame, sperând că te vor influența. Ele cheltuie miliarde de dolari știind că te vor influența.
3. Pentru că privirea îndreptată mai mult într-un ecran nu îi mai observă pe cei din jur
Personajele din programele tv nu sunt reale. Nici cele din filme sau din jocurile video. Ele sunt inventate într-un birou și prind viață într-un ecran. Sunt acestea mai importante decât oamenii reali, ce trăiesc vieți reale? Oamenii reali din jurul tău sunt cei care îți caută privirea. Ei au nevoie de tine… și tu de ei.
4. Pentru că ecranul te jefuiește de energii mentale prețioase
Când televizorul tău este deschis, concentrarea ta este ținută ostatică. Energia mentală este atrasă spre ecran și capacitatea de control capitulează. Ai încercat să înveți ceva în timp de pe ecran rulează un film sau să faci ceva treburi casnice în timp ce îți butonezi telefonul? Ai încercat, dar ai și reușit să faci ce ți-ai propus?
5. Pentru că ecranul îți influențează capacitatea de gândire
Producțiile cinematografice simplifică realitatea; prezintă subiecte complexe în câteva minute și totul este clarificat în 90 de minute sau chiar mai puțin. Rezolvarea vine pe tavă, fără prea multe bătăi de cap din partea protagonistului, fără a ține cont de condiționările exterioare. Oricât de complicată ar fi acțiunea, oricâte emoții ți-ar da complexitatea evenimentelor, în circa 90 de minute, totul se termină cu bine. În viața reală nu e deloc așa.
6. Și nu în ultimul rând pentru că privitul excesiv către un ecran îți afectează sănătatea
Medicii vorbesc adesea despre legătura dintre privitul excesiv la televizor și afecțiunile oftalmologice, obezitate, chiar tulburări psihice și emoționale.
Deci ridică ochii din ecran. Și ce să faci? Să-ți trăiești viața.
Fă exerciții fizice, ia masa cu cineva drag, distrează-te între oameni, fă plimbări în natură, meditează, practică un hobby, citește o carte, muncește la împlinirea unui vis. Viața e frumoasă, dar nu atât de mult atunci când o privești, ci atunci când o trăiești.