Este ușor să te pierzi din vedere atunci când ritmul vieții personale și mai ales profesionale, este atât de accelerat. Când agenda este plină de întâlniri, deadline-uri și task-uri de împlinit, starea de bine fizică devine utopică și o resuscităm doar în weekend, și atunci doar printr-un somn lung și bine-meritat.
Totuși, sănătatea nu poate fi doar sporadic întreținută, crezând că undeva, cândva, vom avea timp și de o detoxifiere sufletească și fizică. Minimul pe care îl facem în fiecare zi reprezintă în cele din urmă cumulul de rezultate care se conturează mai târziu. Și sănătatea ar trebui să fie întotdeuna pe primul loc. Mai jos am alcătuit o listă cu nouă lucruri importante pentru sănătatea noastră de zi cu zi, care pot fi cu usurință îndeplinite în cel mai scurt timp, și care pot aduce un plus de echilibru vieții atât de agitate.
Numărul 9
Încearcă să parcurgi zilnic pe jos cel puțin 9 000 de pași. Știu că cel mai adesea ne grăbim să ajungem la birou, la întâlnirea urgentă din alt cartier sau la vreo conferință, însă putem cu ușurință să parcurgem unele distanțe pe jos. Parchează mașina mai departe de birou. Coboară cu o stație mai devreme la metrou. Mergi pe jos până la cafeneaua de unde îți cumperi gustarea preferată. Orice mic exercițiu fizic contează.
Numărul 8
Dormi cel puțin opt ore în fiecare noapte. Deprivarea de somn are numeroase consecințe negative, cum ar fi:incapacitatea de concentrare, de reținere a informațiilor noi, de îndeplinire a sarcinilor curente. Somnul insuficient ne face mai iritabili, predispuși la greșeli și ineficienți la locul de muncă. Somnul ideal este între 10 seara și 6 dimineața. Pentru mai multe detalii urmărește linkul atașat. (why we sleep)
Numărul 7
Hidratează-te în mod constant. Bea în jur de 7 pahare de apă pe parcursul zilei. Apa ajută activitatea creierului și oferă energie, contribuie la eliminarea toxinelor din corp și influențează pozitiv sistemul imunitar. Pe lângă toate acestea, apa previne durerile de cap și foamea excesivă. Deseori când simțim că ne este foame, suntem de fapt deshidratați. Dacă nu îți place apa simplă, combin-o cu ghimbir, lămâie sau castraveți. Va avea un gust fresh și savuros.
Numărul 6
Ia-ți timp pentru suflet, pentru analiză interioară sau meditație. Practică recunoștința minim șase minute pe zi. În fiecare seară, înainte de a merge la culcare îmi place să scriu sau să vorbesc cu cineva despre lucrurile pentru care sunt recunoscătoare în ziua respectivă. Acest exercițiu te-ar putea ajuta și pe tine să păstrezi o perspectivă optimistă și echilibrată asupra zilei.
Numărul 5
Consumă cel puțin cinci fructe sau legume proaspete pe zi. Acestea ajută la prevenirea a numeroase boli, cum ar fi cele de inimă sau cancer. Datorită bogăției lor în vitamine și minerale, ele oferă trupului un extra de energie și vitalitate naturală.
Numărul 4
Ia cel puțin patru pauze în timpul programului de lucru pentru a face puțină mișcare, mai ales dacă lucrezi în mod predominant la birou. Oamenii pot lucra în mod eficient timp de 2-3 ore, după care capacitatea de concentrare scade, prin urmare și productivitatea, așa că o pauză este tot ce ai nevoie pentru a te refocusa pe sarcinile curente.
Numărul 3
Ai grijă să incluzi trei mese consistente pe zi în programul tău, alternând mâncarea solidă cu cea lichidă și trei gustări ușoare pentru a preveni ”foamea de lup”. Nu trebuie să gătești lucruri complicate, sunt atât de multe rețete rapide și sănătoase la îndemâna oricui. Pentru gustări poți întotdeauna opta pentru nuci, semințe sau un smoothie cu fructe de sezon.
Numărul 2
Dacă principile anterior menționate fac deja mai mult sau mai puțin parte din rutina ta zilnică, sunt sigură că acest principiu este cel mai adesea omis. Încetează să mai folosești telefonul cu cel puțin două ore înainte de culcare. Lumina albastră provenită de la numeroasele aplicații poate reduce producția de melatonină din corp, un hormon care reglează ciclul somnului. Un somn insuficient și necalitativ poate duce la oboseală cronică și mai grav, la boli de inimă sau depresie.
Numărul 1
Fă mișcare cel puțin o oră în fiecare zi. Fie că alegi să mergi la sală, să mergi pe bicicletă sau să te plimbi în parc, este important să fii activ în mod constant. Activitatea fizică are atât de multe beneficii, printre care:ajută la controlul și mențirea unei greutăți adecvate, combate numeroase boli, conferă o stare de spirit pozitivă și sporește activitatea intelectuală.
Schimbarea, și mai ales cea pe termen lung, cere timp și dedicație, dar dacă îți pasă de sănătatea corpului și a minții, vei avea grijă să încorporezi în programul tău aglomerat aceste principii care să te mențină activ și plin de optimism. Sănătatea are prioritate!
Dacă îți dorești cu adevărat să faci astăzi o schimbare urmează cursul colegilor noștri de la Respiro Learning.