Un ritual de trecere…spre nicăieri

“Ce ai rezolvat cu asta?”, îl întrebă tatăl pe un ton aspru.

“La noi nu te-ai gândit? Așa te-am învățat noi?”, continuă mama pe un ton ceva mai blând, dar mai ferm ca niciodată.

Andrei lăsă capul în jos și răspunse sec: “Nimic. Am greșit” și se grăbi să plece în camera lui.

“Nu așa repede, băiete. Nu am încheiat discuția”, strigă tatăl după el, dar tânărul era deja în cealaltă parte a apartamentului închizând violent ușa.

Băiatul intră în camera lui și butonă nervos telefonul. Intră în albumul foto și privi lung la pozele de aseară. O seară pe care o așteptase de mult timp. Voia să meargă la petrecerea colegului și mai ales voia sa aibă parte de acel “ritual de trecere” pe care îl vâna și îl aștepta de câteva luni. Era modul lui de a-și demonstra sieși, dar mai ales colegilor că e bărbat.

A băut cât a putut și desigur că seara nu s-a încheiat prea bine. Nu doar că s-a simțit foarte rău, a vomat și a avut dureri mari de cap, dar s-a și certat cu niște amici care i-au tras câteva lovituri pe care le simțea și acum. Nu-și amintea cum a ajuns acasă, dar dimineață bărbăția lui a trebuit să țină piept unei confruntări cu părinții, de care chiar nu avea chef.

Am greșit repetă el odată ajuns în cameră…ar fi fost o seară grozavă, dacă mă opream la timp, dar măcar am făcut-o. Am făcut-o lată, deci sunt bărbat.

Andrei ca mulți alți tineri e convins acum că s-a eliberat de rușinea și anxietatea de a fi “doar un copil”. Nu mai putea ține piept presiunii pe care cultura dezlănțuită a adolescenței o punea asupra lui, așa cum se întâmplă și în cazul altora, când au nevoie să iasă în față ca bărbați adevărați, cu o țigară în gură, un pahar de alcool în mână și de ce nu, poate cu niște droguri bine ascunse. Pentru mulți băieți beția și uneori euforia dată de droguri înseamnă mai mult decât “distracție”. Prima experiență a unui băiat cu aceste substanțe e un ritual de trecere. La fel ca pierderea virginității, ca obținerea permisului de conducere, și prima beție îi conferă un anume tip de mândrie masculină. Presiunea de a bea, de a bea mult, tentația de a fuma și curiozitatea de a încerca ceva mai mult prin droguri, sunt ispite mari. Foarte mari. În ciuda riscurilor de care tinerii sunt atât de conștienți.

Dar băieții învață încă de mici că ești bărbat atunci când îți asumi riscuri. Geoffrey Canada, un cunoscut autor și activist pentru educarea tinerilor spunea așa: “Pe măsură ce creșteam, eu și prietenii mei ne asumam tot felul de riscuri. Săream de pe acoperișuri, ne cățăram peste garduri cu sârmă ghimpată, ne băteam cu pietre. Mai târziu am acceptat credința populară că a fi bărbat înseamnă să “ții la băutură” și așa am devenit fascinați de ideea de a ne îmbăta. Știam că pentru a încinge unele din aceste beții trebuia să-ți asumi riscuri, dar pentru noi asumarea de riscuri devenise deja un mod de viață”.

Un mod de viață cu efecte atât de grave. Unul dintre cele mai periculoase aspecte ale consumului de alcool este efectul pe care îl are asupra creierului, distrugerea judecății raționale. Băieții care beau se pot simți invincibili, nemuritori, dar de fapt devin mai slabi, mai vulnerabili. Orice consum de alcool vine cu o problemă, cu un comportament de risc.

“Statisticile indică faptul că la un moment dat pe parcursul clasei a douăsprăzecea, patru din zece băieți vor conduce o mașină sub influența alcoolului. Trei din zece își vor pierde cunoștința din cauza băuturii. Băieții sub optsprezece ani sunt de zece ori mai predispuși decât fetele să fie arestați din cauza băuturii sau a drogurilor. Unul dintre motivele pentru care oficialii ministerului sănătății sunt îngrijorați cu privire la consumul de alcool al adolescenților este că efectele directe și des întâlnite ale acestuia sunt: răni și deces în rândul adolescenților din cauza accidentelor de mașină, înnecuri accidentale, fumat, consum de droguri, boli cu transmitere sexuală, violență și sinucidere”, spun Dan Kindlon și Michael Thompson în cartea lor “Crescându-l pe Cain”.

Băieții care au nevoie să fie acceptați ca bărbați, speră să nu facă parte din statisticile de mai sus, și riscă atât de mult așteptând ca odată cu acest început să fie percepuți ca bărbați curajoși, gata să treacă într-o altă etapă a vieții. Un drum care din păcate nu duce nicăieri. Un ritual de trecere spre ceva atât de fals și de înșelător.

Colegul tău de bancă, amicul din liceu, ori băieții de la bloc, la fel ca și Andrei din întâmplarea de la început se înșeală. E doar o iluzie faptul că numărul de pahare pe care le dau gata, indică nivelul lor de maturitate.

Da, ești liber să alegi, dar în unele cazuri, odată ce ai ales, nu mai ești liber. Alcoolul, tutunul, drogurile produc dependență și nu e nevoie să mă crezi pe cuvânt…întreabă-i pe cei care au trecut prin centre de dezintoxicare. Dependența doare și doare tare. Dincolo de decizia de a bea un pahar, dincolo de pasul în necunoscut pe care îl faci atunci când ești ispitit să încerci un drog și în spatele gestului nervos de a fuma nu se află bărbăția adevărată, ci slăbiciunea în cea mai josnică formă. Numai un om slab, care nu își cunoaște și apreciază valoarea, numai cel care depinde de acceptarea condiționată a celorlalți, numai cel care nu știe să își descarce emoțiile sau să-și verse frustrările va apela la un astfel de obicei. Și nu! Nu te înșela singur! Nu te vei putea opri ușor, atunci când vei vrea.

Închei cu câteva sugestii pentru tine dacă simți nevoia să încerci alcoolul, tutunul sau drogul, ori dacă vrei să ai parte de ritualul inițierii pentru a deveni bărbat. Nu așa se întâmplă maturizarea ta! Vei descoperi că dincolo de aceste gesturi ești tot tu, doar că mai slab, mai dependent și mai dornic să te ascunzi, ori din contră să ieși cumva în evidență, doar pentru a fi plăcut și important în ochii unora care de fapt nu dau doi bani pe tine și pe grozăviile tale. Dacă ai căzut deja în această capcană, te încurajez să renunți dacă poți singur și cât mai repede, iar dacă nu poți, cere urgent ajutor.

Înconjoară-te de persoane care nu au aceste obiceiuri! Dacă ai în anturajul tău persoane care au aceste vicii, nu (mai) ceda! Evită pe cât posibil locurile în care ispitele sunt mai mari! Asumă-ți responsabilitatea pentru faptele tale și bucură-te de consecințe! Înlocuiește aceste obiceiuri cu altele sănătoase; fă mai mult sport! Gândește-te mereu la avantajele pe care le ai alegând să nu îți distrugi mintea și corpul cu aceste obiceiuri! Atunci cănd vei birui viciile vei avea parte de un adevărat ritual de trecere, cu adevărat spre tine, spre tine mai matur și spre tine, bărbat adevărat! Ai lumea întreagă ce așteaptă să te admire. Țigara aprinsă și paharul de băutură în mână îți taie aripile. Poți să ieși în evidență cu ceva mai bun!

 

Bibliografie: “Crescându-l pe Cain”, autori Dan Kindlon și Michael Thompson 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere