Ce asociere mai potrivită i-ai putea găsi acestui cuvânt decât soare? Ştii suficient de mult despre expunerea la soare? Când, cum şi cât de benefică este ea pentru organism?
Să cunoaştem mai mult
Soarele transmite două tipuri de raze ultraviolete ce afectează pielea: UVA şi UVB. Atât unele, cât şi celelalte, sunt prezente pe toată perioada anului şi sunt periculoase fie în urma contactului direct cu pielea, fie prin reflexie. Atunci când razele ultraviolete ale soarelui ating suprafaţa pielii, ea reacţionează producând, pentru protecţie, melanină – cunoscută şi sub numele de bronz.
Bune...
Radiaţiile ultraviolete contribuie la creşterea numărului de globule albe din organism şi, prin aceasta, la stimularea rezistenţei organismului la infecţii, dar şi la asimilarea calciului şi a fosforului (vitamina D e produsă la nivelul pielii sub acţiunea razelor UVB). Expunerea la soare are un rol chiar şi în întărirea danturii. Iar unul dintre cele mai importante efecte ale ei este accelerarea activităţii sistemului endocrin, declanşând producerea de serotonină de către creier (hormonul fericirii, după cum mai este ea denumită). Trebuie amintit şi faptul că rănile şi plăgile deschise se vindecă mai repede, dacă sunt expuse la soare.
Şi rele
Dintre cele două tipuri de raze, cele UVB reprezintă principala cauză a arsurilor şi a cancerului de piele. Ele se intensifică în timpul verii şi pot afecta pielea mult mai rapid decât razele UVA. Razele UVB provoacă înroşiri şi arderi ale pielii. Razele UVA au o acţiune restrânsă şi nu sunt atât de periculoase precum razele UVB. Totuşi, din cauza ariei lor de acţiune, mai lungă decât a razelor UVB, ele penetrează mai adânc în piele, fiind responsabile de apariţia prematură a ridurilor.
Unii medici consideră că nu este necesar să faci plajă pentru a obţine un aport adecvat de vitamina D, o expunere rezonabilă a feţei sau a mâinilor, în timpul unei plimbări, fiind de ajuns pentru necesarul de vitamina D. De asemenea, aceasta poate fi asimilată şi din produse lactate, peşte ş.a.
Protecție, protecție, protecție!
Este ceea ce te sfătuiesc toţi medicii dermatologi. Iată câteva reguli importante în privinţa expunerii la soare:
1. Dacă îţi petreci timpul în aer liber pe durata zilei, foloseşte o cremă de protecţie, chiar dacă ai pigmentul pielii mai închis sau te bronzezi uşor, fără să te arzi.
2. Evită soarele între orele 1000 şi 1600. Razele lui sunt foarte puternice în acest interval.
3. Acoperă. Când te expui razelor solare, poartă haine din materiale naturale, pălării cu boruri largi şi ochelari de soare cu lentile fumurii.
Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi. Îţi sună cunoscut acest mesaj, nu-i aşa? Acelaşi lucru se aplică şi în privinţa expunerii la soare. Folosit cu măsură, poate fi o binecuvântare. Aşa că ţine cont de aceste câteva reguli simple!
Un articol scris de: Ioana Vasile