De vorbă cu Andrei Roșu

În 2012, Andrei Roşu a intrat în Cartea Recordurilor după ce a alergat şapte maratoane şi şapte ultramaratoane pe şapte continente. De asemenea, a traversat înot Canalul Mânecii pe o distanţă de 40 de kilometri între Londra şi Paris, fiind primul român care a resușit un astfel de rezultat.

Într-o autodescriere succintă, Andrei Roșu se caracterizează ca fiind un „sportiv de anduranță, blogger, scriitor și vorbitor inspirațional, organizator de evenimente caritabile și sportive, susținător de proiecte sociale și donator benevol de sânge.ˮ

Noi însă am dorit să aflăm mai multe din viața acestui om deosebit care cutreieră lumea în pas alergător, așa că l-am invitat să ne ofere un scurt interviu. Iată-ne deci de vorbă cu Andrei Roșu:

RespiroTime: Când a început procesul de tranziție în viața ta? Când ai decis să îți schimbi stilul de viață?

Andrei Roșu: Am luat decizia în 2009, când se născuse primul nostru copil, acum avem doi. Ne-am dat seama că trebuie să fim un model pentru ei, pentru că, în general, copiii devin ceea ce văd în jurul lor. Noi fiind persoanele cu care ei interacționau cel mai des însemna că ei urmau să devină ceea ce suntem noi.

Ținând cont de faptul că lor li se formează caracterul în primii ani de viață, este important ca noi, părinții, să facem câteva schimbări în viața noastră. Este mai ușor să formezi un obicei bun încă de la început, decât să fii nevoit să îl schimbi după 20-30 de ani, când intervine obișnuința.

Respiro Time: Cum obișnuiai tu să privești oamenii care practicau sport sau alergau?

Andrei Roșu: Nu prea îi observam, să fiu sincer. Atunci când nu te interesează un subiect, nu îl observi pur și simplu. În al doilea rând, comunitatea de alergători din vremea respectivă era mult mai redusă ca număr. Dacă vedeam oameni care alergau, mi se părea o pierdere de vreme, nu înțelegeam prea bine care este motivația lor.

Respiro Time: Care a fost impactul alegerilor tale asupra familiei? Cum au influențat ele viitorul vostru?

Andrei Roșu: În primul rând, a început și soția să alerge. Are deja peste 20 de curse. Anul acesta am împlinit 10 ani de la căsnicie și am alergat împreună de Valentine's Day un maraton în afara țării. Copiii de asemenea fac multă mișcare, văzând exemplul nostru. Alex, băiețelul nostru, la vârsta de 7 ani a alergat primul lui semi-maraton, de 21 de kilometri, pe Transfăgărășan, cursă destul de grea. Este cel mai tânăr concurent din Europa care reușește această performanță.

Respiro Time: Care a fost cea mai importantă cursă la care ai participat până acum și cea mai semnificativă victorie personală?

Andrei Roșu: Cea mai importantă victorie personală a fost să mă ridic de pe canapea și, de altfel, și cel mai dificil moment! Întotdeauna când începi este cel mai greu. Mie mi-a luat cam 33 de ani.

Respiro Time: Care a fost până în prezent cel mai provocator traseu?

Andrei Roșu: Fiecare cursă are greutatea ei. Poate să fie un traseu foarte lung și atunci intervine monotonia, poate să fie o cursă montană dificilă, sau în condiții de temperatură extremă. În permanență am ales cele mai dificile curse pe care le aveam la dispoziție. Îmi plac astfel de provocări.

Respiro Time: Ce gând ai vrea să le lași tinerilor noștri cititori, un gând care le-ar putea schimba perspectiva de viitor și influența viața?

Andrei Roșu: În primul rând, să își definească succesul cu propria lor formulă! Ce înseamnă pentru ei a avea succes? Să am mulți bani, să trăiesc mult, să am mulți prieteni, să las ceva în urma mea, să mă dezvolt personal, spiritual? Sigur că, pe parcursul vieții, pot interveni și schimbări în rândul priorităților, de aceea este important să stabilim în fiecare etapă a vieții ce înseamnă succesul.

Dacă știm unde trebuie să ajungem, trebuie doar să ne definim traseul până la țintă și să stabilim ce sacrificii suntem dispuși să facem pentru a atinge acel scop. Să își pună obiective înalte este un proces care transformă atât mentalitatea, cât și obiceiurile zilnice. Și încă un sfat util: să se trezească devreme dimineața. Este cel mai mare câștig!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere