Prietenia prin cuvinte - Diferențele dintre el şi ea

Pentru a dezvolta relaţii valoroase cu cei din jur şi cu persoanele de sex opus este esenţial să ȋntelegem diferenţele dintre genuri, pentru a putea adopta o atitudine potrivită circumstanţelor ȋn care ne aflăm. Femeile şi bărbaţii au multe lucruri care ȋi deosebesc, de aceea este esenţial să cunoaştem şi să ȋnţelegem aceste diferenţe pentru o relaţionare armonioasă.

Ȋn articolul precedent am abordat tema prieteniei şi a mesajelor nonverbale care sunt transmise de limbajul trupului. O parte la fel de importantă o reprezintă limbajul verbal, felul ȋn care folosim cuvintele. Ȋn acest articol veţi găsi atât diferenţele majore dintre bărbaţi şi femei ȋn această privință, cât şi moduri utile de a ȋmbunătăţi relaţiile cu persoanele din viaţa voastră.

Diferențe ȋn scopul comunicării

Bărbaţii folosesc comunicarea cu scopul de a transmite informaţii şi fapte. Aceştia folosesc ȋn general propoziţii scurte și precise, ȋn timp ce femeile folosesc comunicarea cu scopul de a consolida relaţiile şi de a-i răsplăti pe cei din jur. Ele exprimă ceea ce simt prin fraze elaborate ȋnsoţite de gesturi nonverbale care amplifică semnificaţia discursului.

Diferențe anatomice

Creierul bărbaţilor are o structură atonomică diferită de cel a femeilor. „Corpus callosum” este fibra nervoasă aflată ȋn mijlocul creierului, ea având rolul de a uni cele două emisfere cerebrale. Ȋn cazul femeilor, aceasta este cu până la 10% mai densă decât ȋn cazul bărbaţilor şi are cu până la 35% mai multe facilităţi de „multitasking”. Datorită acestui fapt, femeile au dezvoltat capacitatea de a asculta si vorbi ȋn acelaşi timp, de a ȋndeplini ȋntre 2-4 sarcini simultane ce folosesc resurse din ambele emisfere cerebrale, fără o legătură aparentă. De exemplu: pot găti, avea o conversaţie telefonică şi pot urmări serialul preferat fără eforturi considerabile, toate în același timp, ȋn timp ce bărbaţii folosesc o singură sorginte de resure, fiind capabili să ȋndeplinească o singură sarcină pe rând.

Diferențe numerice

Bărbaţii folosesc ȋn general ȋntre 9.000 și 10.000 de cuvinte pe zi, un număr relativ redus ȋn comparaţie cu cel folosit de femei: 25.000-45.000. Pentru bărbaţi, majoritatea conversaţiilor au scopul de a rezolva o problemă („Problem solving situation”) cu care interlocutorul se confruntă, ȋn timp ce femeile folosesc comunicarea pentru a consolida o relaţie, folosind cuvintele ca pe un mijloc de exprimare a afectivităţii.

Ȋmbunătățeşte comunicarea

Stimate domnişoare şi doamne, dacă vă doriţi să aveţi o conversaţie sensibilă cu prietenul sau soţul dumneavoastră, asiguraţi-vă ȋn primul rând că mintea lui este „deconectată” de la alte activităţi şi că ȋşi canalizează ȋntreaga atenţie doar ȋn direcţia dumneavoastră. Cercetătorii au dovedit cu ajutorul scanărilor cerebrale că ȋn cazul ȋn care, de exemplu, un bărbat se uită la televizor, auzul lui este parţial „disfuncţional”; practic, nu vă poate auzi.

Domnilor, ȋn cazul ȋn care prietena sau soţia dumneavoastră doreşte să ȋmpărtăşească evenimente de peste zi sau diverse ȋntâmplări, nu ȋncercaţi să găsiţi o soluţie la toate problemele cu care s-a confruntat, mustrând-o pentru deciziile greşite pe care le-a luat; ci ascultaţi cu empatie şi răbdare, bucurându-vă de momentele pe care le puteţi petrece ȋmpreună.

Surse bibliografice:
1. Allan & Barbara Pease, Limbajul trupului ȋn dragoste, Editura „Curtea Veche” 2013
2. Allan & Barbara Pease, Abilităţi de comunicare, Editura „Curtea Veche” 2013

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere