Strategii de consolidare a relației de cuplu

Există o rețetă a succesului în relațiile romantice? Greu de spus în condițiile în care fiecare relație de cuplu este unică. Cei doi parteneri contribuie la formarea relației de cuplu cu propriile credințe, nevoi, așteptări și experiențe de viață. Dar, în realitate, dincolo de orice definiție și dincolo de diferențele dintre oameni, funcționalitatea relației de cuplu constă în abilitatea partenerilor de a coexista, de a se adapta la celălalt, de a trasa limite confortabile pentru fiecare, de a comunica într-o manieră constructivă șide a impune și respecta reguli. Sigur că prin această înșiruire de caracteristici nu exclud principalele atribute: autenticitatea sentimentelor, onestitatea, spontaneitatea saurespectul reciproc.Toate aceste elemente generale sunt esențiale în definirea cuplului, dar sunt numai câteva puncte de plecare. EL și EA sunt cei care, în final, prin particularitățile și deciziile lor, vor modela o variantă ideală a relației dintre ei.

Cum poți tu ajuta la consolidarea relației tale? Descoperă mai departe câteva strategii eficiente.

STIMA DE SINE

Înainte de a aștepta de la partenerul tău fericire, siguranță, bunăstare, asigură-te că tu însuți îți poți oferi toate aceste lucruri. A te prețui și a te iubi pe tine face parte dintr-un proces fundamental al existenței, care îți va permite să iubești într-o formă mai onestă și mai profundă. Modul în care îți porți de grijă are legătură cu maniera în care te percepi și cu ceea ce transmiți, voluntar sau involuntar despre tine. O relație de cuplu sănătoasă începe cu doi adulți echilibrați emoțional. Partenerul tău oglindește în comportamentul său ceea ce tu crezi că meriți. Amintește-ți, înainte de toate, de responsabilitatea pe care o ai față de tine și ,,fii tu bine cu tine, dă un sens vieții tale.’’ (Ursula Yvonne Sandner). 

SUPORTUL SOCIAL

Studiile arată că suportul pozitiv oferit partenerului în perioadele de stres îl poate ajuta să depășească eficient situația stresantă și să minimalizeze efectele nedorite. Este dezirabil, așadar, să se renunțe la negativitate, prin îndepărtarea manifestărilor punitive sau care exprimă reproș. Partenerul este în majoritatea situațiilor, prima persoană de la care se solicită suport în perioadele dificile. Beneficiile unei relații suportive (ex: interacțiuni satisfăcătoare pe termen lung, sentiment de eficacitate personală, stimă de sine ridicată) și efectele adverse ale uneia în care nu există suport (ex: senzație profundă de singurătate, resentimente și insecuritate) sunt reale și este important să fie avute în vedere. O poziție de empatie și ascultare activă față de partener îl vor securiza și îi vor oferi acestuia forțe proaspete pentru a se angaja în luptă.

EFECTUL PYGMALION

Un fenomen atent cercetat în psihologie, efectul PygmalionRosenthal(după psihologul american cu același nume) sau al așteptărilorare loc atunci când o credință (pozitivă sau negativă) a unei persoane despre altă persoană conduce la comportamentul celei de-a doua într-o manieră care confirmă credința celei dintâi. Să luăm exemplul persoanelor A și B pentru a înțelege mai bine acest efect. A crede despre noul său coleg B că este neprietenos, drept urmare va avea o atitudine rezervată față de acesta. În consecință răspunsul lui B va fi unul similar. Credința persoanei A va fi așadar confirmată de comportamentul persoanei B. Este B întradevăr o persoană neprietenoasă? Probabil că nu, dar ceea ce comportamentul lui A oglindește în B, este exact ceea ce A își dorește să creadă despre B. Cum putem vedea consecințele acestui efect în relația de cuplu? Prin utilizarea unei atitudini pozitive necondiționate față de partener (,,Știu că poți’’/ ,,Am încredere în tine că vei reuși”), iar aceasta nu numai că se va simți mai bine, dar va fi ajutat să aibă performanțe mai bune. 

PRACTICAREA IERTĂRII

Iertarea este o componentă esențială a unei relații romantice de succes. De altfel, capacitatea de a căuta și de a oferi iertare este unul dintre factorii ce contribuie la satisfacția relației de cuplu și la cultivarea sentimentului de siguranță. A te ierta pe tine și a putea ierta este despre a înțelege că ești vulnerabil, dar dispus să ieși din rolul de victimă și să preiei controlul asupra vieții tale. Este important de înțeles că iertarea nu reprezintă un semn de slăbiciune, ci este o armă eficientă în vindecare și evoluție. A răspunde în această manieră poate avea efecte extrem de pozitive. Prin iertare partenerii renunță la zidurile (furie, frustratre, amenințare) pe care le-au clădit între ei și redevin o echipă. 

 

BIBLIOGRAFIE:

Feguson, Bill, How to heal a painful relationship, Return to the heart, 2nd edition, 1990

Cutrona, E. Carolyn, Social support in couples, Sage Publications, Inc; 1st edition, 1996

https://www.researchgate.net/publication/257549184_A_Literature_Review_of_Therapeutic_Expectancy_Effects

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

7.5

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere