Singurătatea este nocivă

Vei fi cu siguranță mai mult decât surprins să afli că a fuma 15 țigări pe zi nu este nici pe departe atât de nociv pe cât este singurătatea! Nu mă refer strict la singurătate în cadrul unei relații sentimentale, ci la cercul de prieteni și cunoscuți pe care îl construim sau nu în jurul nostru. Acest fenomen al ”izolării sociale” reprezintă o epidemie globală ce se răspândește cu repeziciune și afectează o mulțime de oameni. 

S-au făcut numeroase studii în această privință, și rezultatele sunt mai mult decât șocante. Sentimentul de solitudine sau de deconectare de prieteni și societate afectează sănătatea de două ori mai mult decât o fac obezitatea sau alcoolul. Experimentele actuale sunt doar oglindirea unor factori reali pe care oamenii nu au știut exact cum să îi definească sau managerieze, dar care au existat în mod constant. Identificarea și plasarea lor în cadrul unei definiții ajută la procesarea lor eficientă, pentru a reuși să restabilească conexiuni sociale și prietenii valide. Faptul că noi nu ne aflăm în această ipostază este o binecuvântare, dar ar trebui să ne facă cu atât mai empatici și atenți cu cei din jurul nostru. 

Una din cauzele majore ale singurătății este fără îndoială stilul de viață modern și schimbător al secolului XXI. Numărul persoanelor care locuiesc singure a atins un record fără precedent și continuă să crească. În Paris 50% din locuitori trăiesc singuri, iar în Stockolm 60%. Numărul mediu de prieteni s-a redus de la trei la doi, iar numărul indivizilor care mărturisesc că nu au prieteni apropiați s-a triplat. Urbanizarea este cu siguranță una din cauzele majore ale acestei crize sociale. Faptul că oamenii se mută din mediul rural, la oraș, departe de familie și cunoscuți, într-un mediu nou, reprezintă adesea prologul singurătății. Tehnologia joacă și ea un rol definitoriu în această epidemie. Deseori ne apropie de cei de la distanță și ne îndepărtează de cei apropiați. Indiferent de orașul sau țara în care am fost, am văzut întotdeauna acest scenariu care cu siguranță vă este familiar: prieteni strânși la o cafenea sau restaurant, fiecare trăind în mica lui lume virtuală în timp ce stau cu telefonul în mână fără să se conecteze realmente cu cei din jur. 

Detoxifierea de solitudine

1. În primul rând FĂ-ȚI TIMP PENTRU PRIETENI! Singurătatea intervine aproape imperceptibil din cauza programului de lucru încărcat, emailurilor nesfârșite și deadlinurilor stresante. Va exista întotdeauna o chestiune urgentă de rezolvat, un apel important sau o misiune primită în ultima secundă. Jobul mai poate aștepta, relaxarea și prietenii tăi nu! Este un auto-sabotaj pe care credem că îl compensăm financiar, când de fapt prieteniile sunt singurul lucru care nu se cumpără cu bani, dar ne fac bogați. La bătrânețe cu siguranță nu vei regreta că nu ai lucrat mai mult, ci că nu ai petrecut mai mult timp alături de cei care contează!

2. Nu fi leneș! De multe ori preferăm să rămânem acasă, ascunși în plapumă, în compania unei cărți bune sau a unui film, și deși acest mod de relaxare este mai mult decât binevenit după o zi lungă, încearcă să îți propui ca măcar odată pe săptămână să ai o întâlnire valoroasă cu prietenii apropiați. 

3. Conectează-te în mod autentic cu cei din jur! Când ești în preajma celor dragi, lasă telefonul în geantă sau în geacă, și caută să legi o conversație semnificantă, sau măcar să asculți ceea ce ei au de spus. Atunci când pui telenoul între tine și interlocutor, transmiți un mesaj non-verbal prin care comunici că ceea ce se întâmplă în lumea ta virtuală este mult mai interesant decât conversația banală pe care cel de lângă tine încearcă să o construiască. Practic spui celor din jur că le tolerezi compania, atâta timp cât nu te deranjează prea tare cu monologurile lor confesionale. Dacă faci un lucru, fă-l cu toată inima ta. Dacă vrei să petreci timp alături de prieteni, fă-l să fie de calitate. 

La sfârșit, vreau să vă las un citat simplu, care rezumă într-o singură frază mesajul acestui articol:  „Fericiți cei a căror inimă cunoaște pasiunea prieteniei. Numai ea știe să ne facă singurătatea mai puțin ucigătoare și viața suportabilă.” –Panait Istrati

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.4

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere