Câți dintre noi nu și-au dorit la un moment dat să schimbe lumea? Să lase o amintire a unui „am fost pe aici și am schimbat lumea în drumul meu”? Numele lui Einstein a reușit să producă această rezonanță și a fost cunoscut peste tot în lume, deși nu și-a propus aceasta; tot ce urmărea el era să le fie de folos celorlalți, afirmație susținută de ceea ce el însuși spunea deseori: „Doar o viață trăită pentru alții e o viață ce merită trăită”.
Vă propun să-l cunoaștem mai bine pe Albert Einstein, așa cum este el prezentat de către autorul Jess M. Brallier în cartea „Cine a fost Albert Einstein?”
- S-a născut pe 14 martie 1879 în Germania, la Ulm, într-o familie de evrei
- Se spune că Albert nu a scos niciun cuvânt până pe la trei-patru ani.
- Era un muzician pasionat de vioară (obișnuia să își ia vioara cu el în toate călătoriile sale) și el a fost primul care a făcut afirmația „muzica este ca matematica”
- Ca elev, nu a acceptat ideea de a primi totul de-a gata din partea profesorilor săi , informații pe care trebuia doar să le memoreze, ci îi plăcea să treacă prin propriul filtru tot ceea ce afla ; prin aceasta curând a devenit antipatic colegilor și profesorilor săi și astfel a condus la exmatricularea lui din liceu.
- S-a căsătorit cu Mileva Maric, pe care a cunoscut-o pe vremea când amândoi erau studenți la facultatea de fizică. Au trăit împreună 10 ani, au avut doi băieți și s-au despărțit din cauza faptului că el a acceptat invitația din partea unei universități să predea ca profesor în Berlin, însă ea a refuzat mutarea. Perioada căsniciei cu Mileva a fost recunoscută ca fiind cea mai productivă din viața sa și întrucât și ea era cunoscută pentru inteligența ei deosebită, multă vreme oamenii s-au întrebat câte din teoriile „lui” n-au fost de fapt teoriile „lor”, având în vedere contribuția Milevei la ideile științifice ale soțului ei.
- După cinci ani de la despărțire, Albert se recăsătorește cu verișoara sa, Elsa, pe care o iubește cu adevărat, fiind o fire foarte diferită de Mileva, preocupându-se de sănătatea lui și îngrijindu-se de toate aspectele vieții lui pe care el le neglija . În perioada dinaintea morții Elsei, Albert a stat alături de ea aproape în fiecare minut.
- În ziua dinaintea morții sale, Albert a cerut să i se aducă ochelarii, puțină hârtie și un stilou pentru scris. A doua zi a murit, iar lângă el a fost găsită o foaie plină cu ecuații. Omul acesta a gândit până în ziua morții lui!
- Einstein a dispus prin testament că donează creierul său spre cercetare. În urma cercetării s-a găsit că acesta avea o greutate mai mică decât normală și era cu 15% mai lat
- Date importante din cronologia vieții lui Einstein:
- Se naște în 1879 – anul în care Thomas Edison inventează becul
- În 1905 elaborează teoria relativității.
- În 1919 în timpul unei eclipse de soare, demonstrează teoria sa conform căreia traiectoria luminii este curbată, și nu dreaptă, idee revoluționară la acea vreme.
- În 1948 este creat statul Israel și după moartea primului președinte, lui Einstein i se propune să dețină această calitate, titlu pe care însă nu il primește.
- Moare pe 18 aprilie 1955.
Citate din scrierile și cuvântările lui Albert Einstein:
*Imaginația e mai importantă decât informația. Informația e limitată. Imaginația cuprinde toată planeta.
*Să nu faci niciodată ceea ce contrazice glasul conștiinței tale!
*Există două moduri în care-ți poți trăi viața: ca și cum nu există miracole, sau ca și cum totul e un miracol!
Casa Einstein, de pe strada Mecer nr.112, din Princeton, New Jersey nu iese cu nimic în evidență printre celelalte case din cartier. Aceasta a fost dorința lui. Se temea că, dacă ar fi fost transformată în casă memorială, oamenii ar fi dat prea multă atenție amintirii lui, în loc să se preocupe de propriul lor viitor.
În loc de concluzie:
Mult apreciatul om de știință, Albert Einstein, a fost și el om ca și tine, deci și tu poți fii ca el. Apreciază oamenii excepționali, dar privește la ei cât să te inspire și privește la tine cât să schimbi ceva.
Schimbă lumea în drumul tău!