De ce lucrurile nu ne fac fericiți

“Dacă-ți faci un obicei din a cumpăra lucrurile de care nu ai nevoie, curând vei vinde lucrurile de care ai nevoie” — proverb filipinez.

Experiența noastră intuiește adevărul proverbului. Studiile îl confirmă. Obiectele pe care le cumpărăm nu ne fac fericiți. 

Dorința după posesiunile materiale și cumpărarea lor, niciodată nu vor satisface dorința noastră după fericire. Poate rezulta fericire temporară pentru unii, dar bucuria oferită de cumpărarea a ceva nou, cu greu poate dura mai mult decât câteva zile. Cercetătorii au inventat o expresie pentru acest sentiment temporar de împlinire -  „terapia retail”. 

Sunt multe motive pentru care obiectele nu ne fac fericiți, dar iată care sunt cele mai importante.

Toate se degradează. Toate posesiunile sunt temporare prin natura lor. Sunt strălucitoare și noi doar în magazin. Dar imediat ce pachetul este deschis, încep să se tocească, să se degradeze și să se strice. 

Mereu se găsește ceva (mai) nou. Modele noi, stiluri noi, îmbunătățiri și caracteristici noi. De la haine și mașini, la bucătării, dispozitive și tehnologie, lumea noastră merge înainte, iar planul de uzură morală inclus în procesul fabricării face sigur faptul că cea mai recentă achiziție va fi scoasă din uz mult mai repede decât am crede. 

Fiecare achiziție adaugă o grijă în plus vieții noastre. Orice obiect fizic pe care-l aducem în viețile noastre reprezintă încă un lucru care se poate strica, sparge, zgâria sau care poate fi furat. 

Posesiunile cer întreținere. Lucrurile pe care le deținem cer timp, energie și atenție. Ele trebuie curățate, organizate, administrate și întreținute. Tot acest proces, de multe ori ne defocalizează și ne distrage de la ceea ce cu adevărat ne aduce bucurie trainică. 

Achizițiile noastre ne costă mai mult decât realizăm. În magazin, produsele sunt măsurate în bani. Dar așa cum spunea Henry David Thoreau, “prețul pentru orice produs este timpul din viața ta pe care-l dai la schimb.” Nu cumpărăm produse cu bani, ci cu ore din viața noastră. 

Descoperim faptul că alți oameni nu sunt atât de impresionați. În subconștient (și uneori chiar în conștientul nostru), ne așteptăm ca noua noastră achiziție să-i impresioneze pe alții. Credem că alții vor remarca noua mașină, computerul, jachetă sau pantofii. Dar de cele mai multe ori, sunt mai puțin impresionați decât am crede noi. În schimb, cei mai mulți dintre ei sunt prea ocupați încercând să ne impresioneze pe noi cu achizițiile lor, pentru a mai observa noutatea noastră.

Întotdeauna altcineva are mai mult. Căutarea fericirii în posesiuni are întotdeauna viață scurtă pentru că se bazează pe raționamentul greșit care se înclină sub propria-i povară. Dacă fericirea se găsește în cumpărarea lucrurilor, cei ce au mai multe ar trebui să fie mereu fericiți. Dar jocul acesta niciodată nu poate fi câștigat. 

Cumpărăturile nu sting căutarea noastră după satisfacție. Mulțumirea niciodată nu se găsește în cumpărături sau în mai multe bunuri. Dulapurile și sertarele noastre supra pline sunt dovada acestui adevăr. Indiferent de cât avem, niciodată nu e suficient.  

Experiențele ne fac mai fericiți decât posesiunile. Toate cercetările arată că sunt metode mult mai eficiente prin care experimentăm fericirea - de exemplu, angajarea în experiențe care ne schimbă viața.

Și încă ceva...

Adyashanti, un învățător spiritual și autor din S.U.A., ne propune o teorie care să explice de ce achiziționarea posesiunilor oferă doar temporar sentimentul de fericire. El explică astfel: Când achiziționăm sau obținem ceva, suntem fericiți și împliniți temporar. Dar motivul fericirii nu este că am obținut ceea ce am vrut, ci faptul că pentru o perioadă scurtă de timp, ne-am oprit din aspirația după acel lucru și astfel am experimentat pacea și fericirea.”

Desigur, concluzia naturală a acestei gândiri este să ne limităm dorințele și aspirațiile – pentru a ne găsi pacea și fericirea prin a nu le mai dori. 

Însă pentru mulți, această concluzie nu ține prea mult timp. 

Scopul minimalismului nu este să îndepărteze de tot dorința din viață. În schimb, scopul minimalismului este să redirecționeze dorințele. 

Ne sunt la îndemână ținte valoroase: dragostea, credința, compasiunea, educația etc. Acestea ar trebui să ne fie ținte și să fie urmate cu cea mai mare fervoare. Dar mult prea des, dăm realizările care ne-ar aduce împlinire de durată pentru cele care ne aduc fericire instant, dar de o foarte scurtă durată. Când vom înceta să căutăm fericirea la mall, avem șanse mari să o găsim mult mai aproape de noi... 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere