5 lucruri pe care trebuie să le vezi în Praga

Toamna este un anotimp perfect pentru a vizita un oraș atât de pitoresc ca Praga. Culorile vii ale naturii se îmbină perfect cu energia și culoarea orașului. Praga este capitala și, totodată cel mai mare oraș din Republica Cehă. 

Praga, capitala provinciei Bohemia, este vizitată anual de peste 8.5 milioane de turiști din întreaga lume și se situează pe locul 5 printre cele mai vizitate orașe din Europa, după Londra, Paris, Istanbul și Roma. A fost un important centru cultural, economic și politic în Europa Centrală și are o istorie bogată. Din 1992, centrul istoric din Praga este inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO. În 2016, Praga se situa pe locul 6 în topul celor mai bune destinații turistice de vizitat în Europa, conform Tripadvisor. 

1. Podul Charleseste un pod istoric ce traversează râul Vltava. Construcția sa a început în anul 1357 la porunca regelui Carol al IV-lea  și a fost finalizată la începutul secolului al XV-lea. Podul a suferit reconstrucții din cauza inundațiilor. De-a lungul timpului a avut mai multe denumiri, dar din 1870, podul a rămas la denumirea de „Charles Bridge”. Are o lungime de 621 de metri și o lățime de 10 metri. Podul este decorat cu 30 de statui, toate în stil baroc. Stilul baroc îl face una dintre principalele atracții ale orașului, fiind aproape neîncăpător pentru vizitare. 

2. Biblioteca Strahov(Mânăstirea Strahov) este una dintre cele mai vechi biblioteci din țară. Cuprinde peste 16.000 de volume și este construită în stil baroc. Dată fiind importanța istorică, nu ai voie să fotografiezi sala principală, ci doar o anexă a acesteia. Pe lângă bibliotecă și mănăstire, complexul are și o grădină în spate de unde se poate vedea orașul de sus. Vederea asupra orașului este chiar mai frumoasă decât cea din grădinile Castelului Praga.

3. Biblioteca Klementinum– este una dintre cele mai vechi biblioteci din Europa (cu peste 20.000 de volume) și este construită în stil baroc. Accesul propriu zis în bibliotecă nu este permis, astfel că se poate vedea din ușă biblioteca per ansamblu. Turul acestui obiectiv turistic se poate face doar cu un ghid, așa că vei afla povestea fiecărui colțișor al clădirii. Biblioteca are peste 400 de ani vechime, iar majoritatea volumelor sunt scrise în limba latină și accesul la studierea lor se poate face cu un permis special ce se obține doar dacă vii din partea unui institut de cercetare. Volumele sunt păstrare în condiții speciale de umiditate, temperatură și lumină. Pe lângă vizitarea bibliotecii, se poate vedea și turnului meteorologic care funcționează încă după vechile metode. Soarele intră în clădire printr-o gaură specială și sunt măsurate timpul și vremea pe diverse instrumente folosite acum sute de ani. Calculele de atunci nu dau nici acum greș. De asemenea, turnul fiind la înălțime, se poate admira orașul în toată splendoarea sa. 

4. Ceasul astronomic este cel mai vechi ceas din lume, adică funcționează cu 75% din piesele cu care a fost construit în secolul al XIV-lea. Are un ceas mecanic, unul astronomic și unul terestru. Toate trei funcționează în același timp.  

5. Castelul Praga este de asemenea unul dintre principalele monumente istorice ale orașului. Castelul datează din secolul al IX-lea. Potrivit Guinness Book of Records este cel mai mare castel din lume ce datează din epoca antică. Ocupând peste 70.000 de metri, castelul atrage anual peste 1,8 milioane de vizitatori. Pe lângă istoria bogată pe care o oferă și curiozități (precum sobele care nu au uși pentru băgat lemne), castelul oferă și o priveliște de neprețuit asupra orașului. Nu trebuie ratate nici grădinile ce înconjoară castelul. 

Bonus: 

Există free walking tour ce durează între 2 și 3 ore. Tururile gratuite se găsesc căutând pe google, dar trebuie să știi că funcționează pe baza de bacșiș. La sfârșit, în funcție de cum ți s-a părut turul, lași o sumă de bani pe care o consideri potrivită. Ce este interesant la acest tip de tur, nu este doar faptul că funcționează pe bază de donație, ci și faptul că ghidul de obicei este un bun cunoscător al orașului și al istoriei. Astfel că în 2-3 ore afli tot ce e mai important din oraș, vezi cele mai frumoase monumente istorice și obiectivele turistice ale orașului. Pur și simplu te plimbi prin timp și spațiu, iar la final ești mai bogat din punct de vedere cultural. 

Ce e bine de știut: 

  • Atenție sporită la schimbat banii. Sunt multe case de schimb valutar pe stradă, dar nu ești avertizat că există comision la schimbare. Comisionul este între 25%- 30% din suma pe care o schimbi. Chiar și unde nu există comision trebuie verificată suma ce urmează sa o primești. 
  • Serviciile nu sunt cele mai bune din lume. De departe, cehii nu sunt cei mai ospitalieri din Europa. Astfel că dacă ți se pare că ți se răspunde repezit, nu este ceva ieșit din comun.
  • Atenție la încălțăminte – peste tot este piatră cubică, astfel că este de preferat să porți încălțăminte comodă pentru a colinda astfel de străzi. 
  • La cumpărarea biletelor pentru vizitarea obiectivelor turistice nimeni nu îți explică ce poți să vezi. Unele bilete includ câteva locuri de vizitat, dat fiind faptul că un obiectiv este împărțit pe mai multe etaje. Astfel că trebuie să fii atent să reușești să vizitezi tot ce intră în prețul biletului. Pe alocuri, inclusiv hărțile trebuie să le cumperi pentru obiectivele pe care le vizitezi.

În speranța că v-am trezit pofta de istorie, cultură și vizitat, vă urez spor la călătorit la Praga și un moment de Respiro!

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

7.8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere