Zilnic suntem într-o continuă alergare. Viața curge într-un ritm alert, amețitor și epuizant. Timpul de odihnă se micșorează pe zi ce trece, în timp ce insomnia atinge cote alarmante. Oamenii înghit milioane de sedative încercând continuu să regăsească ohihna capabilă să le refacă bateriile descărcate ale sufletului și trupului. Cu toate acestea, oboseala își face simțită prezența.
Care sunt semnele oboselii cronice?
- Oboseală accentuată
- Lipsa de putere și concentrare
- Creșterea iritabilității și dispariția calmului și răbdării
- Eficiență scăzută
Cum ajută odihna organismul?
Odihna poate fi un bun medicament pentru stres, întărind sistemul imunitar și ajutând la vindecarea rănilor și infecțiilor. Potrivit unui studiu de mari proporții efectuat acum câțiva ani, s-a descoperit că persoanele care dorm regulat 7-8 ore pe noapte au un indice de mortalitate mai scăzut în comparație cu cele care dorm mai puțin de 7 ore. Dar odihna nu presupune doar somnul din timpul nopții.
Ce putem face pentru a beneficia de odihnă completă și eficientă?
2. Odihna poate fi și activă: faceți din cele 30-60 de minute de exercițiu fizic un obicei pentru o viață întreagă. Acesta are un rol esențial în îndepărtarea depresiei și combate tensiunea nervoasă, oxigenând în același timp creierul și conducând la o eficiență maximă în activitatea întreprinsă.
3. Aplicați principiul organizării în planificarea orelor de trezire, culcare și mese. Intervalul de timp alocat acestora trebuie respectat cu strictețe.
4. Masa de seară trebuie luată cu 4 ore înainte de culcare. Pe timpul nopții stomacul are nevoie să se odihnească, și astfel o masă întârziată poate provoca insomnie deoarece acesta este nevoit să ,,lucreze”.
5. Evitați alcoolul în apropierea orei de culcare.
6. Înainte de culcare, relaxați-vă citind o carte bună sau ascultând o muzică liniștită care să vă deconecteze de rutina din timpul zilei.
Odihna adecvată este capabilă să prelungească durata vieții. Este esențial ca aceasta să aibă timpul ei pus deoparte pentru a furniza organismului necesarul de energie și vitalitate. Pentru evitarea insomniilor și stărilor de epuizare trebuie respectat timpul de odihnă, înțelegând că sănătatea noastră depinde de obiceiurile și principiile pe care le adoptăm.
Un articol scris de: Rebeca Andreea Noață