Începuturile de an ne provoacă. Ne simțim vioi, puși pe treabă, de parcă ianuarie ne-ar fi adus niște aripi. Și poate că într-un anumit sens, da, prindem aripi. Pentru că puterea de a visa nu dispare niciodată. Întotdeauna, acolo unde sunt visuri, vor fi și realizări.
Pentru a prinde aripi, unii visează ca, mai întâi, să aibă un corp ușor. Însă oricât ar încerca să alunge dorul de ciocolată, de pizza sau de mâncare fast-food, nu prea reuşesc. Nu se întâmplă miracole peste noapte. Dacă azi pleznesc nasturii de la haine, e imposibil ca până mâine cămașa să fluture pe noi.
Dar am o veste bună! În aproximativ trei săptămâni este posibil să ne împrietenim cu un nou stil alimentar, alături de care să rămânem întreaga viață. Noi îi oferim loialitate, iar el ne răsplătește cu o siluetă de vis, cu o inimă veselă și cu o minte de aur.
Marton Tunde, tehnician nutriționist, spunea într-un interviu: "Omul trebuie să iasă din zona de confort; asta înseamnă să își cumpere mâncarea, să și-o prepare în condiții optime, să combine corect alimentele."
Asta am încercat eu să fac. Mi-am propus să aplic anumite reguli de nutriţie, aşa că de aproape jumătate de an experimentez un nou program alimentar. Cu ajutorul său am scăpat, în trei luni, de aproximativ 9 kg. A fost plăcut, distractiv și creativ.
Ce înseamnă să combinăm corect alimentele?
De exemplu, ce am mâncat noi, cu așa mare poftă, de revelion, a fost ca un fel de Cernobîl alimentar: carne, brânză, cartofi, maioneză, pâine, dulciuri, suc și fructe la aceeași masă. Haideți să vedem care este meniul corect.
Sunt câteva reguli pe care eu le-am aplicat şi care vă pot aduce cu siguranţă şi vouă beneficii multiple.
Iată schema unui meniu care ne va da silueta visată.
Combinăm corect:
1. carne cu legume, rădăcinoase, ierburi aromatice și salate
2. ouă cu legume, rădăcinoase, ierburi aromatice și salate
3. pește cu legume, rădăcinoase, ierburi aromatice și salate
4. brânzeturi cu legume, rădăcinoase, ierburi aromatice și salate
5. pâine, mămăligă sau paste făinoase cu: legume, rădăcinoase, ierburi aromatice și salate
6. orez, fasole, soia, cartofi, mazăre, linte, năut, cereale cu: legume, rădăcinoase, ierburi aromatice și salate
7. nucile, alunele, semințele au o combinație neutră cu toate tipurile de alimente, excepție făcând fructele, care nu se combină cu niciun alt aliment
Aceste combinații reprezintă un ghid practic de alcătuire a unei mese. Fiecare punct reprezintă un meniu pentru o masă corectă. Nu se amestecă niciodată alimentele cuprinse în puncte diferite. De exemplu nu vom combina carne cu smântână, nici cu cartofi. Sau pâine cu fasole.
Alte reguli:
1. fructele nu se combină cu nimic altceva; ele reprezintă o masă separată a zilei
2. dulciurile nu se combină cu nimic altceva; ele reprezintă o masă separata a zilei
3. apa se consumă cu o jumătate de oră înainte de masă, ori cu o oră și jumătate după masă
Alte două reguli care au funcţionat pentru mine: un mic dejun compus în exclusivitate din fructe şi mese la ore fixe, fară a lua gustări între ele.
Marton Tunde mai spunea: "Un stil de viață sănătos începe, în primul rând, cu gândirea omului. Iar când avem pofte alimentare să nu dăm corpului nostru ce ne cere mintea, ci mai degrabă ce ne cere organismul. Poftele vin din cauza unui deficit nutrițional."
Nu sunt de neglijat informațiile care ne demostrează că alimentația incorectă este răspunzătoare pentru numeroase boli, cum ar fi cele cardiovasculare, bolile neurodegenerative, este răspunzătoare și pentru aspectul nostru fizic, atât corporal cât și facial.
Alegerile culinare înțelepte își revarsă efectele lor asupra stării noastre de bine. Vom avea o inimă puternică, o minte ageră, un ten plăcut, un corp energic și o atitudine plină de zâmbet și de încredere.
Și să nu uităm că mișcarea este cea mai importantă parte din alimentație. Prin exercițiu fizic regulat ne menținem în formă aparatul locomotor, aparatul circulator și respirator.
Nu-i așa că ți-ar plăcea să mai porți rochia sau cămașa preferată, care acum nu te mai încap? Ți-ar plăcea să îți menții tenul fără riduri și inima energică un timp cât mai îndelungat?
Dacă merită sau nu să ne investim voința în exercitarea unui program alimentar corect, ne răspund beneficiile.
Surse: www.proalpin.ro, "Dieta Rina 1"