O ofertă pentru o călătorie de viață

Mai sunt doar câteva săptămâni până la concediu, iar Anda și Vlad au planuri mari de vacanță. Foarte mari, așa că își planifică o vizită la biroul unei agenții de turism.

 • Bună ziua. Vrem două bilete către cea mai frumoasă vacanță.
 • Unde vreți să mergeți?
 • Nu în Grecia, nici în Turcia. În Spania am mai fost. De fapt nu vrem să fie prea cald. Dar nici foarte frig.
 • Cam ce buget aveți?
 • Banii nu sunt o problemă. Deci, ne dați biletele?
 • Totuși ce anume vreți să faceți în concediu? Plimbări, plajă…
 • Nu știm sigur. Dar ne grăbim, ne vindeți sau nu un pachet turistic?
 • Câte zile vreți să stați?
 • Nu prea are importanță. Dacă nu ne place, ne întoarcem. 
 • Bun, dar totuși care să fie destinația?
 • Nu știm. Orice, dar nu în România. 
 • Ce ziceți de un circuit de 10 zile care include 4 capitale europene, vizita la 2 parcuri naturale și 2 zile de plajă în Croația? Transportul asigurat: avion și autocar între obiective, 3 mese pe zi, cazări la hoteluri bune, un grup deja format cu oameni prietenoși și un ghid foarte priceput.
 • Hmmm…nu vrem să ne petrecem vacanța în orașe aglomerate, dacă vrem parcuri naturale și munți mergeam la țară la bunci, eu am rău de avion, suntem cam pretențioși la mâncare și 3 mese incluse ar fi o risipă de bani, apoi dacă nu cunoaștem pe nimeni nu ne interesează o excursie în grup și nici nu avem nevoie de un ghid care să ne umple capul cu tot ce știe el. Deci…nu…
 • Și tutuși ce vă doriți pentru această excursie?
 • Nu știm…

Oricât de amuzant sau de intrigant ar fi dialogul, fantastic ce-i drept, să știți că mulți acționează așa nu doar când e vorba de a-și alege o vacanță de o săptămână-două, ci chiar în deciziile majore ale vieții. Efectiv nu știu ce vor.

Când își aleg liceul, merg pe intuiția părinților care completează o cerere, când e vorba de petrecerea timpului liber, prietenii aleg mereu pentru ei, când e vorba de o carieră, aleg în locul lor profesorii care îi îndrumă spre o școală sau alta, când e vorba de alegerea partenerului de viață, nu ei aleg, ci alții îi aleg pe ei, deciziile majore ale vieții le lasă în grija altora, le pasează de la unii la alții, de la circumstanțe la noroc pentru că ei nu știu ce vor.

E absurd să știi doar ce nu vrei să faci în viață. E și acesta un prim pas, dar după ce ai decis ce nu vrei, concentrează-te și pe ce vrei. Nu e ușor să îți asumi răspunderea pentru o decizie, dar nici să mergi în călătoria vieții, lăsându-i pe alții să aleagă destinația, durata, compania și cine să îți fie ghid. Dacă într-un domeniu din viață ai fost nesigur, dacă ai pornit la întâmplare, dacă alții au ales pentru tine…schimbă biletul, cobori din tren, fă cale’ntoarsă pentru un timp, dar când te pornești din nou la drum, fii sigur că te îndrepți spre ceea ce îți dorești. Nu va râde nimeni de tine că ai anulat un proiect! Poate vor fi câțiva supărați că ai contramandat planul inițial, dar cel ce se va bucura la final…vei fi tu! Spre ce te îndrepți? Ești pe drumul visat de tine, în compania potrivită, te încadrezi în peisaj sau locul tău e în altă parte? 

Epilog:

Mai sunt doar câteva săptămâni până la concediu, iar Anda și Vlad au planuri mari de vacanță. Foarte mari, așa că își planifică o vizită la biroul unei agenții de turism.

 • Bună ziua. Vrem o ofertă pentru un sejur de 10 zile la o plajă cu nisip fin pe litoralul francez. Preferăm să mergem cu autocarul, să avem doar micul dejun inclus, iar cazarea poate fi la un hotel modest. Nu vrem să stăm prea mult în camera. În plus, vrem două zile de excursii la Castele de pe Valea Loirei și o excursie de o zi la Paris. Avem un buget fix, nu vrem să depășim 1500 de euro. Ce ofertă ne puteți face? 

Așa arată un om care știe ce posibilități are și ce își dorește în viață. 

Acum e rândul tău…

- Bună ziua. Vreau o ofertă de călătorie de viață. Aș vrea….

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere