Motto: Nu numai că norocul însuşi e orb, dar de cele mai adeseori el îi orbeşte şi pe aceia pe care-i îmbrăţişează. (Cicero)
Mulți dintre noi am sperat și am visat ca la un moment dat să dea peste noi…„norocul chior”, dar am rămas „cu ochii în soare“ așteptând „să pice pară mălăiața în gura lui Nătăfleață”.
Nu e doar un joc de expresii romănești, e chiar realitatea că dorința de a câștiga bani fără a munci este mare, și din păcate, în capcana ei cad mulți. Locuiesc în București, într-o zonă semicentrală, un cartier de blocuri și case. Pe o distanța de circa un kilometru (aproximativ între două guri de metrou), la parterul unor blocuri, sunt zeci de spații comerciale. Câteva dintre ele sunt magazine alimentare și vreo două aprozare, în rest sunt farmacii, bănci și în top…case de amanet și săli de jocuri de noroc, pariuri sportive și ghișee loto. Și au clienți. Mulți, din moment ce își permit să plătească chirii de mii de euro și angajați până la ore târzii în noapte.
Ce îi duce pe oameni în aceste locuri? Ce îi mână spre un potențial câștig fantastic?
Pe de-o parte sunt oameni care vin doar să se distreze. Nu au nevoie neapărat de bani, ci pariurile sportive îi stimulează, le dau adrenalină, se simt bine. Alții sunt aproape faliți, se împrumută sperând să își achite datoriile și să iasă din sărăcie cu lozul câștigător. Alții sunt jucători împătimiți. Săptămână de săptămână își încearcă norocul, așteptând ziua cea mare a biletului câștigător. Dar câți dintre aceștia recunosc că au o problemă serioasă, că nu numai că așteaptă norocul chior, dar ei înșiși sunt orbiți de dorința de câștig, calitatea vieții le este pusă în pericol și relațiile cu cei din jur sunt deteriorate din cauza acestui viciu?
Care sunt caracteristicile unei dependețe de jocurile de noroc?
Specialiștii consideră că diferența dintre activitățile recreaționale, de divertisment și cele adictive se poate face prin trei caracteristici comune dependențelor: compulsia, adică impulsul irezistibil, incontrolabil de a juca, gândurile obsesive legate de joc și câștig; pierderea controlului, adică incapacitatea de a rezista ispitei sau de a înceta o activitate și continuarea activității adictive în ciuda consecințelor negative resimțite. În rândul consecințelor se poate vorbi despre deteriorarea stării de sănătate, umilire, probleme familiale, financiare, legale.
Mai concret, dacă în dreptul său sau în dreptul unei persoane apropiate poți bifa ca fiind adevărate mai multe dintre afirmațiile următoare, este nevoie de ajutor pentru că există indiciile prezenței unei dependențe de jocurile de noroc:
- joacă mai mult decât intenționează
- pariază sume din ce în ce mai mari și apoi încearcă recuperarea lor
- își mint familiile în legătură cu sumele cheltuite
- manifestă lipsă de interes pentru activitățile curente, obișnuite
- au un interes obsesiv pentru rezultatele jocurilor de noroc sau ale pariurilor sportive
- vând anumite bunuri personale
- apelează la conturi de economii sau la împrumuturi
- se retrag din mijlocul familiei și al prietenilor
- au probleme de concentarare și sunt anxioși
- sunt adesea plictisiți, triști, apatici sau neliniștiți
- înregistrează scăderi în greutate sau probleme cu somnul
Ce e de făcut?
Dacă în dreptul tău sau în dreptul unei persoane apropiate există suspiciunea dependenței de jocurile de noroc, nu e de glumă- se impune terapia specializată. Într-o primă fază se poate încerca și autoterapia. La nivel mondial funcționează o asociație numită Gamblers Anonymous care are obiective similare celor adoptate de Asociația Alcoolicilor Anonimi: dependența de jocurile de noroc este considerată o boală, abstinența totală timp de 2 ani fiind criteriul reușitei vindecării. Pașii propuși de aceste asociații pentru tratarea dependenței sunt:
- Recunoșterea neputinței în fața jocului de noroc, recunoșterea faptului că acest obicei a pus stăpânire pe viața ta
- Numai o putere superioară ți-ar putea reda mod normal de a gândi și de a trăi
- Decizia de a lăsa voința și viața în grija acestei puteri
- Un inventar amănunțit al propriei vieți
- Recunoașterea propriilor greșeli
- Acceptarea de a îndepărta aceste defecte de caracter
- Rugăciunea pentru îndepărtarea slăbiciunilor
- Întocmirea unei liste cu toate persoanele cărora le-ai greșit și consimțirea de a repara aceste rele
- Repararea acestor greșeli acolo unde este posibil
- Un nou inventar personal și o nouă recunoaștere a greșelilor
- Prin rugăciune și meditație cauți contactul conștient cu o forță superioară (Dumnezeu, așa cum îl înțelege fiecare)
- După ce aceste principii au fost puse în practică, transmiți acest mesaj și altor jucători care suferă
În concluzie
Indiferent de modul de abordare, numai cel care este dependent de jocurile de noroc poate lua decizia de a scăpa de acest viciu și de a duce la bun sfârșit demersul său de eliberare. Numai atunci când persoana în cauză înțelege că eliberarea de această dependență înseamnă confruntarea cu viața reală, dar și bucuria unei realități, nu a unei iluzii, că înseamnă de fapt avea control asupra propriei persoane și apoi asupra a ceea ce se întâmplă în jur, va putea spune plin de satisfacție, „eu am câștigat, jocul de noroc este cel care a pierdut”.