Maniere și etichetă

De mici copii suntem învățați că cei șapte ani de acasă și manierele ne vor ajuta mereu să creem o impresie bună și să evităm conflicte. Atât în familie cât și la școală am fost „bombardați” cu reguli de „așa da” și „așa nu” pe care le respectam împinși de la spate. Astăzi însă, cei care și le-au însușit și le prețuiesc le practică cu o mare ușurință.

Bunele maniere dovedesc posesia unui caracter frumos, plin de iubire și răbdare, care se gândește mai întâi la alții și apoi la sine. De multe ori când întâlnim o persoană față de care ne simțim atrași, iar unul dintre motivele pentru aceasta este chiar faptul că el sau ea posedă un set de maniere folosit corespunzător. Manierele sunt deseori cei mai de încredere indicatori sociali și spun mult mai multe lucruri despre noi decât ne imaginăm.

Ele transmit oamenilor din jurul nostru cine suntem, în ce fel de familie și cultură am fost crescuți și nivelul educației pe care îl avem. Uneori ele pot oferi detalii despre situația noastră financiară, despre cât de mult am citit și călătorit și la ce ne gândim (dacă suntem persoane narcisiste sau pline de empatie și compasiune pentru cei din jur). Nu în ultimul rând, manierele dovedesc nivelul de auto-control pe care îl deținem și modul în care rezolvăm conflictele.

Un lucru poate nu atât de știut este că manierele ne pot ajuta să trecem mai ușor peste lipsa de încredere în sine. J.K. Rowlling spunea: „Alegerile pe care le facem și nu capacitățile pe care le avem sunt cele care ne arată cine suntem cu adevărat.” Cu alte cuvinte, cu cât dovedim o bună purtare prin manierele folosite, cu atât ne îmbunătățim șansele de a ne asocia cu persoane care ni se aseamănă.

Chiar dacă uneori nu ne simțim suficient de buni, de educați, de sofisticați sau suntem rușinați de locul din care provenim, dacă știm să ne folosim de bunele maniere, vom atrage în jurul nostru persoane cărora nu le pasă de aceste lucruri, ci mai de grabă de cum le faci să se simtă în preajma ta. Aceste persoane ți se aseamănă deseori la caracter și în gândire. Atunci când te raportezi la oameni cu respect, bunătate și bune maniere, le dovedești respect și considerație față gândurile și sentimentele lor.

Există însă o diferență între maniere și etichetă. După cum am amintit, manierele sunt rezultatul unei inimi pline de bunătate și compasiune. Etichta reprezintă doar un set de reguli fad, potrivit pentru situații și circumstanțe diplomatice sau oficiale. În general, deși sunt folositoare, unele dintre ele pot fi și ridicole. Este imposibil să le putem reține pe toate, pentru că aplicarea lor nu ne vine natural. Însă, dacă știm se ne folosim corect de maniere, eticheta va fi mult mai ușor de aplicat.

Vom întâlni totuși și persoane care nu se vor comporta conform standardelor noastre. Este ușor să le catalogăm ca fiind prost crescute sau needucate fără să ne informăm cu privire la mediul din care provin sau educația pe care o au. Este posibil să fi fost crescute într-o cultură diferită sau având alte standarde. Indiferent de aceste lucruri, intențiile sunt mereu cele care au o greutate mai mare în fața greșelilor. Așadar, haideți să avem răbdare și să fim un exemplu potrivit pentru cei care ne înconjoară, dovedind iubire și apreciere prin manierele folosite zi de zi!

Sursă: www.elegantwoman.org

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere