MANAGEMENTUL TIMPULUI

„Cei care își întrebuințează rău timpul sunt cei dintâi care se plâng de scurtimea lui” - Jean de la Bruyere.

Fiecare dintre noi se confruntă cu marea problemă a timpului. Cred că aud de cel puțin trei ori pe zi persoane care se plâng de acest lucru, fie la facultate,fie la muncă sau chiar acasă,cu cei apropiați. Cea mai utilizată metodă, dar și funcțională este cea de a stabili prioritățile;a stabili lucrurile cu adevărat prioritare e o chestiune ce ține însăși de esența vieții.

Să analizăm puțin această ilustrație ce conține un  ceas și o busolă. Ceasul este conturat de angajamentele, răspunderile, planificările,scopurile și activitățile noastre,iar busolă reprezintă viziunea noastră,valorile,principiile,crezul și conștiință noastră. Dificultatea apare atunci când există o prăpastie între cele două și nu legăm activitățile noastre de ceea ce credem și ne dorim. Înainte de a te anagaja într-o situație,gândește-te dacă ai TIMP și pentru această. Nu te aglomera cu prea multe lucruri care nu țin de ține și de disponbilitatea ta.

Cu toate acestea ne trezim,de multe ori, cu prea multe sarcini de îndeplinit pentru că ne este greu să spunem NU. În acest caz, să aplicăm legea echilibrului și sinergiei dintre cele patru necesități. Mai pe scurt, să începem cu ceea ce ne împlinește fizic,social,mental și spiritual. În punctele de interacțiune dintre acestea rezultă adevăratul echilibru interior,împlinirea și fericirea. Pentru a realiza acest lucru trebuie să ne stabilim foarte bine principiile și dorințele.

Este important să știm cum să reacționăm în situațiile de stres. De multe ori am fost pusă în situații în care aveam prea multe de făcut și nu știam cu ce să încep sau cum să  îmi organizez activitățile, în așa fel încât să corespundă cu timpul meu. Așa că am aplicat metoda cea mai simplă organizatorică. Am luat o foaie și un pix. Am început să aștern pe hârtie tot ce am de înfăptuit. să le ordonez în funcție de importanta lor și de accesibilitate. Și, sincer, chiar mi-a ieșit. Iar dacă ești o persoană vizuală poți folosi bilețele și pixuri colorate.

 Legea fermei

Majoritatea studenților aplică Legea Fermei. Adică încearcă să “ingrase procul în ajun”. Lenevesc și dorm pe tot parcursul semestrului și se trezesc în mijlocul sesiunii fără cursuri învățate. La unii funcționează și nopțile nedormite înainte cu o zi de examen, în care să învețe tot ce se poate pentru o notă de trecere. Dar, există și cazuri care nu se încadrează în această categorie și au răspunderea de a-și organiza timpul. Există multe tips-uri pentru aceasta, dar depinde ce fel de persoană ești și ce metode ți se potrivesc.

Iată câteva stiluri de lucru care îți pot simplica activitatea de zi cu zi:

  • Oricât de productiv ești,nu poți realiza tot ceea ce îți propui, de fiecare data.
  • Nu gestiona timp,ci gestionează acțiuni.
  • Înainte de a te organiza, simplifica și elimină.
  • Învață să spui nu.
  • Ordinea  pe biroul de lucru inspiră ordine și claritate în minte.
  • Stabilește obiective de termen lung și sarcini pe termen scurt.

„Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul”. Misiunea noastră este să găsim cele mai adecvate metode de lucru pentru a fi productivi și pentru a reuși să ne îndeplinim, la timp, sarcinile și obiectivele propuse. Să fii un manager al timpului este dificil,dar nu imposibil. So... Let’s start!

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere