Mai greu de obținut decât bogăția

Motto: “Uneori, banii costă prea mult.” ―Ralph Waldo Emerson

 

Astăzi, în cele mai multe societăți, căutarea bunăstării a devenit inevitabilă – aproape că dorința de a fi bogat este firul roșu ce ne conduce viața. Viziunea ce se impune este aceea că bogăția e bună, că trebuie căutată, că posesiunile materiale și bunăstarea sporesc bucuria vieții și că oferă posibilități de a găsi împliniri depline.

Însă căutarea cu ardoare a bogăției se bazează pe o premisă falsă. Și anume pe incorecta gândire că prezența banilor este întotdeauna bună – că mereu aduce beneficii vieților noastre. Nu întotdeauna se întâmplă așa.

Odată ce nevoile noastre de bază au fost împlinite, banii contribuie foarte puțin la fericirea și bunăstarea noastră totală pentru că pe măsură ce adunăm bani ne dăm seama că sunt lucruri mai bune decât statutul de om bogat. Și vom trăi semnificativ mai bine, dacă începem să urmărim aceste lucruri cu aceeași intensitate cu care căutăm bogăția.

Dați atenție la această scurtă listă cu lucruri mai bune de urmărit decât bogăția:

Mulțumirea este mult mai valoroasă decât bogăția pentru că banii vin și se duc – uneori foarte repede- dar mulțumirea se ridică peste circumstanțe și generează fericire, indiferent de starea financiară. Generozitatea și altruismul sunt cu mult mai bune decăt bogăția, mai ales atunci când resursele depășesc nevoile noastre. Bucuria ce vine din a da este cu mult mai mare decât cea care vine din a păstra pentru tine, când oricum tu ai tot ce îți dorești. O viață egoistă, centrată pe sine nu este nici împlinitoare și în niciun caz mulțumitoare.  Libertatea este cea care adesea este sacrificată în alergarea după bogăție, iar costurile sunt mult mai mari. Credem că bogăția ne va oferi libertate mai mare în viață, dar rareori recunoaștem cât de multă libertate am sacrificat de fapt în încercarea noastră de a o dobândi. Onestitatea e o valoare rară azi și greu se asociază cu bogăția. Cei ce doresc să fie bogați, cad ușor în ispita de a ceda compromisului și ulterior regretă, dar o conștiință împăcată este cea mai bună pernă. Pasiunea e mai importantă decât banii. Este mult mai bine să ai o viață în care să te bucuri că te trezești în fiecare dimineață pentru a merge la muncă, indiferent cât de mare îți e câștigul, decât să ai o slujbă foarte bine plătită care nu-ți aduce satisfacție, pe care nu o faci cu pasiune și care nu te motivează altfel decât financiar. Bogăția deseori aduce un anumit nivel de mândrie ce vine din interior și este încurajată de alții, așa că umilința este și ea o reală virtute. Ingeniozitatea te ajută să trăiești cu mai puțin, te învață valoarea lucrurilor și te obligă să le apreciezi și mai mult. Conexiunea cu alții e ceea ce toți bogații își doresc. Cei care au bani mulți nu au obligatoriu relații profunde. Relațiile apropiate, prieteniile sincere oferă bucurie vieților noastre, o bucurie pe care banii nu o pot produce niciodată.

Fericirea e mai de dorit decât bogăția. Mulțumirea, generozitatea și relațiile bune cu semenii contribuie mai mult la obținerea fericirii decât bogăția. Nu mă înțelegeți greșit. Nu susțin că cei bogați nu pot și ei să fie mulțumiți, umili sau cu relații profunde. Cunosc mulți oameni incredibil de generoși care pot fi descriși drept bogați. Și niciodată nu voi spune că cei fără bogății sunt mai buni pur și simplu prin faptul că nu au resurse financiare. Dar cred că a căuta mai întâi bogăția, este un mare pericol.

Sunt multe alte lucruri bune pe care să le mai cauți în viață și …știi ceva? De multe ori sunt mai greu de obținut decât banii.

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere