Lecții la Disneyland

Disneyland…e un cuvânt magic în sine, dar locul e cu adevărat fantastic. Indiferent de vârstă, nu cred că e cineva care să refuze o excursie în lumea poveștilor și a jucăriilor, între atracții, programe de divertisment și personaje de basm. Anul acesta, împreună cu familia am planificat o călătorie la Paris din care nu putea lipsi, de dragul copiilor mei care împlinesc în curând un deceniu, vizita la Disneyland. Nu voi face reclamă acestui loc. Cei mai mulți știți ce puteți face într-un astfel de parc de distracții, însă mai mult decât o zi de bucurie, cu multă adrenalină, Disneyland a fost pentru mine o zi cu multe lecții despre oameni și despre viață.

Lecția 1: Ceea ce pare la început un mare dezavantaj, poate fi de fapt cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla, ținând cont de circumstanțe.

Am nimerit o zi ploioasă ceea ce a mai temperat puțin din entuziasmul nostru, dar care s-a dovedit a fi un lucru benefic pentru noi. În general, mai ales în timpul sezonului cald aglomerația în astfel de locuri te cam împiedică să te bucuri din plin, având mulți timpi de așteptare pentru a ajunge la o anumită atracție, cozile însemnând uneori zeci de minute de stat pe loc. Din cauza vremii nu prea atractive, în parc au venit, la fel ca noi, doar cei care aveau deja biletele cumpărate și care aveau planificată o singură zi de vizitare, programul nepermițându-le schimbări. Și nu au fost prea mulți. Astfel că ceea ce părea un mare minus, a fost de fapt un mare plus. Parcul a fost mai liber ca de obicei și astfel ne-am putut bucura din plin de toate atracțiile.

Lecția 2: Când îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu te poate opri din drum. Când îți dorești ceva, faci tot posibilul să obții. Restul sunt doar scuze.

Revin la ploaia pe care o aminteam mai devreme. Între picuri deși de apă, nu era foarte confortabil să stai pe loc așteptând poate 10-15 minute să îți vină rândul să faci o tură cu un montagne -russe. Cu toate acestea, erau zeci de oameni care așteptau cu copii mici lângă ei, minute în șir pentru secunde de distracție. Unii nici măcar nu erau echipați corespunzător, cu pelerine de ploaie sau încălțăminte impermeabilă. Dar erau acolo, așteptând ceea ce își doreau cu adevărat. Dacă cineva le-ar fi cerut într-o zi obișnuită să facă o plimbare prin ploaie, cu un copil mic în brațe, ar fi refuzat probabil, invocând pe bună dreptate faptul că există riscul să se îmbolnăvească, dar acum nimeni nu se mai găndea la asta.

Lecția 3. Nu există vreme nepotrivită, doar echipament neadecvat.

Credeți că o plimbare prin ploaie nu poate fi chiar plăcuta? Ba poate fi una aproape normală, dacă temperatura aerului e una conforrabilă, dacă ai o pelerină de ploaie, haine comode și încăltăminte impermeabilă. Lecția aceasta este valabilă indiferent de tipul de precipitații sau de gradele din termometru. Adecvați ținuta la condițiile meteo și vremea nu va mai fi o piedică pentru actvitățile dorite!

Lecția 4. Circumstanțele exterioare nu te pot împiedica să visezi.

Nu una, nu doua…ci zeci, poate sute de fetițe am văzut la Disneyland cu ghetuțe de cauciuc, cu pelerine de ploaie și cu… rochii de prințese. Ele au venit acolo să intre pentru o zi în pielea personajelor de basm pe care le admiră și nimic nu le-a împiedicat să-și implinească visul. Indiferent ce se întâmplă în jurul tău, permite-ți să te visezi prinț sau prințesă!

Lecția 5: Nu există limită de vârstă pentu a te bucura de viață.

Credeți cumva că în Parcul Disneyland numai copiii se bucură sau credeți că erau acolo numai părinți cu copii? În niciun caz. Am văzut zeci de cupluri trecute de 50 de ani, fără niciun copil în preajmă în montagne-russu-uri, fotografiindu-se cu personajele din povești. Și oamenii zâmbeau din toata inima. Bucuria unui copil este inegalabilă, dar bucuria și nostalgia împreună dau farmec oricărui loc și timp. Nu există “ești prea mare” sau “ești prea mic”- pentru a te bucura de viață este suficient să fii!

Lecția 6: Friica poate fi învinsă prin expunere. Despre acest lucru vorbesc și psihologii în cazul fobiilor care sunt tratate prin expunere progresivă la factorul ce generează starea de frică, dar uneori nu e nevoie de o expunere gradată, ci pur și simplu frica poate fi înfrântă atunci când nu poți să mai dai înapoi. Eram aproape de urcarea într-unul dintre montagn-russurile considerate cele mai periculoase și eram hotărâtă să renunț de frică. Avertizările de siguranță apăreau tot mai des și mă gândeam eu că e posibil să am tensiunea sangvină prea mare, sau poate probleme cu coloana, sau poate claustrofobie, sau poate măcar puțin din fiecare , ceea ce mă făcea să cred tot mai clar că locul acela nu era pentru mine. Și aș fi renuțat, dacă nu eram deja prea departe. Trecusem de ultimul punct de control și în câteva clipe urma să pășesc în cabină. Nu mai puteam da înapoi. Tremuram de frică pentru minutul de amețeală pe care îl așteptam dar…pentru că nu mai puteam da înapoi, am mers înainte. Și nu a fost chiar așa înspăimântător… am repetat distracția, fericită că nu am lăsat teama să mă înfrângă.

Lecția 7: Părinții își iubesc enorm copiii. Altfel, nu ar avea nicio logică ca tată să te plimbi prin ploaie cu o prințesă mica lângă tine, să faci piruete în văzul lumii, să cheltui zeci de euro pe acadele, iar la finalul zilei să porți pe brațe câteva sute de metri aceeași prințesă obosită după bal. Altfel, nu ar fi nicio explicație de ce, ca mama ai purta ore în șir o sabie și o mască, simulând luptele evului mediu atături de un soldățel care când ți-e lumea mai dragă vrea mâncare, vrea la toaletă sau să se dea pentru a zecea oară în caruselul din cealaltă parte a parcului.

Vă las la final alte câteva lecții de viață pe care Walt Disney, creatorul personajelor de poveste, le-a transmis prin vorbele sale, ce au devenit peste ani celebre.

Lecția 8: Pentru a începe, trebuie să te oprești din vorbit și să te apuci de făcut.

Lecția 9: Toate visele ni se pot îndeplini dacă avem curajul să le urmăm.

Lectia 10: Poți să creezi și să construiești cel mai minunat loc in lume, dar e nevoie de oameni pentru a face un vis să se împlinească.

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

6.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere