Acum 10 -15 ani să mergi la terapie era egal cu a fi considerat „nebun”, labil psihic sau prea “slab” pentru a face față vieții, cu tot ce aduce ea. Iar la această percepție se adăuga și confuzia între rolurile de psiholog, psihiatru și psihoterapeut, credința generală fiind că, indiferent la care dintre ei apelezi, în final vei ajunge să primești... medicamente.
Din fericire lucrurile s-au schimbat destul de mult, distincția între specialiștii din domeniul sănătății mintale este mai clară, iar psihoterapia câștigă tot mai mult teren în rândul celor care înțeleg cum să aibă grijă de ei.
Dar când este bine să apelezi la psihoterapie? Și mai ales de ce?
Cei mai mulți dintre noi încep un demers terapeutic atunci când simt că nu mai pot face față unei anumite situații, când teama de anumite lucruri îi invalidează, când realizează că au dificultăți de relaționare sau când trec printr-o pierdere grea. Și cu siguranță acestea sunt motive suficiente, dar ceea ce se obține în final nu este doar rezolvarea acestor probleme, ci o evoluție pe toate planurile, alături de câștigarea de noi abilități.
Am stat de vorbă cu câteva persoane despre demersul lor terapeutic și, dincolo de soluționarea aspectelor evidente pentru care au cerut ajutor, fiecare dintre ele a simțit că a dobândit ceva mai mult. Noi perspective în diverse situații, reevaluarea valorilor și credințelor personale, conectarea autentică la sine și la cei din jur, construirea unor limite sănătoase sau o mai bună conștientizare a propriei existențe.
Anca, 40 ani:
„Sunt mai conștientă de mine, percep mai corect ce se întâmplă în jurul meu și mai ales ce mi se întâmplă în relațiile cu ceilalți. Învăț să nu mai iau totul personal, să respir, să recunosc tiparele comportamentale. Învăț să identific fracțiunea de secundă în care intru pe pilot automat și acționez ca în trecut, copleșită de emoții. Acum respir și îmi spun: hai să fac altfel.
Învăț să verific cu mine dacă vreau să fac un lucru sau îl fac doar ca să fiu acceptată, văzută, iubită.
Descopăr, la 40 de ani, cum este sănătos să interacționez cu adulții. Să nu mai intru în viața celor din jurul meu și să încerc să-i salvez. Să nu-mi mai atribui vini care nu sunt ale mele și să nu mă mai simt responsabilă pentru cei din jur.”
Bianca, 34 ani:
„Aș putea face o listă lungă a beneficiilor resimțite în urma terapiei, dar dacă e să mă limitez la un top trei, acesta ar fi:
- Extinderea conștientizării - am ajuns de la o viață trăită pe “pilot automat”, la o viață trăită conștient, în care mă simt prezentă.
- Autocunoașterea - am reușit să mă uit la mine, atât prin zonele dezirabile, cât și prin cele pe care le evitam pentru că îmi era greu să le accept.
- Acceptare - să mă cunosc și să mă înțeleg mai profund a condus în mod natural spre a mă accepta așa cum sunt și mai departe spre o senzație de eliberare de sub toate măștile pe care mi le pusesem pentru a fi pe placul celorlalți.”
De asemenea, să realizezi că nu ești singura persoană care trăiește anumite lucruri și are anumite stări poate fi o eliberare, așa cum crede și Iulia (23 ani): „În terapie mi-am dat seama că experiențele mele nu sunt unice. Și alți oameni au trecut prin astfel de experiențe și n-au fost puțini. Am fost destui cât să se scrie cărți, să se dezvolte teste și scheme de evaluare, îndeajuns de mulți cât să se găsească nume pentru lucrurile acestea pe care le simțim. Când depresia și anxietatea nu mai sunt ale tale și doar ale tale, ci sunt parte din povestea a milioane și milioane de oameni, înțelegi mai bine că ele nu te definesc.”
Personal, îmi privesc orele de terapie ca fiind cea mai bună investiție în mine, pe termen lung. Am înțeles că este un proces de durată în care nu toate ședințele vin cu insight-uri valoroase sau cu un progres vizibil. Uneori am simțit că este prea dureros, alteori am vrut să renunț. Un timp am așteptat pur și simplu să se petreacă marea schimbare pe care mi-o doream pentru mine. În realitate însă, majoritatea schimbărilor au fost în felul în care percepeam anumite lucruri. În felul în care gândeam despre ele și le înțelegeam. Iar asta a dus în mod firesc la a încerca alte abordări, alte strategii. Am evoluat. M-am îmbogățit.
Clara, 29 ani:
„Terapia este pentru mine ca sportul, mintea mea se simte antrenată și bine după aproape fiecare ședință. Și consider că e un exercițiu bun pentru oricine, nici măcar nu trebuie să ai probleme ca să mergi. Trebuie doar să vrei să faci cunoștință mai bine cu tine. Asta e terapia pe scurt: salut, sunt eu, îmi pare bine să mă cunosc.”
Așadar, fă cunoștință cu tine! Ar putea fi cea mai frumoasă relație din viața ta!
Dacă ai nevoie de suport sau pur și simplu simți nevoia să vorbești cu un specialist despre ceva dificil, poți accesa platforma https://respiro.ro/help/.
Platforma Respiro Help reunește specialiști din domeniul consilierii psihologice, psihoterapiei, consilierii școlare și vocaționale, psihiatriei care își pun la dispoziție timpul și cunoștințele pentru a veni în sprijinul tău. În completarea acestor servicii, îți punem permanent la dispoziție materiale specializate, prin articolele publicate și grupate pe subdomenii specifice, astfel încât să poți accesa cu ușurință doar materiale care vizează tema care te interesează și, prin intermediul acestora, să înveți să te ajuți singur. În plus, persoanele din zona București, vor putea aplica pentru consiliere față în față la cabinet, însă numai la recomandarea consilierului. Pentru acest tip de consiliere, vei putea beneficia de maxim trei ședințe a câte 50 de minute, gratuit. Urmând ca în funcție de gravitatea situației și de posibilități, să fi orientat către un cabinet psihologic individual, grupuri de dezvoltare personală, suport psihiatric sau juridic, fie să continui consiliera la cabinetul Respiro, contra cost. În acest fel dorim să realizăm un echilibru atât între nevoile beneficiarilor, cât și programul și disponibilitatea consilierilor.