Invidioșii sunt periculoși

Mama vitregă o invidia pe Albă ca Zăpada, surorile vitrege o invidiau pe Cenușăreasa, fata babei o invidia pe fata moșului și tot așa… Personajele din povești se invidiază.  Și nu sunt doar femeile cele se suferă de această boală grea. Povestirile biblice spun despre prima crimă din istoria lumii că a avut la bază tot invidia - Cain l-a invidiat pe fratele lui Abel. Și istoria poporului evreu debutează tot cu niște episoade de invidie. Esau era invidios pe fratele său Iacov, Iosif a fost vândut de frații lui tot din invidie și exemplele pot continua… 

Pot continua mai ales cu ceea ce cunoaștem fiecare. Toți avem în preajmă un invidios. Unii se bucură când sunt invidiați, dar să știi că invidiosul e periculos.

El nu vrea ce ai tu, ci vrea ca tu să nu mai ai. El nu vrea ca și lui să îi meargă bine, ci vrea ca ție să îți meargă rău.  O persoană invidioasă găsește plăcere în preajma suferinței tale. O persoană invidioasă e irațională. E de înțeles dacă ne gândim la studiile unor japonezi, conduse de Hidehiko Takahashi, care spun că zona din creier care se activează atunci când o persoană este invidioasă, este aceeași cu zona activată în timpul unei dureri. Deci, invidia e ca durerea… îl face pe om să-și  piardă mințile. De aceea, invidiosul nu tânjește după fericirea ta, ci dorește ca tu să fii nefericit. Este înspăimântător cum acționează invidiosul, chiar dacă tu nu i-ai făcut nimic. Poate că nu va ajunge la crimă sau la tentativă de crimă, dar nu ai vrea să riști asta. E drept, depinde de miză. Dar totuși stai departe de cel ce te invidiază! Nu îți este prieten, deși vrea să știe totul despre tine; nu vrea să te ajute, chiar dacă îți e mereu prin preajmă. Cu cât e mai lingușitor, cu atât e mai periculos. Invidiosul nu înțelege că nu are el nimic în plus dacă te invidiază, ci că ceea ce ar putea face benefic, ar fi să se compare constructiv cu tine. Ceea ce îl deranjează pe invidios e că tu ai progresat și el a rămas în același loc. Invidiosul se compară cu tine și imaginea sa de sine are de suferit; iar un complex de inferioritate vine la pachet și cu alte emoții: tristețe, furie, dar și agresivitate. Iar tu poți fi ținta tuturor acestora! Dar ceea ce nu vede niciodată invidiosul, e că în viață nu le poți avea pe toate și în niciun caz pe toate în același timp. În loc să privească spre propriile sale realizări sau binecuvântări, invidiosul se uită lung după ale tale. Și el devine astfel periculos pentru creșterea ta. De ce? Spune-mi dacă îți sunt cunoscute asemenea îndemnuri: “Ai grijă! Asta nu e iubire! Nu te arunca într-o asemenea relație!” sau “ Vai, ce idee avangardistă. Sigur nu o să îți iasă afacerea asta!”, “Mai lasă și tu munca! Mai distrează-te cu noi”, “E complicat. Nu merită să riști!”, “Lasă dieta! Hai cu mine la o prăjitură!”, “Nu îți vine prea bine haina asta. Mai bine, nu!”… S-ar putea ca în spatele acestor vorbe să-l descoperi pe invidios... 

Sau știi ce mai face un invidios? Tace. Tace lung… atunci când situația ar cere o vorbă de încurajare sau un “bravo”. Și te face să te simți chiar vinovat de succesul tău. 

Care e riscul când ai în preajmă un invidios? De ce e el periculos?

Pentru că invidia lui aduce îndoială în sufletul tău. “Chiar merită să fac efortul acesta, chiar are sens să visez la planul meu, oare voi avea succes?” 

Tu nu poți să renunți la ceea ce ai sau la ceea ce ești doar pentru a fi plăcut de altul. Invidiosul îți ia bucuria. Dacă nu îi poți împărtăși cuiva motivul tău de bucurie, de frică să nu îi rănești sentimentele sau ca nu cumva să te critice, stai departe de acea persoană. E greu să faci aceasta uneori, pentru că se pare că cele mai mari invidii se nasc între membrii aceluiași grup. Nu vei fi invidiat de cineva care e departe de tine sau care nu are aceleași premise ca și tine. Cel care cândva ți-a fost egal e cel care te invidiază mai tare, pentru că succesul tău e o palmă peste obrazul nerealizărilor sale. Avea aceleași șanse ca tine, dar nu a știu să le valorifice sau nu a fost dispus să muncească în același ritm cu tine. 

Dacă faci ceva special sau diferit, ceva ce tu crezi ca îți va aduce succes, ai garanția că invidiosul se va îndoi sau va râde de tine, tocmai pentru a te descuraja. Invidiosul îți ia energia, așa că nu lăsa pe nimeni să îți spună ca nu ești capabil să faci lucruri incredibile! Nu lăsa invidia altora să te blocheze în dezvoltarea ta! 

 

 

 

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere