Încalță-te comod în stilul propriu!

Personalitatea, stilul de viaţă şi imaginea pe care doreşti să le transmiţi celor din jur, sunt trei dintre factorii cei mai importanţi care te determină să alegi o anumită pereche de pantofi. Cei mai buni stilişti ai lumii ştiu deja faptul că o pereche de pantofi spectaculoşi scot din anonimat o ţinută anostă, iar o femeie cochetă ţi-ar da acest sfat: îmbracă-te cu ce iţi doreşti, însă pantofii trebuie să fie de calitate, deoarece ei te pun în evidenţă!

Dincolo de preţul piperat sau de magazinul de unde i-ai cumpărăm, un alt fundament important este atitudinea şi, de ce nu, să ştim să mergem pe tocuri. De câte ori nu am văzut pe stradă pantofi de calitate în picioare care nu ştiau să-i poarte?!?!

Indiferent de capriciile modei, care îşi pune amprenta asupra formelor, culorilor şi materialelor din care este confecţionată încălţămintea, avem tendinţa să alegem exact aceiaşi pantofi care se potrivesc gusturilor, firii şi obiceiurilor noastre. Pantofii spun multe despre personalitatea purtătorului, cu atât mai mult cu cât adesea, reprezintă accesoriile pe care le băgăm în seamă cel mai puţin când încercăm să ne aranjăm ţinuta.

Sfaturi pentru când mergem la cumpărături

Persoanele bogate, care vizitează doar magazine de lux şi care aruncă sume exorbitante pentru aceiaşi pantofi pe care i-ar putea cumpăra mai ieftin peste drum, sunt convinse că puterea stă în bani şi sunt dornice să-şi etaleze starea materială excelentă.Cei care, dimpotrivă, preferă încălţămintea drăguţă, din materiale uşoare, indiferent de preţ, sunt oamenii care trăiesc clipa, cad pradă tentaţiilor de moment, iau decizii rapide fără a se gândi prea mult şi sunt capabili să renunţe repede la ceva ce nu-i satisface.

Cei care, deşi nu par prea bogaţi, optează pentru pantofi din piele, bine lucraţi şi relativ costisitori, obişnuiesc să-şi planifice viitorul şi ştiu să aprecieze valoarea reală a lucrului bine făcut. Primele indicii despre o persoană ni le poate oferi locul din care aceasta îşi cumpără încălţămintea. De obicei, cei care îşi căută încălţămintea la magazinele second hand sunt oameni zgârciţi, dar, în actualele condiţii de trai, o astfel de opţiune ne arată că persoana vizată este obişnuită, cu venituri mici, care încearcă să-şi drămuiască bine banii, doar pentru că nu poate trăi altfel.

Persoanele care optează pentru încălţămintea la modă, indiferent dacă îi avantajează sau nu din punct de vedere estetic, sunt dornici să fie remarcaţi. De regulă, acestea sunt persoane foarte sociabile şi doritoare de ascensiune socială fără efort. Bărbaţii neînsoţiţi care cumpără pantofi de damă sunt sclavii iubirii: fie că sunt îndrăgostiţi de o doamnă capricioasă, fie se simt foarte vinovaţi în faţa soţiei şi încearcă să o îmbuneze cu un cadou scump şi practic.Femeile tinere care cumpără pantofi bărbăteşti au un spirit de familie dezvoltat. De obicei, sunt căsătorite sau au o relaţie stabilă, pe care şi-o doresc materializată prin mariaj; dar în unele cazuri, sunt pur şi simplu surori sau fiice iubitoare, dornice să se ocupe atent de ceilalţi membri ai familiei.

Ce spune forma pantofilor

Indiciile oferite de forma pantofilor purtaţi în mod curent diferă între bărbaţi şi femei. Doamnele care preferă pantofii cu vârful lung şi ascuţit sunt rafinate, delicate şi cu un simţ estetic dezvoltat.

Tocurile foarte înalte sau tălpile bizare, foarte groase, dacă nu sunt elemente forţate de capriciile modei, arată că doamna în cauză şi-ar dori să fie mai înaltă sau că se simte complexată de o siluetă plinuţă, având impresia că un plus de înălţime subţiază.

Femeile care poartă de obicei pantofi fini cu tocuri înalte nu obişnuiesc să circule ca pietoni, iar cele mai multe nici nu concep să se deplaseze altfel decât cu maşina.

Cele care optează pentru o încălţăminte de zi comodă, fără toc sau cu tocuri joase şi plate chiar dacă nu sunt la modă, fie au probleme de sănătate care le obligă să se încalţe astfel, fie sunt modeste, calme şi au o ocupaţie curentă care le obligă să circule mult pe jos ori să stea mult timp în picioare.

Câte ceva despre culori

Culoarea preferată pentru încălţăminte ne poate spune câte ceva despre temperamentul purtătorului, mai ales în ceea ce priveşte femeile. Femeile care aleg la pantofi aceeaşi culoare cu cea a poşetei sau asortată la unul dintre elementele vestimentare sunt persoane cu bun gust, care pot fi elegante şi rafinate chiar şi fără a avea o situaţie materială foarte bună.

Doamnele care optează mereu pentru pantofi de culoare închisă sunt firi practice, liniştite, modeste şi nu foarte sociabile. Dimpotrivă, cele care poartă pantofi viu coloraţi, sunt vesele şi nonconformiste, gata oricând să încerce ceva nou, doar pentru că au impresia că le avantajează. O persoană poate fi uneori "cântărită" şi după cât de bine îşi întreţine pantofii. Astfel, putem spune despre persoanele care au în permanenţă pantofii bine lustruiţi că sunt calculate, atente la detalii şi foarte preocupate de impresia pe care o lasă celor din jur.

O pereche de pantofi foarte eleganţi, dar cu tocurile scâlciate, arată că doamna în cauză, oricât ar fi de bine imbrăcată, este neglijentă, comodă şi nepăsătoare. Cât despre pantofii care sunt vizibil vechi şi demodaţi, dar încă arată impecabil, mai ales dacă este vorba despre o femeie, indică o bună gospodină, o femeie calculată, care, chiar dacă nu este bogată, ştie să arate îngrijit şi să-şi ţină "blazonul" în orice condiţii.

Ştiați că… ?

1. Pantofii sport au apărut pentru prima dată pe marele ecran în anul 1961, odată cu filmul The Absent Minded Professor, produs de Walt Disney Pictures.

2. Tocurile pantofilor au fost adăugate în Orientul Mijlociu, pentru a feri picioarele celor care îi purtau de temperatura fierbinte a nisipului.

3. În secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, tocurile pantofilor din Europa erau întotdeauna roşii.

4. Pantofii sport au fost fabricaţi pentru prima dată în America, în anul 1916. Iniţial au fost numiţi "keds".

5. Abia din secolul al XVIII-lea, designul pentru pantofii bărbăteşti a început să difere de cel al încălţămintei feminine.

6. Primele cizme de damă au fost create în anul 1840 pentru regina Victoria.

7. În Europa secolului al XVII-lea, pantofii cu tocuri de 6 cm erau încălţaţi de aristocraţi. Ei erau întotdeauna purtaţi pe braţe de doi servitori, pentru a nu atinge pământul cu picioarele.

8. Costul unei operaţii pentru corectarea problemelor cauzate de pantofi din pricina măsurii nepotrivite sau a defectelor de fabricaţie, este de aproximativ 2 miliarde $ anual. Dacă procesul recuperării implică solicitarea câtorva zile libere de la locul de muncă, această sumă poate ajunge la 3.5 miliarde $.

Dacă nu v-aţi gândit niciodată că pantofii voştri ar putea avea toate calităţile unei opere de artă, vedeţi exact cu câtă migală se fabrică încălţămintea pe care o călcăm zi de zi în picioare!

Un articol scris de: Andra Mîndoianu

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere