Îmi voi aminti întotdeauna cu drag de serile de decembrie, când se apropia ziua mea de naștere și urma să primesc un cadou. Tatăl meu mă ducea într-unul din puținele super-marketuri pe care le aveam în oraș și îmi spunea că îmi pot alege o păpușă, al cărei cost trebuia să se încadreze într-o anumită sumă de bani. După multe negocieri, studiat și reanalizat varietatea de păpuși de pe raftul roz, mergeam cu aleasa și ochii scânteind direct la casă, iar după ce plăteam, era a mea. Pe parcursul anului care urma, până la următoarea zi de naștere și până la urmărul cadou, păpușa trecea prin diferite schimbări de look, mediu și garderobă.
Acum primesc altfel de cadouri: practice sau de pus în sertarul cu amintiri, costisitoare sau cu valoare emoțională, cu ocazia a diferite evenimente sau fără a fi o ocazie specială. Trebuie să recunosc că ultimele sunt preferatele mele.
Nu avem nevoie de un motiv pentru a dărui. Nici măcar de o zi specială. Iar cadourile, clișeice de multe ori, venite cu ocazia sărbătorilor, pot deveni o povară.
În fiecare a doua și a treia săptămână a lunii decembrie aud același lucru: drama studentului care stă pe banii părinților. Are de făcut cadouri pentru prieten sau prietenă, pentru colegii de suferință sau de cameră, precum și pentru tradiționalul ”Secret Santa”, pe care este nevoit să îl joace în fiecare grup din care face parte. Pentru excesele specifice ”lunii cadourilor”, facem ”foamea” luna următoare. Sau lunile, dacă ne-am înghesuit la rate.
Situația nu stă mai promițător nici atunci când ne uităm la ce spun statisticile despre adulți: o medie de 32% din salariul unui român obișnuit este alocată cadourilor și alimentelor pentru sărbători. Lucrul acesta ne duce pe primul loc din Europa, în ceea ce privește raportul dintre cheltuieli și venitul mediu. De asemenea, conform ING International Survey, unul din șapte europeni a recunoscut că în anul precedent a primit cel puțin un cadou pe care nu și-l dorea, nu ia plăcut sau pe care nu l-a folosit niciodată.
Parcă începe să doară, așa-i?
Îmi plac listele. Liste zilnice cu lucruri de făcut, cele anuale cu provocări de îndeplinit, liste cu scopuri, cu planuri, cu locuri de vizitat, și, mai nou, mă gândec la o listă cu daruri pe care le putem oferi fără un motiv anume. Sau din simplul motiv că ne pasă.
Ideile de mai jos le poți aplica așa cum sunt, însă eu te sfătuiesc să îți folosești creativitatea, pentru a le îmbogăți și a le personaliza.
1.Kit tematic: un pachet cu lucruri specifice unei anumite ocazii sau eveniment. Conține lucruri obișnuite, dar care pot constitui o atenție memorabilă pentru celălalt. De exemplu, ”Kit de supraviețuite pentru prima sesiune” care să conțină: pliculețe de ciocolată caldă, un pachet de vitamina B sau de Magneziu, un stick de memorie cu un playlist cu muzică pentru concentrare și o mască relaxantă pentru față. Poți încerca și ”Summer kit”, în care să adaugi șlapi de plajă, loțiune de protecție solară, o pungă de fructe confiate, piatră ponce și elastice colorate pentru păr. Poți varia pe teme precum ”Kit de supraviețuire în cămin”, ”Kitul unui gentelman perfect”, ”The winter is coming- starter pack”, iar lista poate continua. O variantă a acestui kit poate fi și ”surpriza la borcan”. Lucrul acesta presupune să iei un borcan mai mare, și să îl umpli cu obiecte specifice unui anumit domeniu. Pe Pinterest găsești o mulțime de idei și de exemple, trebuie doar să tastezi ”jar gift ideas”, să faci o încursiune prin cel mai apropiat magazin cu lucruri uzuale, însă adaptate bugetului tău, să le pui cu grijă în borcan și să îi faci o fundiță drăguță.
2. O hartă personalizată a lumii sau a țării: pe care să atașezi fotografii cu prietenul/a tău/ta (și cu tine) în diverse locuri, sau pe care să scrii diferite amintiri pe care le aveți împreună în locurile de pe hartă. Adaugă niște stickere, pioneze, fotografii, un strop de entuziasm și...surpriza e deplină!
3. Un dream-chart în formă de panou de plută, magnetic sau înrămat (în care poți prinde cu cleștișori). Să îl oferi așa...simplu? Cred că personalizarea ramei și adăugarea câtorva itemi care se află pe lista de dorințe a celuilalt va oferi cadoului un farmec aparte. Iar folosirea unui set de carioci și a unor abțipilduri pot face minuni!
4. Obiecte personalizate: faptul că este scris numele nostru acolo, o replică specifică nouă pentru care am fost recunoscuți cândva, sau unul dintre citatele noastre preferate, ne face să oferim mai multă considerație obiectelor respective. Poți personaliza o carcasă/husă de telefon, un stilou, o agendă, un termos, o cană, un hanorac sau dacă îți dorești ca celălalt să se bucure pentru timp nelimitat de darul tău, îi poți imprima numele pe o Biblie cu coperți din piele. Te sfătuiesc să cauți cu atenție înainte de a alege locul în care să personalizezi obiectul, pentru că multe firme care fac asta impun prețuri mai mari decât obiectul în sine. Însă îți garantez că, având puțină răbdare și înțelepciune, vei putea găsi prețuri modeste, care să îți ofere o calitate bună!
5. Surpriză prin Poșta Română! Se ia un plic în format A4, căptușit cu bule de aer în interior, și se pune: ceva de citit, ceva dulce de mâncat, ceva util (nu punem ceva ce are deja în diverse sortimente și culori, ci ceva despre care știm că are nevoie, spre exemplu: o cremă de mâini în format pentru ținut în mașină, o pernuță de încălzit mâinile, accesorii pentru părul ei sau balsam pentru barba lui) și ceva scris din inimă, pentru celălalt. Chiar dacă ultima parte pare cea mai simplă, bilețelul din partea ta oferă farmec întregii surprize! Poți crea o poveste legată de obiectele din interior, îi poți oferi o provocare, îi poți pune o ghicitoare sau îi poți scrie o...
6. Poezie! Chiar dacă ne place să ne dăm drept genii literare uneori, atunci când vine vorba de o poezie dedicată nouă, cu noi sau despre noi, ni se topesc dintr-o dată toate pretențiile monoritmice. Am o cutie acasă, în care păstrez amintiri din perioada liceului. Undeva, pierdută printre scrisorile de Ziua Îndrăgostiților și bilețele de mulțumire prilejuite de Ziua Recunoștinței, se află o bucată de hârtie, scrisă de băieții de la mine din clasă, cu câteva rânduri dintr-o poezie lungă, cu câte o strofă personalizată pentru fiecare colegă. Bineînțeles că știu poezia pe de rost. Bineînțeles că îmi răsare un zâmbet larg pe față de fiecare dată când o găsesc rătăcită prin cutie. A meritat să își rupă câteva ore din seara aceea de început pe Martie pentru a ne face această surpriză inedită? Eu cred că a meritat.
7. Vouchere home-made: poate ai rămas în pană financiară luna aceasta sau pur și simplu îți dorești să pui ceva special la cale cu prietena ta cea mai bună, cu iubitul sau cu frățiorul mai mic? Fă rost de niște coli colorate de carton, decupează-le în forma unor bacnote mai mari și personalizează-le: ”voucher pentu picnic la iarbă-verde”, ”voucher pentru zi de spa acasă”, ”voucher pentru o după-amiază în parcul cu tiribombe”, ”voucher pentru o zi la piscină”, iar lista poate continua. Voucherele pot avea perioade de valabilitate și anumite componente, spre exemplu ”Home-made day at spa”, poate conține: mască cu castraveți, manichiură, masaj și exfoliere în timpul unui film. Celalalt, în funcție de stare, poate opta pentru cheltuirea unui anumit voucher, la un anumit moment. Sarcina ta este de a te asigura că pregătești totul în cele mai mici detalii, însă vei vedea că poți acoperi cea mai mare parte a cheltuielilor cu lucrurile pe care le ai deja la îndemână prin casă.
8. Călătorii! Un city-break la preț redus achiziționat cu multe luni înainte? Sau o călătorie cu trenul la Cluj, Iași sau poate Timișoara, în care să vă auto-invitați la rude pe care nu le-ai mai văzut de ani de zile?
Uneori pare dificil să găsești activități distractive de făcut sau lucruri inedite de oferit, cu resursele pe care le avem la 18-20 de ani. Ne blocăm adeseori în clișee și sărbători, uitând că anul are atât de multe zile, iar parfumurile și diamantele nu sunt singurele dorințe ale oamenilor din viața noastră.
Oferă atunci când îți dorești să faci asta. Oferă după ce ai ascultat, după ce ai observat, după ce ai pus acolo, pe lângă creativitate și bani, măcar un strop din tine. Și amintește-ți că cele mai frumoase daruri pe care le poți oferi celor dragi, indiferent de anotimp, nu se găsesc în lista mea de mai sus. Acestea sunt timpul, atenția și dragostea ta.
Dacă ești interesat de câteva aspecte tehnice în ceea ce privește oferirea și primirea unui cadou, îți las aici un articol scris de mine în urmă cu câțiva ani: https://respirotime.ro/dilema-in-luna-surprizelor-cum-daruim-si-cum-primim-un-cadou