Fugi de lipsa de respect

Dezbinarea dintre oameni și lipsa de respect sunt astăzi la ordinea zilei. Ne-am dori să trăim într-o lume în care oamenii se respectă, nu se calcă în picioare și nici nu își aruncă unii altora cuvinte obraznice sau lipsite de politețe, dar din păcate, acest comportament nu îl vedem doar la alții, ci chiar la noi. Uneori ca un răspuns la ceea ce se întâmplă în jur, dar niciodată justificat.

Impolitețea nu are doar consecințe mici, ci poate aduce grave prejudicii activității de zi cu zi. Autoarea Christine Porath în cartea ei “Mastering civilily” prezintă niște studii ce arată faptul că performanța unui angajat scade cu 50% atunci când nu este tratat cu respect, până când se rezolvă problema, iar 25% dintre angajați care se simt nerespectați își revarsă frustrarea asupra clienților. În relațiile interpersonale situația este similară. Lipsa de respect, aduce cu sine neîncredere și pierderea interesului pentru celălalt.

Dacă vrei să fii parte a soluției, nu a problemei legată de lipsa de respect, începe de azi să faci niște schimbări.

 

  1. Fii diferit, fără să-i demonizezi pe cei din jur! Poți avea opinii diferite, fără să îi urăști, fără să-i jignești și fără să le pui etichete semenilor.
  2. Poartă conversații aprinse, dar nu folosi un limbaj obraznic. Folosește un ton ferm, dar calm. Nu lăsa lucrurile să devină personale, evită vărsarea de “sânge”, sau de lacrimi!
  3. Nu-i întrerupe pe alții când vorbesc și nu domina conversațiile!
  4. Nu rămâne blocat în stereotipuri! Nu îți forma prejudecăți!
  5. Formeză-ți în timp opiniile și fii deschis dacă apar informații noi, mai bune! Poți să îți schimbi poziția dacă apar elemente noi. E atât de elegant să spui: “Opiniile mele în  această privință au evoluat și se întreaptă într-o direcție nouă”.
  6. Confruntă împolițețea!

 

Fiecare om e creat după chipul lui Dumnezeu și are valoare intrinsecă, are o demnitate ce este acordată de statutul său de om și apoi de șef, de profesor, de părinte, de lider, așa că a-i respecta pe toți oamenii nu e o chestiune de ordine socială la locul de muncă sau la școală, e un deziderat impus chiar de statutul de ființă umană.

Nu poți iubi cu adevărat decât dacă îl respecți pe cel de lângă tine. Nu vei fi respectat cu adevărat decât dacă mai întâi arăți respect.

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere