Invadați de imagini editate și modificate, etalonul frumuseții a atins noi standarde pe care majoritatea oamenilor le consideră imposibil de atins, fiind într-un constant joc al comparației în care ies în defavoare. Din păcate nu mai există nicio separare între viața online și offline, iar de cele mai multe ori, presiunea din mediul virtual este necruțătoare.
Am devenit incapabili să facem diferența între ce este real și autentic, ce este modificat și ce este natural. Tinerii și tinerele petrec mai mult timp preocupați de înfățișarea lor, de aspectul exterior, ignorându-și prietenii, familia sau alte activități sociale. Care sunt consecințele și soluțiile acestui fapt?
Statistici - nu deveni unul din procente!
Într-un studiu social privind acest subiect, Meaghan Ramsey a ajuns la concluzia că lunar, peste 10.000 de persoane caută răspuns pe Google la întrebarea ,,Sunt urâtă?"
Sute de fete postează videoclipuri în care îi roagă pe cei care le vizualizează să lase un comentariu. Șase din zece fete nu se implică în niciun fel de activități extracolare din cauză că nu se simt suficient de frumoase. 31% din tinerii din școli și facultăți se retrag din dezbaterile din clasă, de teamă că vor atrage atenția asupra felului în care arată.
Unul din cinci tineri alege să nu meargă la școală deloc într-o zi în care nu este mulțumit de felul în care arată. 17% din tinerele care urmează să aibă un interviu pentru un loc de muncă aleg să nu se ducă dacă nu se simt suficient de încrezătoare în felul în care arată. Aceste statistici reflectă o realitate dezolantă, dar actuală. Cum ne puteam schimba mentalitatea?
Compară-te cu tine însăți!
Femeile, și în special fetele, sunt mai predispuse la un astfel de comportament, însă nici bărbații nu rămân imuni. Este greu să duci o luptă în care ieși în pierdere tot timpul. Alege să schimbi lupta!
Compară-te cu tine însăți. Dacă ești nemulțumit(ă) de felul în care arăți, punându-te în balanță cu alte persoane nu îți va fi de niciun folos. Schimbă lucrurile care țin de tine fără să apelezi la măsuri extreme sau operații chirurgicale. Uită-te în oglindă și spune-ți: Sunt frumoasă! Sunt frumos! Pentru că acesta este adevărul! Conștientul va înregistra acest mesaj și îl va transpune gândirii subconștiente, iar fără să realizezi, vei ajunge să crezi acest lucru cu adevărat!
Fii realist!
Foarte multe femei și bărbați au o părere distorsionată asupra adevăratei înfățișări sau greutăți. Majoritatea persoanelor devin depresive sau anorexice nu pentru că sunt grase, ci pentru că ele cred că sunt grase. Este o diferență enormă de cele mai multe ori. Avem tendința de a exagera orice mic defect, făcându-l să pară colosal, însă nimeni nu vede sau critică aceste lucruri mai mult decât o faci tu însuți!
Ia atitudine!
Încurajează-te! Dacă sunt lucruri pe care vrei să le schimbi și stau în puterea ta, fă-o. Găsește o motivație mai puternică decât scuzele tale!
Recent am văzut un videoclip în care un tânăr din București a cumpărat flori și le-a oferit femeilor pe stradă, spunându-le că sunt frumoase! Ajutându-i pe alții și încurajându-i în propriile lor incertitudini, te ajuți pe tine însuți, vei avea o stimă de sine mai ridicată și vei fi mult mai sociabil.
Mergi mai departe!
Într-o zi, în curtea principală din campusul facultății mele se afla un băiat cu o pancardă pe care scria: ,,You are perfect!" (Ești perfect/ă). Acel mesaj a schimbat ziua tuturor celor care l-au citit, dându-le un motiv în plus să se încreadă în ei. Fii ingenios! Găsește felul tău prin care să-i încurajezi pe oameni.
Nu lăsa ca mass-media să fie etalonul frumuseții tale, ci iubește-te pentru cine ești!
https://www.youtube.com/watch?v=gXlIAS-rI4E