Frica poate fi busola ta pentru orientare

Sentimentul de frică nu este unul care se limitează în funcție de vârstă sau care descrește odată cu înaintarea anilor. Fie că este vorba de un copil mic care se teme de întuneric sau de un adult care se teme de un interviu pentru un loc de muncă, frica este prezentă în mod indubitabil în aceași măsură.

În dicționarul explicativ al limbii române, frica este definită ca fiind o ,,Stare de adâncă neliniște și de tulburare, provocată de un pericol real sau imaginar; lipsă de curaj, teamă, înfricoșare." În acest articol însă, vreau să vă prezint frica dintr-o altă perspectivă, una care o va face dintr-un dezavantaj, un câștig.

Pericol real sau imaginar

Un pericol real se rezumă de cele mai multe ori la un act de violență sau la amenințarea siguranței personale de către o persoană/animal din exterior și nu poate fi în controlul nostru. Reacția de frică se declanșează irațional și apare instinctul ,,fight or flight" – de a lupta sau a fugi din fața pericolului. Mai periculoasă decât această teamă reală este de cele mai multe ori teama imaginară, teama pe care noi ne-o autoinducem sau ne-o sugerăm.

Cred că acest scenariu vă sună cunoscut: mâine am examen, mă tem că voi pica, poate îmi dă exact întrebările pe care nu le știu; mâine am un interviu pentru un loc de muncă, o să fiu atât de emoționată încât nu voi putea răspunde la nicio întrebare.

Peste 80% din lucrurile pentru care ne îngrijorăm nu se întâmplă defapt niciodată! Această frică irațională produce o reacție de inhibare și ne face să ne obișnuim subconștientul cu această mentalitate de pierzători. Dar așa cum spunea H.D. Thoreau, ,,de nimic nu trebuie să ne temem mai mult decât de teamă." Noi devenim produsul gândurilor și mentalității noastre, dacă ne vom lăsa stăpâniți de frică, nu vom putea nicidecum depăși limitările autoimpuse.

Teama de succes

Poate o să vă surprindă ceea ce vă spun acum, însă cei mai mulți dintre noi se tem de succes, deși aparent toată lumea și-l dorește. Succesul ridică nivelul așteptărilor și de cele mai multe ori ne temem că nu vom atinge acele standarde. Este mai ușor să ne imaginăm eșecul. Succesul implică mai multă muncă, mai multe sacrificii, mai mult efort, de-aceea este mult mai comfortabil să ne imaginăm insuccesul care nu cere niciun efort considerabil.

Teama în avantajul tău

Imaginează-ți că teama este o busolă care îți arată direcția în care trebuie să mergi. Dacă îți este teamă de un anumit subiect la examen, înseamnă că pe acela îl cunoști cel mai puțin și trebuie să îl repeți cel mai mult. Frica, însă, nu poate deveni un avantaj fără știința celui care o mânuiește. Teama este în controlul tău! De ce îți este frică cel mai mult este tocmai domeniul sau lucrul pe care ești cel mai puțin stăpân, de-aceea investește timp și energie în acel punct slab și va deveni curând un atu.

La sfârșitul acestui articol, vreau să vă las cu un gând încurajator care să vă motiveze să vă depășiți zona de comfort limitată de frică: ,,Învingerea fricii este începutul înțelepciunii." - Bertrand Russel

Surse:
1. Jamelle Hill, Success is scarier than failure, TedTalks PSU
2. Richard Sudek, Courage to fail, TedTalks Chapman

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere