Ești un narcisist de zi cu zi? Verifică-te răspunzând la 10 întrebări!

Cu toții am auzit de povestea lui Narcis, fiul nimfei Liriope și al râului Cephios care, de absorbit ce era de propria reflexie în apă, se îndrăgostește iremediabil și moare de durere că nu o poate atinge. E drept, sunt mai multe variante ale mitului, dar, în linii mari, cam aceasta este ideea principală. Deznodământul este tragic de fiecare dată. Oare chiar așa de grav să fie și în secolul 21? Narcisiștii sunt condamnați la singurătate, izolare și… moarte? Cum trăim într-o societate profund narcisistă, e mai greu de răspuns la această întrebare. Invazia de selfie-uri, miile de tutoriale, de parcă suntem toți specialiști în ceva și avem autoritate să-i învățăm și pe alții, rețelele de socializare în care postăm obsesiv #I love my life, preocuparea exclusivă pentru aspectul exterior, toate acestea sunt indicii clare ale narcisismului. Suntem atât de speciali și unici încât nu mai există altcineva demn de atenție. Ce să mai vorbim despre compasiune reală…

  În continuare, dacă ai curaj, îți propun să răspunzi la un chestionar care te poate lămuri dacă ai probleme cu narcisismul. Fiecare întrebare este însoțită și de câteva informații suplimentare.

1. Crezi că ai întotdeauna dreptate?

În discuțiile cu părinții, cu prietenii sau chiar cu profesorii, tu trebuie să ai ultimul cuvânt. Să îi convingi pe ceilalți că este greșit cum gândesc ei. Îți este foarte greu să accepți că altcineva are dreptate, chiar te simți umilit când pierzi un argument?

2. Niciodată nu este vina ta?

Orice s-ar întâmpla, tu nu greșești. Ori a fost situația nefavorabilă, ori este vina mamei care a pus cana prea aproape de marginea mesei, ori prietenul/prietena este cea care tot greșește în relație… Dacă vrei un alt indicator, gândește-te sincer cât de des te scuzi și, de asemenea, cât de greu își ceri iertare?

3. Te simți nedreptățit constant?

Profesoara are ceva cu tine, șoferul de autobuz era nervos și s-a descărcat pe tine, șeful tău nu-ți apreciază munca, colegul de bancă/ de serviciu este tot timpul răsplătit pe nedrept, reducerile s-au terminat tocmai când ai vrut tu să cumperi, până și părinții tăi îl preferă pe fratele sau pe sora ta? Toată lumea conspiră în jurul tău? Toți vorbesc despre tine și au treabă cu persoana ta?

4. Ești invidios?

Deși nu vrei, când vezi ultimul model de telefon al prietenul tău ți se pune un nod în gât? Îți strică starea fără să-ți dai seama.Recent, am fost la sărbătorirea unei zile de naștere.După ce s-a servit tortul, tatăl prietenei mele a venit tiptil cu o cheie de mașină. Acesta a fost cadoul. Ascunsă în garajul familiei era o bijuterie de mașinuță nou-nouță. Ei bine, după această descoperire, două dintre rudele ei, o verișoară și un văr, frați, au amuțit. Au făcut ochii mari, mari, și s-a terminat distracția pentru ei în acea seara. Efectiv, nu au mai scos nicio vorbă. Nici nu s-a pus problema felicitărilor, de fapt, mă mir cum de au mai rămas prin preajmă și nu au plecat acasă de ciudă. Tu cum ai fi reacționat?

5. Consideri că cei din jurul tău trebuie să… te ajute/ te asculte/ îți ofere etc.?

Ești foarte supărat când cineva te refuză? Cum își permite? Tocmai tu să fii refuzat? Prietenii, colegii, mama, tata, bunica, bunicul, fratele sau sora, toți trebuie să fie prezenți atunci când le soliciți tu ceva?

6. Întrerupi constant expunerilor prietenilor aducând discuția la propria persoană?

Fără să-ți dai seama, cum zice cineva ceva, îți povestește ceva, imediat îl întrerupi cu   „a da… și eu…”, sau „a… nu, nici eu”. Și tot povestești ce ai pățit tu (ceva similar) sau cum ai reacționat tu sau ce îți dorești tu…

7. Ai tendința de a-i critica pe ceilalți?

Nu știi cum se face, dar ești înconjurat numai de incompetenți și de oameni nepregătiți? Ori nu știu cum să se îmbrace, ori habar nu au cum să vorbească frumos, ori sunt inculți, ori pur și simplu te calcă pe nervi prin propria prezență…

8. Încerci tot timpul să te afirmi și să impresionezi? Tot timpul trebuie să primești laude și aprecieri? Să fii în centrul atenției?

9. Nu suporți să fii criticat?

E o adevărată tragedie când nu reușești să fii cel mai bun? Când primești un feedback negativ?

10. Simți nevoia să te lauzi cu realizările tale?

Chiar dacă nu-ți propui, începi și povestești despre vacanțele tale, despre conversațiile tale, despre preocupările tale, despre notele și premiile tale, despre talentele tale, despre planurile tale etc. ?

 

Răspunsurile pozitive la aceste întrebări sunt un bun indicator al tendințelor, sau chiar al dominantelor narcisiste ale comportamentului și personalității tale. Dacă așa stau lucurile și dacă nu vrei să repeți istoria lui Narcis, atunci e cazul să iei atitudine!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

7.1

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere