Dilemă în luna surprizelor: Cum dăruim și cum primim un cadou?

Luna Decembrie este recunoscută ca fiind luna cadourilor. Suntem izbiți din toate părțile de reclame care se întrec în a ne convinge în privința locului de unde putem achiziționa cele mai frumoase atenții pentru cei dragi. Și, de multe ori, oferim și primim cadouri minunate însă, uneori, contează mai mult eleganța cu care oferim sau primim un dar decât obiectul în sine.

După consultarea mai multor surse, am alcătuit un set de câteva reguli foarte practice, care ne vor fi cu siguranță de folos.

Cum primim un cadou?

În primul rând, acceptăm bucuroși orice dar material atunci când nu se așteaptă ceva în schimb din partea noastră (Observație: atunci când primești ceva din partea unui partener de afaceri, asigură-te că organizația din care faci parte nu are ceva împotriva acestui lucru!).

Vom deschide cadoul în fața celui care ni l-a dăruit, și ne vom manifesta aprecierea față de surpriza făcută. Nu vom protesta spunând că a fost prea scump, că nu trebuia să se deranjeze etc, ci vom mulțumi din tot sufletul pentru gestul frumos.

În cazul în care vom primi flori, le vom pune imediat într-un vas cu apă în camera în care va avea loc evenimentul. Cu excepția situațiilor în care sunt alte interese la mijloc decât cele personale, vom accepta orice cadou ni se face. Este foarte important să le permitem celor din jur să ne ofere lucruri. Codul Bunelor Maniere ne recomandă ca la scurt timp după primirea cadoului sau a florilor, să telefonăm sau să trimitem un mesaj de recunoștință persoanei care ni le-a oferit.

Complimentele pe care le primim se încadrează tot în categoria cadourilor. Dacă ți se spune că ești „cea mai dulce persoană de pe pământ”, nu are sens să începi o discuție în care să încerci să demonstrezi contrariul. Un simplu „mulțumesc” acompaniat de un zâmbet sincer va fi suficient.

Cum oferim un cadou?

* Cărțile - Nu vom oferi nimănui cărți pe care nu le-am citit, sau care nu au recomandarea unei persoane de încredere. Nu vom scrie nimic pe carte. Dacă vrem să îi transmitem câteva gânduri speciale, o putem face pe o hârtie elegantă pe care o vom strecura între paginile cărții. Spre deosebire de alte obiecte oferite în dar, de pe cărți nu vom dezlipi prețul.

* Florile - Acestea pot fi oferite împreună cu orice alt tip de cadou. Înainte de a ajunge la persoana căreia i le vom dărui, vom scoate ambalajul, indiferent de cât de frumos este acesta, și i le vom da cu coada în jos (pentru că oferim florile, nu coada).

Unui băiat i se oferă flori doar la spital, iar la o aniversare, florile destinate acestuia vor fi dăruite soției sale. Dacă persoana căreia îi vom dărui flori locuiește la casă, putem opta cu încredere pentru o plantă în ghiveci. Bineînțeles, fiecare floare oferită transmite un mesaj. De exemplu, narcisele galbene declară „Ești prima mea dragoste!”, trandafirii albi șoptesc „Cât ești de pură!”, cei roșii promit dragoste eternă, iar cactușii... ruptură totală și definitivă!

* Alte obiecte - Vom evita oferirea de produse cosmetice sau pentru igienă femeilor, deoarece unele dintre ele s-ar putea simți ofensate. Nu este acceptabil să dăruim flori artificiale sau produse „de care ne împiedicăm prin casă” și pe care vrem să le transformăm în cadouri. Nu se oferă sume de bani în locul unui cadou, excepție făcând rudele.

De asemenea, atunci când oferim un animal de companie, un parfum sau un obiect de dimensiuni mari, este recomandat să ne consultăm subtil cu un apropiat al persoanei căreia îi facem cadoul. Nu vom oferi obiecte vestimentare sau de toaletă persoanelor ale căror gusturi nu le cunoaștem.

Indiferent de ipostaza în care te afli în preajma unui cadou, cel care îl primește sau cel care îl dăruiește, nu uita importanța pe care o are modul în care îți îndeplinești aceste mici datorii. De multe ori, lucrurile mărunte duc la câștiguri enorme.

Te invit ca în luna cadourilor să îți surprinzi familia și prietenii, adăugând pe lista ta de reguli de etichetă și pe cele câteva adunate de mine. Și... un ultim sfat prețios, omis în cele mai multe cărți despre bunele maniere: „Nu contează cât dăruiești, ci câtă dragoste pui în ceea ce dăruiești”.

Pentru sfaturi mai detaliate în privița acestui domeniu, poți consulta lista bibliografică de la sfârșitul articolului:

1. Jeff, K., Pregătit pentru succes, 2007, capitolul 56.
2. Nadine de Rothschild, Codul Bunelor Maniere, 2006.
3. www.avocatnet.ro
4. www.descopera-tee.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.5

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere