Dacă vrei ca pozele tale să fie mai apreciate atunci când le postezi pe rețelele sociale, trebuie să ai grijă la câteva detalii importante care pot transforma o poză banală într-una care poate deveni virală. Conform unui studiu realizat de Yahoo Labs care a vizat 7.6 milioane de fotografii, cele modificate peste care s-a aplicat un filtru, au generat de fiecare dată un număr mai mare de vizualizări și comentarii. Și pentru că de obicei folosim telefonul atunci când facem poze, iată câteva ponturi ce îți pot fi de folos și câteva aplicații extrem de utile.
1. Folosește lumina naturală
Blițul telefoanelor mobile este în cele mai multe cazuri unul slab și nu va face altceva decât să strice o poză. Deoarece este plasat lângă lentila camerei, lumina declanșată distorsionează subiectul pozei și nu vei obține claritatea dorită. Cel mai important aspect al unei poze este lumina. Fără lumina potrivită, subiectul nu va ieși în evidență, iar culorile vor fi estompate. Caută lumina înainte de a face o poză și nu uita că lumina sau sursa de lumină trebuie să fie în spatele celui care face poza astfel încât aceasta să cadă pe subiect și să scoată în evidență toată frumusețea lui. Fie că vorbim de un peisaj, o persoană sau chiar un obiect, lumina are cel mai important rol în fotografia cu telefonul mobil.
2. Funcția GRID
Deși ne lăsăm enervați de aceasta pentru că împarte display-ul telefonului în mai multe pătrate atunci când vrem să facem o poză, funcția GRID sau Caroiaj, este o unealtă foarte importantă. O regulă importantă în fotografie este modul în care este poziționată persoană sau obiectul pe care îl fotografiezi, de cele mai multe ori, e de preferat ca acesta să fie într-o parte, la o treime de una dintre margini. Cu ajutorul gridului, poți să știi exact unde ar trebui să fie subiectul fotografiei. În plus, șansele ca imaginea să nu fie dreaptă sunt astfel reduse.
3. Fă zoom cu picioarele
În general camerele telefoanelor nu sunt prevăzut cu zoom optic, adică cel care se face cu ajutorul obiectivului așa cum este în cazul aparatelor foto. Telefoanee mobile au doar zoom digital care mărește imaginea, dar în același timp strică calitatea acesteia. Folosește propriile picioare pentru a fi mai aproape de subiect și cu siguranță vei avea o calitate mai bună a imaginii.
4. Folosește aplicații pentru editarea pozelor
Editarea unei poze este foarte imporantă. Dacă vrei doar să decupezi poza și să o mai îndrepți poți folosi cu brio funcția de editare a telefonului.
Pentru aplicare de filtre peste poze și mici retușuri, aplicația VSCO este cea mai bună, dar și cea mai populară. Varianta gratuită îți oferă un număr limitat de filtre, dar sunt de ajuns cât să îți faci treaba. LaVSCO nu contează atât de mult numărul filtrelor, ci mai ales cum le folosești. Cei care au experiență cu aplicația nu pun aproape niciodată un simplu filtru unei imagini. Pornind de la acel filtru, devin creativi. Partea și mai bună e că dacă nu ai talent, ochi sau timp, există multe combinații deja făcute de alții, ce pot fi urmate în câteva mișcări.
Pentru un control mai amănunțit al expunerii, al luminozității sau a colorizării unei imagini, aplicația dezvoltată de Google și anume Snapseed este cea mai complexă. A fost votată ca fiind favorita fotografilor profesioniști care fac poze și cu telefonul. Opțiunile de editare sunt nelimitate. Snapseed pare a fi un briceag elvețian. Nu cred că există o altă aplicație care să includă atâtea posibilități. Filtre, elemente de retuș, schimbarea perspectivei, expunerea dublă, manipularea 3D a feței sau modificarea luminozității chipului sunt doar câteva opțiuni pe care le vei aprecia.