Îmi aduc aminte de perioadele în care învăţam asiduu pentru diferite examene sau teste de la şcoală şi nimic nu mă ajuta sa mă concentrez mai bine decât liniştea absolută, fără niciun stimul perturbator. Însă cercetătorii vin cu diferite teorii sprijinite de experimente conform cărora mintea umană este mai relaxată si mai pregătită să asimileze informaţie de calitate dacă pe fundalul acestei activităţi introduce puţină muzică sau un miros plăcut.
Să începem cu muzica. De exemplu, atunci când recapitulezi informaţia deja asimilată, este indicat să asculţi muzică. Aceasta va crea o atmosferă relaxantă pentru creier şi vei putea să te concentrezi mai bine asupra informaţiei, fară să te distragă sursele exterioare de gălăgie şi zgomot.
Dar oare este potrivită orice fel de muzică atunci când înveţi sau recapitulezi? Dr. Ioan Bradu Iamandescu , profesor în cadrul UMF “Carol Davila” Bucureşti, răspunde la această întrebare. “Orice muzică este eficientă, dar s-a dovedit că piesele din repertoriul clasic şi romantic activează cel mai mult creierul. Chiar dacă există aşa numita muzică preferată (unul vrea romanţe, altul vrea rock), există tomografia cu emisie de pozitroni care arată cum muzica lui Mozart activează 99% - 100% din scoarţa cerebrală. Şi, în general, muzica simfonică activează creierul în proporţie de 90% , spre deosebire de muzica uşoară sau tangoul, care activează creierul în proporţie de 50%. Mai mult, nicio muzică nu poate depăşi pragul pe care îl atinge muzica barocă, de exemplu, ale cărei unde sonore au frecvenţe care se înscriu în zona de activare optimă a activităţii cerebrale. Dacă ascultăm muzică barocă, neuronii capătă un ritm de activitate ciclică, între 8-12 cicluri pe secundă, ceea ce se întâmplă numai în cazul geniilor! Numai că geniile îl au permanent, în vreme ce omul care ascultă muzica îl are doar cât ascultă muzica, dar este suficient pentru că îmbunătăţeşte memoria.”
Ei bine, despre efectele muzicii putem spune că mai cunoaştem câte ceva, fie din experienţă, fie din auzite, dar ce putem spune despre miros…? Cum ar putea ajuta acesta la procesul de învăţare?
Mirosul este unul dintre cele mai puternice simţuri cu care sunt înzestraţi oamenii, având capacitatea de a ne afecta starea mentală, performanţa fizică şi chiar reacţiile fiziologice. Mirosul şi memoria sunt într-o legătură strânsă deorece zonele din creier ce le controlează sunt interconectate. Partea din creier responsabilă cu simțul mirosului face parte dintr-o zonă a subconştientului care include memoria, starea de spirit şi emoţia. Acesta este motivul principal pentru care ni se întâmplă adesea să simţim un anume miros şi să legăm acel miros de o anume amintire.
O cercetare realizată pe studenţi a arătat că participanţii la studiu care au învăţat într-o cameră parfumată cu lavandă şi rozmarin îşi aminteau mult mai multe informaţii atunci când simţeau din nou acel miros. Un alt studiu, efectuat la Universitatea Harvard, a arătat că studenţii expuşi la parfum de trandafir în timp ce dormeau după ce au învăţat îşi aminteau mai bine informaţiile învăţate, chiar şi fără să fie expuşi din nou la parfumul de trandafiri. Se pare că aroma trandafirului a intensificat transferul de informaţie către hipocâmp, regiunea din creier responsabilă de formarea amintirilor pe termen lung.
Se pare că simţul mirosului şi al auzului îşi găsesc întrebuinţare în mult mai multe aspecte decât ne dăm seama. A învăţa este un proces uneori anevoios, care ne solicită în măsură diversă pe fiecare, de aceea este bine să conştientizăm beneficiile aduse de undele sonore, în urechile noastre şi de feluritele arome resimţite de receptorii noştri olfactivi, folosinde-le într-un mod util şi plăcut. De acum, spor la învăţat!
Bibliografie
1. http://muzica.metropotam.ro/articole-despre-muzica/cele-mai-bune-piese-pentru-ascultat-atunci-cand-inveti-pentru-examen-art9729037649/
2. http://www.scientia.ro/biologie/corpul-omenesc/159-cum-functioneaza-mirosul.html
3. http://www.descopera.ro/ora-de-bucurie/12257427-mirosul-care-aduce-bucurie-secretele-celui-mai-misterios-simt
4. http://ceascadecultura.ro/ServesteArticol.aspx?idart=2694