Salvează-ți planeta! Reciclează!

Poate că ai văzut seriile de fotografii realizate de National Geographic ce au ca subiect poluarea planetei și te-ai simțit vinovat pentru ultima sticlă de plastic pe care ai aruncat-o langă coș. Probabil că acesta era plin, iar in semn de indignare, ceilalți făcuseră la fel înaintea ta. Sau poate nu i-a păsat nimănui. Ți-ai amintit și de ultima bucată de covrig care a fost scăpată din cauza grabei și de ultima gumă de mestecat care a sfârșit, aproape firește, pe jos. 

Te uiți pe geam și observi, într-o zi cu vănt, în medie, cinci pungi și trei ambalaje zburând nestingherite printre blocuri, în timp ce un copil de câțiva anișori strigă cu încântare „Uite, parașuta!”. Cantitatea de mucuri de țigară aprinse pe care calci este alarmant de crescută, la fel și cea de coji de semințe din locurile publice. Te simți neputincios și te întrebi oare ce ai putea face? Ce se poate face într-o societate convertită aproape peste noapte la modernism, dar care nu a reușit să evolueze atât de repede pentru a putea fi numită civilizată? Mai are rost să te preocupi de ssoarta deșeurilor, dacă oricum milioane de oameni poluează planeta în fiecare zi, fără să le pese?

Reciclare. Un obicei nou în societatea noastră și, din păcate, adoptat de prea puțini. Reciclarea presupune un proces de reintroducere în producție a deșeurilor și a reziduurilor, cu scopul reutilizării lor sau folosirii lor în scopuri ecologice. Reciclarea este unul din cele mai ușoare și eficiente moduri prin care putem proteja mediul înconjurător. Nu costă nimic, iar investiția de timp va aduce beneficii pe termen scurt și lung. În același timp, reciclând ajuți la crearea unor noi locuri de muncă și la dezvoltarea economiei prin fabricarea de bunuri pe bază de produse reciclate.

Dacă încă nu ești convins că merită sacrificiul, te rog să citești mai jos câteva motive pentru care este nevoie să reciclezi. 

  • Reciclarea unei singure cutii de aluminiu este echivalentă cu salvarea unei cantități de energie suficiente pentru a alimenta un televizor timp de 3 ore. Reciclarea cutiilor de aluminiu salvează 95% din energia necesară producerii de aluminiu nou, din bauxită. Rata de biodegradare a acestui metal este de 200-500 de ani.
  • În fiecare an, un copac obișnuit poate curăța aerul de aproximativ 30 de kilograme de poluanți. Așadar, reciclarea hârtiei poate avea efecte pozitive însemnate asupra mediului. Dacă este reciclată o tonă de hârtie, sunt salvați nu mai puțin de 17 copaci maturi, aproximativ 21000 de litri de apă, un spațiu de 3 metri cubi la groapa de gunoi, 2 barili de petrol (un baril este echivalentul la aprox. 160 litri) și 4000 kw/h energie electrică. Dacă aceeași tonă de hârtie ar fi arsă ar rezulta 680 kilograme de dioxid de carbon.
  • Sticla este singurul material care poate fi reciclat la infinit. De asemenea, poate fi reutilizată după spălare de nenumărate ori, așa că nu te mai grăbi să arunci un borcan la coșul de gunoi. 
  • Aproximativ 12% din deșeurile menajere sunt ambalaje de plastic. O cutie de plastic este degradată în aproximativ 400 de ani, iar o sticlă de plastic în 1000 de ani. Adică va exista timp de 33 de generații. Ce ai face atâta timp cu ele în casă dacă nu le-ai putea arunca? Cei câștigați de acest subiect pot afla că există diverse coduri inscripționate pe ambalaje, reprezentând diferite tipuri de categorii de plastice, fiecare având caracteristicile și riscurile lui pentru mediul înconjurător.
  • Bateriile și acumulatorii de toate tipurile, împreună cu becurile clasice, economice și neoanele trebuie reciclate din cauza prezenței de metale periculoase în componența lor (exemple: plumb, cupru, arsen, mercur, zinc, crom, cadmiu, taliu etc. ), care odată deversate în ape și pe sol devin extrem de toxice.

Pentru a fi mai ușor, site-ul www.hartareciclarii.rooferă informații despre locația centrelor de reciclare și despre tipul materialelor care sunt primite acolo. Îți poți alege, astfel, cel mai apropiat loc de casă unde poți lăsa deșeurile. De asemenea, este recomandată respectarea inscripțiilor și culorilor pubelelor publice, acolo unde acestea există.

Pe scurt, etapele reciclării sunt: 

  1. Sortează acasă deșeurile pe categorii: plastic, hârtie, metal, sticlă, menajer. Pentru a obține mai mult spațiu împachetează-le, presează-le.
  2. Curăță recipientele murdare înainte să le pui la coșul corespunzător.
  3. Convinge-ți prietenii să recicleze!

Reciclatul nu este un efort prea mare, însă efectele lui sunt imense. Începe să reciclezi de azi!

 

 

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.6

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere