Primăvara, unul dintre cele mai frumoase anotimpuri și-a făcut în sfârșit simțită prezența. Temperaturile cresc pe zi ce trece, iar soarele devine din ce în ce mai prietenos cu noi. Așa că a venit timpul să ne trezim din hibernarea în locuințele noastre confortabile și să ne bucurăm de vremea frumoasă și de aerul proaspăt. Dacă ai rămas fără idei pentru plimbări în primăvara aceasta, am întocmit mai jos o listă cu unele dintre cele mai speciale parcuri și grădini din România, locuri care merită cu adevărat vizitate.
Parcul Central, Târgu Jiu
Cunoscut pentru faimoasele opere de artă realizate de marele sculptor, Constantin Brâncuși, acest parc primește interes turistic național și internațional. Adăpostește binecunoscutele capodopere Masa tăcerii, Poarta sărutului și Aleea scaunelor, iar aspectul lui îngrijit face ca orice plimbare prin acest parc să fie încântătoare. Acest parc este de asemenea special pentru o serie de arbori exotici care umbresc aleile largi, cum ar fi sequoia. Dacă treci prin zona, nu rata nici Coloana Infinitului!
Grădina Botanică din Iași
Este cea mai veche grădină botanică din România, iar suprafața uriașă pe care se întinde, aproape 90 de hectare, este atent amenajată. Conține un număr de 12 sere organizate pe diferite tematici, în total mii de soiuri de plante ce nu pot fi găsite în mod natural în România. Un lucru care face această grădină unică este secția special destinată celor cu dizbilități de vedere, aceștia putându-se bucura de parfumul unor specii de plante bogate în uleiuri eterice. Bineînțeles, dacă treci prin Iași, recomandăm și parcul Copou, parc ce adăpostește teiul sub care Mihai Eminescu a scris unele dintre cele mai cunoscute opere.
Grădina Botanică, Cluj Napoca
Această grădină se află printre simbolurile Clujului, fiind una dintre cele mai frumoase grădini botanice din Europa. În acest loc sunt cultivate nu mai puțin de 10.000 de specii diferite de floră grupate pe diferite sectoare, printre cele mai apreciate fiind plantele tropicale și rosariumul ce conține peste 250 de soiuri de trandafiri. În funcție de sezon, te mai poți bucura de colecții de specii rare de lalele, zambile, gladiole, dalii și crini. Orientul este reprezentat de Grădina Japoneză, care este aranjată în stilul tradițional ”gyo-no-niwa”. Alte atracții sunt și Grădina Romană, sau Grădina lui Pliniu și Muzeul Botanic, cu o colecție impresionantă de exponate venite din toată lumea.
Parcul Cișmigiu, București
Este cel mai vechi parc-grădină din București. Nu impresionează prin suprafață, dar are o densitate impresionantă de vegetație ornamentală. Este cunoscut ca parcul frecventat în trecut doar de lumea aristocrată, accesul fiind interzis altor categorii de public. Acum oricine se poate bucura de frumusețea arborilor și a micului lac. Iarna, parcul adăpostește un superb patinoar în aer liber, în celelalte anotimpuri fiind extrem de așteptate plimbările cu barcuța. Alte câteva parcuri care merită vizitate în București sunt IOR, Tineretului și Carol, fiecare dintre ele având un farmec aparte și atrăgând vizitatori de toate vârstele.
Parcul Herăstrău, București
Bucurându-se de renumele de a fi cel mai mare parc din țară, parcul Herăstrău sau, după noua denumire, Parcul Regele Mihai I al României, este unul dintre cele mai renumite parcuri. Suprafața mare a terenului verde și abundența aleilor umbrite de arbori din jurul lacului sunt adorate atât de copii, cât și de păsări și veverițe, iar teatrul de vară, pavilioanele de expoziții, cluburile nautice și de sport, cafenelele și restaurantele deschid posibilitatea unei mari diversități de activități în aer liber, pentru persoane de toate vârstele. Lacul mai este folosit și pentru pescuit sportiv, agrement și sporturi nautice. Datorită vegetației abundente, parcul este considerat principalul plămân verde al Bucureștiului, cu o diversitate foarte mare de arbori și arbuști ornamentali. Atracția principală pe timp de primăvară fiind reprezentată de cireșii floriferi donați de însuși împăratul Japoniei.
Parcul Nicolae Romanescu, Craiova
Parcul se află pe vechea moșie a familiei Bibescu (o altă denumire a parcului), iar amenajarea ulterioară în stil romantic a făcut din parc un adevărat punct de atracție pentru toți cei ce se gândesc să viziteze Craiova. Al doilea parc ca suprafață din România găzduiește și o grădină zoologică în care pot fi admirate diferite specii de mamifere și păsări exotice. Atracția centrală o reprezintă totuși podul suspendat care, împreună cu micul castel, imită într-o formă unică arhitectura medievală și crează, împreună cu natura, adevărate tablouri cu iz de poveste.
Tu de unde îți iei doza de aer proaspăt în primăvara aceasta?