Deconectează-te și trăiește

Postări noi, mesaje trimise instant, videoclipuri care devin virale, fotografii postate la minut - toate acestea ne captează atenția și ne oferă resurse inepuizabile de noutăți cu care vrem să fim la curent.

De ce căutăm să rămânem în permanență conectați la această lume virtuală cu care am înlocuit-o încet încet, pe cea reală?

Doctorul psiholog german Christian Montag, în colaborare cu informaticianul Alexander Markowetz, compară telefoanele mobile și smartphone-urile cu un „automat al fericirii”.  De fiecare dată când deschidem telefonul, ne așteaptă o posibilă recompensă: o postare interesantă pe Facebook, un mesaj instant pe Whatsapp cu emoticoane drăguțe, poze amuzante. Pe lângă toate acestea, doctorul psiholog mai adaugă: „Folosirea smartphone-urilor poate manifesta simptome similare adicțiilor”. Un studiu recent arată că o persoană petrece în medie aproximativ șapte ore pe zi online. Aceasta înseamnă aproximativ o treime din zi.

Care este prețul plătit pentru acest obicei?

Iată două consecințe iminente:

Psihologii de la Universitatea din Essex au condus un experiment în care au rugat diferiți studenți să lege o conversație cu o altă persoană timp de câteva minute.
 În unele situații, în cameră se afla undeva la vedere un telefon mobil, iar în alte scenarii, nu.

 După ce conversația lua sfârșit, studenții erau rugați să evalueze calitatea schimbului de informații și a discuției avute. Studenții au raportat un nivel calitativ înalt în cazul situaților în care telefonul mobil lipsea, iar ceilalți au simțit că nu au putut să se concentreze și să se conecteze asupra discuției la fel de intens, pentru că erau involuntar distrași de telefonul plasat în apropiere. Acest expreiment confirmă o dată în plus că socializarea în viața reală are de suferit în mod considerabil atunci când în preajmă se află telefoanele mobile. Straniu pentru că în timp ce telefoanele ne apropie de cei aflați la distanță, ne distanțează de cei aflați aproape.

Un alt efect negativ al tehnologiei se răsfrânge automat asupra copiilor și adolecenților, care nu reușesc să stabilească singuri granițe de timp și ajung să folosească în mod necontrolat dispozitivele lor. Doctorul psihiatru Andreas Richterich afirma că 8 din 16 copii care ajung la clinica de psihiatrie se luptă cu dependența de media și internet, manifestând de multe ori stări de depresie și agresivitate. 


Dacă și tu te afli printre cei care nu se pot despărți de telefonul mobil și vezi cum treptat astfel de consecințe își fac simțită prezența, atunci iată câteva soluții:

  • Setează-ți granițe și stabilește limite pentru tine și pentru copiii tăi.
  •  Atunci când ști că vei avea o întâlnire cu un grup de prieteni, lasă-ți telefonul în geantă sau în geacă, dă-l pe silențios și încearcă să legi o conversație solidă. Fără telefon vei deveni mai creativ și inventiv, încercând să menți un șir al discuției permanent viu.
  • Stabilește intervale orare cât de cât precise în care să folosești internetul.
  • Deconectează-te cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare și oferă-ți suficient timp pentru a te destinde.

 

Cu cât vei petrece mai puțin timp pe în mediul virtual, cu atât vei avea mai mult timp în viața reală pentru a vorbi cu cei din jurul tău, a face mișcare, a citi, a medita, a te plimba, a găti, a dezvolta o nouă pasiune. Ceea ce ne oferă satisfacție și fericire pe termen lung sunt relațiile stabile și profunde, nicidecum un surogat virtual venit din „automatul fericirii”. Fă-ți timp pentru a te conecta cu oamenii din jurul tău și crează relații stabile și de lungă durată. Nu lăsa tehnolgia să te îndepărteze de cei care sunt lângă tine!

 

Resurse: 


http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-130878597.html

http://www.mediafax.ro/cultura-media/studiu-cate-ore-stau-adolescentii-romani-in-medie-la-tv-sau-calculator-11346159

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere