De ce să practicăm un sport?

În ultimul timp am reflectat la importanța practicării unui sport, în special în perioada copilăriei. Am retrăit, cu această ocazie, amintiri frumoase din propria mea copilărie când am învățat să schiez și să joc tenis de camp. Le multumesc părinților care mi-au insuflat plăcerea pentru sport; în modul acesta au pus bazele unor abilități pe care le găsesc foarte utile acum, în viața de tânăr adult.

Sportul nu înseamnă doar sănătate și un mod plăcut de a-ți petrece  timpul liber, evitând statul prelungit în fața calculatorului; cred că sportul este un instrument de educare foarte util.  Acele ore petrecute săptămânal pe un teren de sport, în prezența antrenorilor și a colegilor,  te ajută să te dezvolți armonios atât fizic, cât și emoțional și mental. Este cu siguranță un timp bine investit.

Iată câteva beneficii ale practicării unui sport. Acestea vor fi cu atât mai mari, cu cât sportul este practicat de la vârste cât mai mici.

Dezvoltă încrederea în sine: de fiecare dată când deprindem o nouă abilitate, când învățăm să facem ceva pe cont propriu, câștigăm puțin mai multă încredere în noi. Sportul m-a scos mult din zona de confort și m-a pus față în față cu unele frici, însă nu am rămas acolo; am ales să exersez până am reușit. Am căzut, a fost dureros, neplăcut, s-a lăsat cu lacrimi și frustrare de multe ori, însă acum mă bucur de sportul pe care l-am învățat, practicându-l cu regularitate.. Pe lângă bucuria învățării unui sport, am beneficiat și de satisfacția depășirii propriilor limite. Cui nu-i place acel sentiment când , dupâ coșuri întregi  de lovituri, reușești,  în sfârșit, un lung de linie ca la carte? Acel moment de bucurie când toată ființa ta spune : « YES, I can do it ! »

Sportul ne învață să ne autodisciplinăm: rezultatele nu au cum să apară dacă nu respectăm un program strict de antrenament, o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat.

Cu ajutorul sportului, învățăm să fim perseverenți și  să luptăm pentru atingerea obiectivului setat. Învățăm să nu renunțăm pe parcurs, ci să ne găsim mereu și mereu resurse pentru a ne ridica și a  continua cu mai multă înverșunare antrenamentele, până când, într-o zi ajungem să simțim gustul victoriei.

Un beneficiu foarte important este învățarea colaborării în echipă. Trăim într-o societate în care competiția este încurajată poate prea mult, uneori din fragedă pruncie. Este de dorit să fim cei mai buni și să obținem mereu cele mai bune rezultate, însă dacă ajungem în top sacrificând relațiile cu cei din jur, e posibil să  ieșim mai mult în pierdere. În cadrul unei echipe, copiii sunt încurajați să fie un exemplu pentru ceilalți și în egală măsură, să lase de la ei, să învețe să colaboreze, să  încurajeze  pe cel care are o zi mai proastă și să îl susțină, nu să îl blameze. De asemenea, devin conștienți că nu pot obține  rezultatul dorit dacă nu învață să se bazeze pe colegi, să devină interdependenți îi uniți pentru atingerea aceluiași scop.

Roadele practicării unui sport, fie de plăcere, fie de performanță,  se vor vedea în timp. Sportul construiește personalități puternice, determinate să se reinventeze, de dragul reușitei. Sportul modelează caractere pentru un viitor mai  bun, mai asumat, mai curajos.

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

6.8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere