Când e vorba de rușine din cauza fizicului, adolescenții se împart în două mari categorii. Cei care recunosc că le e rușine și cei cărora le e rușine să recunoască în fața altora că le e rușine. Deci...această emoție există la toți, doar că unii se lasă dominați de ea, alții încearcă să o domine și să o ascundă cu unele comportamente care îi fac pe alții să spună „Nu ai pic de rușine!”.
Ce e cu această emoție? E sănătoasă sau nu? Ajută la ceva? Când e dăunătoare?
Există numeroși factori care contribuie la declanșarea timpurie a sentimentelor de rușine la adolescenți, printre care și natura publică a schimbărilor corpului provocate de pubertate și conflictul dintre individualizare și nevoia de a păstra aprobarea și dragostea persoanelor importante din jur. Dezvoltarea psihosexuală declanșează apariția sau intensificarea unor sentimente de rușine. Vârsta adolescenței este cea la care apar primele fantezii cu conotații sexuale, poluții nocturne, îndrăgostirea și teama de a nu primi din partea celuilalt același răspuns – toate acestea reprezintă factori puternici de stimulare a rușinii, a unei imagini de sine asociate cu vinovăția sau cu dorința de a nu ieși cu nimic în evidență. Aceste noi experiențe pot provoca sentimente de rușine mai ales dacă sunt percepute ca inacceptabile din punct de vedere social sau ca o amenințate a unei relații importante. Printre „rușinile” asociate cu aspectul fizic în adolescență putem aminti: creșterea pilozității, a sânilor, îngrășarea părului, schimbarea vocii, apariția unui miros puternic de transpirație, mirosul neplăcut al gurii, creșterea inegală a membrelor, creșterea bruscă în înălțime sau greutate, la băieți pilozitatea facială etc. Nu e nevoie să continui...priviți în oglindă și mai adăugați voi altele.
Adolescentele sunt mai predispuse la a trăi sentimente de rușine. În primul rând pentru că schimbările fizice provoacă mai multă jenă fetelor decât băieților. Ele sunt cele care încearcă să își ascundă sânii sub un tricou larg sau pilozitatea excesivă sub pantaloni lungi. E vorba desigur de primii ani ai adolescenței, pentru că în ultima parte, atunci când se face trecerea spre maturitate, feminitatea este scoasă în evidență, cel mai adesea ostentativ, prin fuste scurte sau decolteuri generoase. Însă primul contact cu pubertatea generează rușine, de cele mai multe ori. Și la băieți este la fel, deși intensitatea trăirilor pare să fie mai mică. Modificările fizice fac ca pentru un timp, trupul adolescenților să contravină standardului cultural de frumusețe. Pierderea corpului de dinainte de pubertate și diferența dintre corpul ideal și cel real, le provoacă mâhnire și rușine. Din păcate, tinerii sunt învățați greșit și cresc cu acest complex al trupului ideal, care poate duce la stări de anxietate, la boli fizice, la comportamente de risc, de la înfometare până la epuizare sau folosirea unor produse îndoielnice din punct de vedere al sănătății, dacă îi avem în vedere pe băieții care „își dezvoltă” mușchii mai mult cu steroizi decât cu sport sau pe fetele care testează diete de slăbit fără un stil de viață echilibrat. Și asta în numele rușinii sau al încercării de a masca sentimentele de rușine legate de propriul corp.
Cu toate acestea, rușinea poate avea și un rol protector, atunci când inhibă unele comportamente. Despre o tânără care își etalează corpul în mod nepotrivit, printr-o îmbrăcăminte indecentă în spații publice, se spune că nu are rușine și ar fi bine să aibă măcar puțină. Atunci când rușinea se asociază cu decența, rezultatul este unul benefic, dar când rușinea de propriul corp se asociază cu vinovăția, rezultatele sunt catastrofale. În aceste cazuri rușinea este dăunătoare pentru că îl împinge pe adolescent către comportamente de risc, către auto-vătămare.
Dacă azi simți rușine față de corpul tău de adolescent, alege să înțelegi schimbările fizice și pe cele psihice asociate cu acestea. Combate rușinea cu o igienă corectă, cu un stil de viață sănătos, cu o alimentație curată, bogată în fructe și legume, evită produsele de tip fast-food care pot genera sau agrava problemele de disproporții ale corpului, fă sport regulat, dormi suficient, nu folosi alcool, tutun sau alte substanțe care dăunează corpului. Nu te mai evalua după standardele altora și nu mai căuta la tine defecte. Adaptează-ți garderoba la propriul corp și preocupă-te la fel de mult de mintea ta!
Lasă-ți propriul corp să se dezvolte și bucură-te de tine, tânărul în care te transformi, adultul de mâine, armonios din toate punctele de vedere!