La fiecare pas întâlnim noi provocări. Unele sunt mai ușoare, altele nu. Viața este deseori văzută ca un strop de fericire și un potop de griji. Noi, oamenii, avem menirea de a cuceri cele mai dificile înălțimi posibile. Nu mă refer neapărat la vârfurile K2 sau Everest, ci vorbesc despre acele lucrui care ne înspăimântă. Dar există o speranță, o soluție: acțiunea..
O povestire interesantă despre Sir Edmund Hillary o spune John Maxwell: „Înainte de succesul său de pe Everest, Sir Edmund Hillary facuse parte din altă expediție care nu numai ca eșuase dramatic, dar echipa pierduse un membru. La o recepție data la Londra pentru membrii expediției, Hillary s-a adresat mulțimii. În spatele său se afla o fotografie uriașa a muntelui Everest. Hillary s-a întors cu fața către imagine și a exclamat: Everestule, ne-ai înfrânt. Dar mă voi intoarce și te voi învinge. Pentru că tu nu poți deveni mai mare, dar eu pot!>
Nu poți trece peste provocări micșorandu-le. Le câștigi devenind tu mai puternic! ”.
Atitudinea de învingător cu privire la provocări este o posibiă soluție. Când te confrunți cu un pericol iminent, ai nevoie de o forță motivatoare care să te determine să nu te lași copleșit. Printre cele mai întâlnite provocări în viața tinerilor se numără stresul acumulat la școală, căutarea unui loc de muncă, problemele în familie sau frămâtările referitoare la întrebările existențiale.
Poate că avem motive temeinice pentru care ne temem. Frica este întâlnită în fiecare ungher al sufletului. Numai că fără acțiune, lucrurile nu se schimbă în bine. Din contră, e posibil ca problemele să crească zilnic. Există persoane care au reușit să realizeze lucruri mărețe tocmai datorită acțiunilor.
Un exemplu este Irina Daniela Constantinescu, o tânără din România care iubește sportul. Prin antrenament zilnic a reușit să alerge 1000 de km pentru un concurs din 2012, iar anul acesta a participat la maratonul din Atena. Ea afirmă: „Îmi imaginez ca sunt, pot si fac deja tot ce mi-am dorit vreodată. ” Atitudinea ei este motivantă și stilul de viață ne arată că este preocupată nu doar de o performanță momentană, ci de o viață sănătoasă. Ea menționează într-un interviu că ceea ce a determinat-o să se apuce de jogging a fost o durere, o apăsare sufletească pe care a avut-o în urmă cu peste 15 ani.
Printre activitățile de rutină, se pot adăuga cîteva acțiuni care au ca scop depășirea unui „munte”. Chiar dacă rezultatele nu sunt vizibile la început, perseverența este esențială. Fiecare dorim să ne autodepășim în cel puțin un domeniu . Poate că cineva are un obstacol mai mare decât al tău, însă ceea ce contează este să te raportezi la tine, să crezi în capacitățile tale și să acționezi.
Amânarea are menirea de a distruge orice plan pe care ți l-ai propus. Așa că nu mai sta să te gândești la dificultăți, ci imaginează-ți deja că ai ajus la destinație și comport-te ca atare. Succes!
Surse:
Talentul nu este suficient, John Maxwell, Editura Amaltea,2008