Consilier de etichetă: Cum și când salută un om manierat?

În viaţa tribală, oamenii strigau sau făceau semne pentru a-i feri pe ceilalţi de un pericol ori pentru a-şi anunţa semenii că au găsit hrană. Dar, ca multe lucruri care la origine au fost vitale, salutul a devenit un simbol al bunelor maniere. Să ştii să saluţi este, într-adevăr, dovada că ştii să respecţi uzanţele. Niciun om nu este atât de neînsemnat încât să nu merite un salut din partea noastră. Ludovic al XIV-lea o saluta pe ultima bucătăreasă cu aceeaşi curtoazie ca pe strălucitoarea domnişoară de La Vallière.

Cum salută domnii

Când întâlneşte o doamnă, bărbatul salută primul. Domnul care întâlneşte o persoană feminină cunoscută încetează să mai fumeze ţigara şi nu stă cu mâinile în buzunare. Dacă porţi pălărie, o ridici cu mâna opusă părţii în care se află persoana salutată. Dacă nu porţi pălărie, te mulţumeşti cu o înclinare a capului.

Cum salută doamnele

Regula este simplă: doamnele nu salută. Ele răspund. Doamna mai tânără o salută pe cea mai în vârstă zâmbind. Două persoane de acelaşi sex şi de aceeaşi vârstă se salută simultan.

Cum evităm un salut

A refuza un salut înseamnă a-l face pe celălalt să înţeleagă că te-a ofensat grav, pe tine sau pe unul din membrii familiei tale. În afară de aceste cazuri, nu există salut pe care să poţi să-l refuzi fără să încalci deliberat şi grosolan regulile elementare ale bunului simţ. Cum nu există reguli fără excepţii, vom evita să salutăm o persoană, mai ales o doamnă, dacă o întâlnim într-o companie compromiţătoare.

Când salutăm primii?

Cel care intră într-un local salută, cel care se află deja acolo răspunde la salut. Această regulă este valabilă în restaurante, compartimente de tren, săli de aşteptare, lifturi, magazine. Alt lucru important: salutăm tot grupul din care face parte o cunoştinţă. Se înţelege că persoanele care o însoţesc vă vor răspunde la salut, dar nu se vor interesa de numele dumneavoastră.

Salutul verbal

Se pune întrebarea dacă trebuie să adăugăm la gesturile descrise mai sus şi o formulă de salut. De la caz la caz. De pildă, dacă întâlnim rude, prieteni sau cunoştinţe apropiate, vom scimba un ,,Bună ziua!” chiar dacă nu ne oprim pentru a face conversaţie. În schimb, dacă întâlnim persoane mai puţin apropiate, la formula obişnuită vom adăuga obligatoriu ,,doamnă” sau ,,domnule”.

Dacă întâlniţi un domn şi o doamnă, este bine să spunem mai întâi ,,Bună ziua, doamnă!” şi apoi ,,Bună ziua domnule!" A spune ,,Neaţa!” în loc de ,,Bună dimineaţa!” este un act de impoliteţe. De asemenea, vom evita formulele de genul ,,Hello!” sau ,,Ciao!” sau ,,Adio!” care sunt permise doar adolescenţilor.

Cine întinde primul mâna?

În acest caz, ordinea se inversează: cel care întinde primul mâna este doamna, persoana mai în vârstă sau superiorul. Un bărbat se va ridica neapărat în picioare. Doamnele se vor ridica doar pentru a întinde mâna unei persoane mai în vârstă sau uneia pe care vor s-o onoreze în mod special. Să refuzi o mână întinsă este o ofensă gravă pe care n-ai dreptul s-o aduci cuiva decât în ultimă instanţă.

Cum se strânge o mână?

Se spune, pe drept cuvânt, că modul în care strângi mâna cuiva îţi dezvăluie firea. Să evităm să avem o mână moale, sau una care o zdrobeşte pe a celuilalt. Vom strânge mâinile pe rând, urmând ordinea firească a priorităţilor: doamnele între ele, doamnele şi domnii, domnii între ei.

Cum procedăm când purtăm mănuşi?

Pe stradă, bărbatul îşi scoate mănuşa din mâna dreaptă pentru a strânge mâna unei femei, chiar dacă aceasta poartă mănuşi.

Sărutul pe stradă

Este larg răspândit obiceiul ca două persoane care se întâlnesc să se sărute pe ambii obraji. În plină stradă acest gest nu lasă o impresie bună. Din punctul de vedere al bunei-cuviinţe, sărutul şi îmbrăţişarea nu sunt admise în public.

Salutul este primul contact pe care îl avem cu o persoană. Iar atunci când este bine ales şi însoţit de un zâmbet, poate deschide căi nebănuite!

Sursa: Aurelia Marinescu ,,Codul bunelor maniere astăzi” Editura Humanitas, Bucureşti 2002, pag. 41-50

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere