Cea de-a 10-a aniversare a iPhone-ului va fi marcată cu lansarea unui nou model care deja face furori în online. Desigur, sunt zvonuri mai mult sau mai puțin adevărate dar Apple face treabă bună și putem vedea lucrul acesta în fiecare zi. Poate deții un iPhone sau poate prietenii tăi deja strâng bani pentru noul model așa că hai să vorbim despre un „trend” care a transformat radical lumea tehnologiei în ultimii 10 ani.
Punând un telefon, care era și un computer în același timp, în buzunarele oamenilor, Apple a zdruncinat era telefoanelor mobile cu primul său iPhone în 2007 și și-a asigurat statutul de cult în întreaga lume. Au urmat șase generații de iPhone, fiecare dintre ele fiind primite din ce în ce mai bine (peste 201 milioane de unități au fost vândute în întreaga lume în 2016, în creștere față de 1,4 milioane în 2007).
În ultimul deceniu, smartphone-urile au devenit o parte integrantă a vieții cotidiene. Ne-am obișnuit să facem totul pe acest device din buzunar cu fețe de sticlă și șasiu din aluminiu. De la comanda unui taxi, închirierea bicicletelor, și până la plata facturilor, iPphone-ul a dat naștere acestui nou mod de a trăi și a face lucruri.
Din 2007 și până acum, ritmul schimbărilor tehnologice au intrat într-un ritm alarmant de rapid. Fiecare nouă generație de telefonie a văzut un salt enorm în hardware și software, astfel încât smartphone-urile lansate cu doar cinci ani în urmă pot părea acum ridicol de demodate. Modelele mai vechi care se vindeau cu cifre de până la o mie de dolari sunt acum întrecute de telefoane entry- level de trei sute de dolari.
Cu ocazia apropierii celei de-a 10- a aniversări, am ajuns să mă întreb cum s-ar descurca vechile dispozitive iPhone în 2017. Apple și alte firme de tehnologie au fost criticate pentru "uzura planificată". Adică, în mod deliberat, fac produse cu durată scurtă de viață, astfel încât consumatorii să le găsească rapid depășite și să recurgă la achiziționarea celui mai recent model.
Mai mult de 337.000 de persoane au semnat o petiție creată de grupul de consumatori SumOfUs vara trecută, îndemnând Apple împotriva acestei practici.
Și totuși cât de rău este un telefon vechi astăzi?
-Singura modalitate de a afla este testarea unui telefon mai vechi.
În ciuda faptului că mă bazez pe telefonul meu pentru a găsi un traseu cu funcția sa de hartă și GPS, sunt din generația celor care consideră că telefonul este făcut pentru apeluri vocale. Este esanțial să rămân în contact cu pretenii, dar în același verificând conturile lor de pe rețelele de socializare. Da, recunosc că mă amuz la clipuri cu pisici pufoase de pe YouTube și abia aștept să văd cine mi-a mai verificat contul de LinkedIn. Desigur, toate aceste operațiuni necesită aplicații specifice.
Am încercat să fac toate aceste lucruri pe vechiul iPhone 2G împrumutat de la vărul meu care încă îl mai ține pe post de „piesă de colecție”, deoarece acesta este un împătimit al device-urilor care poartă emblema unui măr mușcat. Am conectat telefonul la o sursă de energie și...bingo! A pornit!
Pictogramele familiare au umplut ecranul iar cu o cartelă SIM de rezervă am reușit să mă conectez la internetul dureros de lent - 2G. Da, 2007 a fost înainte de adoptarea în masă a tehnologiei 3G, iar iPhone-ul original nu avea aplicații dedicate tuturor operațiunilor pe care doream să le efectuez. Abilitatea de a descărca aplicații a venit mai târziu și încercând să fac un update de soft m-am lovit de o groază de mesaje cu diferite erori. Îmi venea să dau cu telefonul de pâmânt. Cu siguranță că este mai bine să fie considerat doar o piesă de colecție.
Chiar dacă aș fi putut descărca un sistem de operare mai nou, știam că probabil că ar fi fost prea mult pentru capacitatea telefonului și că ar fi făcut-o să funcționeze și mai încet.
Aici se află rădăcina uzurii planificate. Apple proiectează noi sisteme de operare pentru iPhone-urile noi, care ocupă mai mult spațiu și necesită mai multă putere de calcul. Ca urmare, acestea nu funcționează bine pe dispozitivele mai vechi. Cu toate acestea, aveți nevoie de un sistem de operare actualizat pentru a face lucrurile așteptate de la un smartphone din generația nouă. Mulți utilizatori frustrați vor cumpăra în cele din urmă un telefon nou, pompând astfel profiturile Apple.
Da, poate părea nedrept dar aceasta este lumea în care trăim. Am ajuns să credem în puterea acestor device-uri care într-adevăr schimbă tot ceea ce ne înconjoară. Le-am creat pentru a ne ajuta și asta fac, dar tot ceea ce ne înconjoară se învârte în jurul acestui concept. Ba chiar, zilele trecute am citit un articol care arată că noua generație de arhitecți desenează casele și locurile de ieșit în oraș pentru a da bine pe Instagram.
Chiar avem nevoie de un nou iPhone în fiecare an? Da, pentru că avem nevoie de dezvoltare și progres în lumea tehnologiei. Țin în mână acest iPhone 2G și îmi dau seama că acesta este cursul normal al societății care nu trebuie stopat. Da, vom ajunge să nu ne mai conducem singuri mașinile și chiar să nu mai existe birouri fizice pentru multe din locurile de muncă din viitor. Deși viitorul arată înspăimântător, cu siguranță prezentul arată mai bine decât acum 10 ani.
Învață să dai credit tehnolgiei pentru că îți ușurează viața de zi cu zi, dar în același timp te rog să nu faci din ea un idol. Lasă ecranul deoparte și i-ați copiii în brațe. Nu mai căuta pe google diverse mesaje de dragoste și cumpără un buchet de flori iubitei tale. Nu te mai baza pe FaceTime și du-te să-ți vezi părinții față-n față. Sunt atâtea lucruri pe care noul iPhone nu le face poate face, dar tu DA!