Cel mai mare numitor comun

Nu diferenţele, ci asemănările pot ţine două persoane împreună.

Mulţi oameni cred că pot avea o viaţă de familie reuşită până când moartea ne va despărţi, în ciuda a ceea ce spun specialiştii cu privire la rolul diferenţelor dintre parteneri. Din păcate, cei mai mulţi rezistă doar până la moartea dragostei lor, iar apoi urmează o nouă încercare… cu alt partener!

Studiile efectuate sunt consistente în concluziile lor: căsătoriile cele mai stabile sunt cele în cadrul cărora ambii parteneri au lucruri în comun. Cuplurile fericite prezintă asemănări în ceea ce priveşte viaţa în general, prieteniile şi relaţiile personale. Ambele tipuri de cupluri nefericite – cele care decid să rămână împreună sau care se despart – au în comun diferenţe semnificative între cei doi parteneri. J. Phillippe Rushton, profesor la Universitatea Western Ontario, Canada, rezumă astfel: Diferitele studii au arătat că poate fi prezisă nu doar calitatea relaţiei dar şi gradul de fericire şi stabilitate în funcţie de compatibilitatea calităţilor personale (Warren, N. C., Finding the love of your life, Ed. Focus on the Family, 1992).

Orice asemănare este un lucru de preţ

Când două persoane provin din medii asemănătoare, pornesc de pe o poziţie avantajoasă. Relaţia lor este facilitată de toate obiceiurile pe care le au în comun. Ştiu ce să aştepte unul de la celălalt pentru că provin din familii analoage. Dacă moştenirea lor comună este asemănătoare economic, rasial, religios şi emoţional, cei doi se vor bucura de un fundament vital pentru unirea lor. Acest tip de compatibilitate ascunde în el o forţă incredibilă.

De ce? Am mai spus-o şi o repet. Orice diferenţă presupune negociere şi adaptare. Asemănările pot fi comparate cu lucruri de valoare, iar diferenţele sunt asemenea unor datorii pe care trebuie să le plăteşti. Nu poţi trăi mult timp cu datorii mari. Unul din doi va trebui să renunţe mai mult sau amândoi la câte puţin, şi în ambele cazuri există nevoia unei schimbări majore. Dacă cei doi nu sunt doritori să negocieze, vor experimenta frecvent resentimente şi frustrare. Dar chiar dacă se vor face modificările necesare, tot se va resimţi stresul tipic schimbărilor. Dacă acestea sunt prea multe, există posibilitatea de a nu supravieţui tuturor schimbărilor necesare.

Asemănările sunt rar de găsit astăzi

Dacă, în deceniile trecute, căsătoriile aveau loc în general între persoane care trăiau în aceeaşi localitate sau mediu social, acum prietenii se întâlnesc şi decid să se căsătorească înainte ca cele două familii să ajungă să se întâlnească măcar. Până nu demult, căsătoriile aveau loc între două persoane care stăteau în apropiere şi ale căror familii se cunoşteau de mulţi ani. Asemănările abundau. Astăzi diferenţele abundă. De aceea este atât de greu să găseşti persoana potrivită.

Ce asemănări sunt esenţiale?

Diferenţele nu presupun în mod automat nefericirea, dar sunt factori predictori ai acesteia. Efortul depus pentru atingerea satisfacţiei în familie este mai mare. Sunt însă unele asemănări care întăresc relaţia. Le voi enumera pe scurt, urmând să le dezvoltăm în numerele viitoare.
Inteligenţa. Dacă ambii parteneri au aproximativ acelaşi nivel intelectual, căsătoria lor va avea mai puţină tensiune. Nu vorbim aici despre educaţie. Poţi avea acelaşi nivel intelectual, fără a avea aceleaşi diplome.
Valorile. Sunt multe valori asupra cărora cei doi trebuie să ajungă la un acord. Dar în mod deosebit, valorile spirituale în viaţa de familie au o importanţă aparte.
Intimitatea. Vorbim aici despre intimitatea verbală şi nu de cea sexuală. Când ambii se bucură de intimitate unul cu celălalt fără relaţie sexuală, ei au o valoare care îi va ajuta să depăşească diferenţele din timpul vieţii.
Pasiuni. Dacă există lucruri pe care cei doi le fac împreună, atunci au găsit terenul potrivit să joace jocul vieţii lor.
Aşteptări cu privire la roluri în familie. Lucrul acesta înseamnă că ambii au păreri similare cu privire la datoriile şi responsabilităţile lor în ceea ce priveşte relaţia şi treburile casnice.

Ceea ce se vede …

Poate că deja v-aţi plictisit tot auzind despre astfel de lucruri, dar este mai bine să fiţi pregătiţi pentru căsătorie decât să descoperiţi mai târziu că aţi făcut greşeala vieţii voastre, alegând un partener nepotrivit. De aceea insist asupra faptului că este esenţial să evaluaţi asemănările şi diferenţele înainte de căsătorie. Vă recomand să petreceţi ore vorbind unul cu celălalt. Discutaţi, nu visaţi cu ochii deschişi.

În numărul următor, vom vedea că există o calitate personală ce poate acoperi o mulţime de diferenţe. Până atunci, petreceţi cât mai mult timp vorbind împreună despre aceste aspecte ale vieţii de cuplu, pentru a limita descoperiri majore după extraordinarul eveniment numit… nuntă.

Un articol scris de: Marius Andrei

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere