Cărți „cu influență”

Louisa May Alcott a fost o scriitoare importantă a secolului al XIX-lea. Ea a ajuns celebră după publicarea cărţii Little Women în 1868, prima din seria despre familia March. Cartea a fost printre primele romane americane şi a devenit o lucrare fundamentală pentru literatura de peste ocean.

Louisa May Alcott s-a născut în Pennsylvania şi a crescut în Boston şi Concord, Massachusetts. Tatăl ei, Bronson, a fost un important educator, filosof şi autor, ale cărui idei nu au fost, însă, promovate. Pe vremea când Louisa şi cele trei surori ale ei erau încă mici, şcoala condusă de tatăl lor a dat faliment. În adolescenţă, Louisa începe să vândă povestiri sau subiecte de romane unor ziare ieftine. În 1864 publică Hospital Sketches, care are la bază experienţele ei ca infirmieră în Războiul Civil. În următorii câţiva ani, renunţă la orice alte activităţi şi se dedică scrisului. Succesul cărţii Little Women îi aduce faima şi siguranţa financiară pe care şi le-a dorit, nu atât de mult pentru ea, cât pentru familia ei. În 1871 vizitează Europa şi devine implicată în problema acordării dreptului de vot al femeilor. Louisa se stinge din viaţă la vârsta de 56 de ani.

Cărţile Louisei May Alcott întruchipează principiile bune pe scriitoarea le-a susţinut de-a lungul vieţii. Eroii prezentaţi sunt adevărate modele de fete şi băieţi, care aleg să se opună curentului greşit al societăţii. Poate nu reuşesc să-i schimbe radical pe ceilalţi. Dar, pe nesimţite, răspândesc cu succes influenţa lor bună celor din jur.

Probabil că nu de puţine ori ni s-a întâmplat să nu acordăm prea multă atenţie influenţei noastre, considerând-o mică şi nesemnificativă. Avem nevoie să înţelegem că prin fiecare gest, atitudine sau cuvânt descoperim de fapt ceva din noi - din interiorul nostru, din felul în care gândim şi din viziunea noastră asupra vieţii. Fiecare persoană are un anumit cerc de influenţă, cum este numit. Fie că ne dăm seama sau nu, în fiecare zi marcăm (în mod pozitiv sau negativ) existenţa celor cu care venim în contact. Trebuie să devenim conştienţi de influenţa pe care o avem şi de responsabilitatea pe care o presupune.

Gândeşte-te la influenţa pe care tu o ai asupra celor din jur. Cum reacţionezi când eşti provocat? Tinzi să vezi ce este bun în alţii? Ce părere au despre tine colegii, prietenii, membrii familiei? Sunt ei inspiraţi de curajul şi fermitatea cu care stai pentru ceea ce crezi? Şi, dacă simţi că este nevoie, decide astăzi să faci o schimbare! Nu este întotdeauna uşor. Nici pentru eroii cărţilor Louisei nu a fost întotdeauna uşor. Dar în timp vom realiza mai bine care a fost importanţa unor cuvinte, gesturi, mici atenţii – pe scurt, a unei atitudini.

Foto: aici

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere