Când mai puțin înseamnă mai mult și mai bun

„Viața este foarte simplă, doar că noi insistăm să o facem complicată”, spunea filosoful chinez Confucius, însă eu aș parafraza: „Viața poate fi simplă dacă renunțăm la lucrurile care o fac complicată”.

Deseori suntem haotici în acțiuni, aglomerați în activități, implicați în prea multe, mereu pe drumuri, mereu agitați și simțim nevoia să ne simplificăm viața. O idee bună ar fi să înțelegem importanța ordinii exterioare în recăpătarea ordinii interioare. Unii ar spune că procesul este invers. Că atunci când îți găsești pacea interioară, vei avea o altă raportare și la exterior. Este posibil să fie valabil și așa, dar dacă ordinea interioară se obține mai greu, în ceea ce privește exteriorul poate fi mai rapid și cu un rezultat palpabil. Așa că vă provoc la „curățenie”.

Probabil că nu ați auzit de tulburarea de tezaurizare compulsivă, dar în mod sigur vă sunt cunoscute acele imagini cu case pline de obiecte, încărcate de mobilier, șifoniere pe care dacă le deschizi ai impresia că se vor răsturna peste tine, bucătăriile pline de obiecte lăsate la voia întâmplării, debarale încărcate până la refuz de lucruri de care „vei avea nevoie vreodată”. Există persoane care colecționează, strâng obiecte fără discernământ și se confruntă cu dificultatea continuă în abandonarea sau despărțirea de obiecte sau posesiuni personale, chiar și dacă sunt absolut inutile. Rezultatul este numărul de obiecte, de lucruri, care tind să ocupe deranjant spațiul de locuit. Psihologii încadrează acest tip de comportament în spectrul tulburărilor obsesiv-compulsive, mai  precis tulburare de tezaurizare. Sună pompos, dar e destul de grav.

Ce înseamnă stilul de viață minimalist?

Pentru prevenție, dar și pentru vindecare, soluția ar fi să înțelegem expresiile less is more (mai puțin este mai mult) și less is better (mai puțin este mai bine). În zilele noastre, aceasta ar însemna stilul de viață minimalist, ceea ce presupune renunțarea la tot ce nu ne este realmente necesar și util. Poate fi vorba de o curățenie generală în șifonierul de haine și renunțarea la lucrurile pe care nu le-am mai folosit în ultimul timp, poate însemna să facem cadou cărți pe care le ținem în bibliotecă doar pentru a avea unde să ștergem praful sau luați ce exemplu doriți din în casa voastră.

Am ajuns să avem lucruri pe care ni le-am dorit, poate le-am văzut la TV sau erau „la ofertă” în supermarket, dar pe care nu le-am folosit niciodată, iar rezultatul este că ne simțim sufocați. Vreau să vă conving că a avea mai puțin înseamnă de fapt a avea mai mult și iată câteva argumente. Un stil de viață simplu și minimalist înseamnă să renunți la a te conforma așteptărilor celorlalți. Poate pentru unii e musai să îți schimbi vestimentația zilnic, dar ce ar fi să nu te mai intereseze ce spun alții? Atunci când alegi să renunți la lucrurile pe care nu le mai folosești, vei avea în plus un spațiu de care te poți bucura. Mai mult oxigen, mai mult loc în care să te miști și în plus, vei face curățenie mai repede, câștigând astfel timp. Un stil de viață minimalist înseamnă mai puțin timp pentru curățenie, întreținere, cumpărături, reparat, spălat. Și, după ce faci o curățenie serioasă, vei fi mult mai responsabil atunci când vei merge la cumpărături. Vei cheltui mai puțin pe lucruri deoarece știi că oricum e discutabil dacă ai într-adevăr nevoie de ele. Mai mulți bani înseamnă o scădere a datoriilor, iar pe termen lung avantajul este că vei avea o viață de o calitate superioară, cel puțin din punct de vedere material. Economisind bani și cumpărând mai puțin, îți vei permite ca acele lucruri mai puține pe care le cumperi să fie de o mai bună calitate sau să investești în experiențe de viață, călătorii, hobbyuri, să ai confortul unei bătrâneți fără griji financiare.

Revin la exemplul hainelor: De ce ai avea nevoie de cinci geci cu șapte culori și de fapt să porți doar două pentru că una e largă, alta strâmtă, pe una nu ai cu ce să o  asortezi, iar alta nu e potrivită pentru locurile în care mergi? Și de ce ocupi spațiul de sub pat cu 10 perechi de pantofi sport? Sincer, ai purtat mai mult de patru perechi anul trecut?  Gândește-te cât ar fi de liniștitor și cât timp ai economisi dacă dimineața când deschizi dulapul de haine le găsești acolo doar pe cele care îți vin bine, îți plac și te fac fericit. În cele din urmă, un stil de viață minimalist te ajută să rămâi concentrat pe ceea ce contează cu adevărat. Vei avea mai mult timp pentru tine, și pentru relațiile de calitate. Vei renunța la ceva, dar vei umple acel gol cu ceea ce aduce valoare pe termen lung. În procesul acesta de curățenie, de eliminare a ceea ce este în plus pentru tine, vei face și pe alții fericiți prin ceea ce le dăruiești. De două ori câștigat!

Dar de ce?

De ce să te gândești serios la cele de mai sus și chiar să treci la acțiune?

Pentru că ceea ce va rămâne după o curățenie generală – mai mult sau mai puțin decât îți imaginezi acum – este exact ceea ce te reprezintă ca viziune, ca stil de viață, ca stare de spirit. Poate că, dându-ți seama ce nu mai vrei în viața ta, vei realiza de fapt ce vrei și că nu poți să ai o minte curată până nu ai o casă curată și ordonată. Și, pentru că, în final, vei fi înconjurat numai de ce îți aduce cu adevărat fericire.

 

PS: Dacă nu se aplică aceste idei în dreptul casei tale, privește spre relații, spre obiceiuri, spre activități. Pe undeva e nevoie de mai mult loc… pentru tine! 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.9

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere