Băutura ideală pentru vară

Are gustul abracadabrant, te răcoreşte instant, îţi conferă energia necesară unei zile de vară şi mai ales, te ajută să te menţii sănătos! Dacă nu ai ghicit încă despre ce este vorba, îţi zic eu: este limonada cu ghimbir - o băutură ideală pentru vara aceasta!

De ce ghimbir

Rizomul de ghimbir conţine o varietate de vitamine şi minerale: vitaminele B6, C şi D, folaţi, postasiu, zinc, calciu, magneziu, dar şi substanţe specifice precum gingerol,cineol, borneol, bisabolen, curcumen, şi ulei volatil – ce înlătură oboseala, acţionează ca tonic general şi detoxifiează organismul.

Ghimbirul are admiratori încă din Antichitate, India reprezentând sursa Europei pentru acest condiment. Medicina chineză îl foloseşte de acum 2000 de ani pentru tratamentul unor afecţiuni precum indigestie, vomă, tuse, reumatism. Considerat de romani ca important şi versatil, ghimbirul aduce aromă unui colajde preparate culinare: de la supe, sosuri, mâncaruri principale până la deserturi şi băuturi.

Zingiberofficinale (Ghimbir), stârneşte curiozitatea cercetătorilor occidentali ai anilor 1980 şi astfel se descoperă utilitatea medicală a condimentului:

  • Combaterea discomfortului abdominal – componenta fenolică a ghimbirului previne indigestia, stimulează secreţia de bilă şi salivă, scade persitaltismul intestinal şi împiedică nivelul crescut de acid gastric.
  • Reduce inflamaţia şi întăreşte sistemul imunitar - ghimbirul este un binecunoscut tratament pentru răceală; esteun bun expectorant, antiviral, antibacterian şi antifungic.
  • Societatea Americană de Cancer promovează ghimbirul ca tratament pentru cancer datorită efectului său de reducere a dezvoltării masei tumorale, deşi acest lucru încă nu este susţinut de dovezi ştiinţifice. Aceştia afirmă că „rezultate recente pe animale au arătat ceva efecte în prevenirea şi încetinirea creşterii tumorale. Cu toate că aceste rezultate încă nu sunt bine înţelese, ele merită studiate în continuare” .
  • Acţionează ca antiemetic – în special în răul de mişcare şi în senzaţia de greaţă produsă de tratamentul chimioterapic- antiseptic, hipotensiv, antiagregant plachetar.
  • Este un buntonifiant şi stimulativ prin acţiunea gingerolului asupra sistemului nervos.

Efectele secundare ale consumului de ghimbir sunt destul de reduse.Poate exacerba simptome de reflux gastro-esofagian. Atenţie la diabetici- un consum crescut de ghimbir poate produce hipoglicemie – şi la cei care au tratament antihipertensiv sau cu analgezic (aspirină, ibuprofen).

Lămâia rămâne de bază

Este un aliment folosit ca remediu natural pentru diverse probleme de sănătate. Pentru că este unantiseptic complex, lămâia reprezintă un mod foarte bun şi simplu în care îţi poţi menţine sănătatea. Conţine 90% din doza zilnică recomandată de vitamina C, fiind recunoscută pentru acţiunea sa în întărirea sistemului imunitar şi a efectului de antiîmbătrânire. Merită a fi prezentă în dieta ta, în fiecare zi!

Cum prepari limonada cu ghimbir

Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: zeama a patru lămâi, ghimbir (o bucată cam de 10 cm), 2 L de apă, miere de salcâm (4 linguri). Dacă iţi place menta, nu ezita sa o adaugi.

Mod de preparare:
Pui zeama de la lămâi, ghimbirul tăiat bucăţele mici, mierea, o mică cantitatea de apă şi menta în blender şi amesteci bine. Adaugi restul de apă şi mai amesteci puţin.

Cu o astfel de băutură, vara va fi pentru tine mult mai condimentată şi revigorantă! Bucură-te de lucrurile simple, dar cu efecte complexe!

Sursă: 1.http://www.medicalnewstoday.com/articles/265990.php
2.http://ro.wikipedia.org/wiki/Ghimbir
Foto: wholefoodsexplorer

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere