Aș deveni vegetarian, dar carnea este atât de bună

O fetiță de cinci ani: "Somonul este atât frumos. Mă simt vinovată să îl mănânc. Ar trebui să fiu vegetariană." Oftează apoi neputincioasă: "Dar carnea este atât de bună!"

În ultimul timp circulă numeroase argumente pro și contra stilului de alimentație vegetarian. În unele țări, alimentația vegetariană a devenit un trend (în Germania, 10% din populație este vegetariană) în timp ce în altele, precum Franța, tradițiile culinare sunt bazate pe meniuri în care carnea este ingredientul principal.

În România, această tendință a apărut de mai puțin de 10 ani. Motivele sunt diverse: etice, religioase, medicale sau estetice. Este important însă să știm în ce constă de fapt o dietă vegetariană, care sunt beneficiile ei și cum se clasifică acestea. Există trei grupe principale: ovo-lacto vegetarienii, lacto-vegetarienii și veganii (care nu consumă niciun fel de produs alimentar de proveniență animală, inclusiv mierea de albine).

1. Tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte

O dietă vegetariană reduce riscul bolilor precum cancerul de colon, de plămâni, de stomac, scade nivelul presiunii sanguine și reduce riscul bolilor cardio-vasculare. O dietă non-carnivoră constă în special din produse bogate în fibre și antioxidanți care previn depunerea de colesterol în vene și artere. Datorită faptului că numeroase boli sunt prevenite printr-un stil de viață mai sănătos, cei ce aleg o dietă bazată pe plante trăiesc în medie cu până la 13 ani mai mult față de cei care au o dietă carnivoră.

2. Energie pentru întreaga zi

O nutriție echilibrată, bogată în alimente precum cereale integrale, legume și fructe oferă o energie de lungă durată, deoarece conțin o cantitate consistentă de carbohidrați, esențiali pentru a oferi energie. Grăsimea în exces, care provine de la animale și ajunge în vasele de sânge, împiedică arterele să se deschidă normal, astfel că mușchii nu primesc suficient oxigen.

3. Adio chimicale toxice

EPA, o agenție de protecție a mediului înconjurător cu sediul în America, susține faptul că aproximativ 95% din cantitatea de pesticide care se găsește în corpul uman provine din produsele lactate, carne și pește. Peștele în special conține metale grele, cum ar fi mercur și arsenic, care nu pot fi eliminate prin coacere sau congelare. De asemenea, produsele lactate și carnea pot conține hormoni și steroizi, așa că este important să citim cu atenție eticheta produselor pe care le achiziționăm.

4. Carnea mea îmi aparține

Cred că asta ar spune animalele dacă ar putea vorbi. Acesta ar fi ultimul, dar nu cel din urmă motiv pentru care atât de mulți oameni decid să devină vegetarieni: vor să protejeze animalele. Sunt sigură că dacă ar trebui să vânăm sau să ucidem animalele pentru a ne hrăni, numărul vegetarienilor ar crește considerabil. În fiecare an peste 10 miliarde de animale sunt ucise pentru a ajunge pe mesele oamenilor. De deciziile noastre individuale depinde reducerea acestui număr.

* * * * *

Chiar dacă nu ne place să recunoaștem, cel mai invocat argument de persoanele care nu vor să adopte o dietă vegetariană este cel menționat în titlul articolului. Însă, ceea ce nu știu mulți este că gusturile pot fi educate în timp. Merită să depui acest efort pentru a te bucura de beneficiile enumerate mai sus.

Eu am ales să mă bucur de beneficiile acestui tip de dietă. Te invit și pe tine să încerci să îți schimbi stilul de viață și îți promit că nu vei regreta! Somonul este prea frumos ca să fie mâncat!

www.vegetariantimes.com | www.antena3.ro | www.boredpanda.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere