Totuşi, ele pot fi prevenite dacă acordăm atenţie alimentaţiei noastre. Pe lângă alte schimbări, medicii recomandă reducerea consumului următoarelor alimente:
1. Zahărul
Pentru majoritatea concetăţenilor noştri, zaharurile constituie peste 20% din numărul total de calorii consumate într-o zi. Ele sunt lipsite de substanţele nutritive elementare şi constituie unul dintre cei mai puternici agenţi promotori ai obezităţii.
2. Alimentele rafinate
Aceste alimente sunt sărace în fibre, iar fibrele au o importanţă deosebită: oferă protecţie împotriva unor tipuri de cancer, stabilizaeză nivelul de zahăr din sânge, controlează greutătea corporală şi previn tulburările gastrointestinale.
3. Sarea
Studiile au arătat că românii consumă zilnic între 15 şi 20 g de sare, echivalentul a 3-4 linguriţe. Această cantitate este de aproximativ 20 de ori mai mare decât ar fi recomandat şi constituie o cauză importantă a hipertensiunii, insuficienţelor cardiace şi a bolilor de rinichi.
4. Grăsimile
În jur de 40% din totalul caloriilor pe care le consumăm sunt sub formă de grăsimi. Aceasta depăşeşte cu mult posibilităţile metabolice obişnuite ale organismului. Ca rezultate se pot menţiona diverse boli ale sistemului circulator, cum ar fi cele ale arterelor coronare, dar şi apariţia obezităţii şi a diabetului.
5. Proteinele
O alimentaţie bogată în carne şi alte produse de origine animală furnizează mai multe grăsimi şi colesterol decât are nevoie organismul. Concluzia oamenilor de ştiinţă a fost că o dietă cu mai puţine proteine este esenţială pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a longevităţii.
6. Băuturile
Aici cu siguranţă nu este inclusă apa, ci băuturile răcoritoare carbogazoase şi dulci, cafeaua, ceaiul, berea şi alte băuturi alcoolice. Ele produc mari perturbări la nivel sanguin şi împiedică orice efort de control al greutăţii corporale.
7. Gustările (snackurile)
Cu toate că sunt mai la îndemână, gustările dintre mese prezintă mai multe dezavantaje, printre care se numără indigestia, balonarea, gazele şi alte probleme gastrointestinale.
Cu ce le putem înlocui?
Aici ne gândim în principal la fructe: ne este pusă la dispoziţie o întreagă varietate de culori, arome şi consistenţe. Sau am putea să ne referim la zarzavaturi şi legume, care prezintă zeci de forme, mărimi şi gusturi. Cerealele constituie de asemenea înlocuitori de preferat pentru a avea o alimentaţie sănătoasă.
Cele mai multe boli degenerative pot fi întârziate sau prevenite dacă suntem gata să evităm aceste 7 alimente. Astfel ne vom putea bucura de o sănătate mai bună şi un tonus energetic ridicat.
Sursa: H. Diehl, A. Ludington, Tablete de stil de viaţă, ed. Viaţă şi Sănătate, 2009