10+1 motive să alergi pe timpul verii

În timpul alergării, corpul nostru resimte o temperatură cu până la 15°C mai ridicată decât temperatura mediului. În aceste condiții, alergarea în lunile de vară devine o adevărată provocare. Ne aflăm în plin sezon de temperaturi fierbinți (e adevărat, anul acesta temperaturile ridicate au fost “asezonate” cu ceva mai multe ploi), sezon în care au loc și cele mai multe vacanțe și în care, de asemenea, apar multe ocazii de petrecere a timpului liber în aer liber. Prin urmare, am putea foarte bine să amânăm alergarea până la toamnă, când vremea se răcorește, distragerile dispar, iar vacanțele devin amintiri frumoase sau planuri pentru anul viitor.

Ce îmi doresc să îți ofer în acest articol este o perspectivă pentru care merită ca în programul unei zile obișnuite de vară să incluzi și alergarea. Și nu orice fel de alergare, ci alergarea la primele ore ale dimineții.

Iată, așadar, 10+1 motive pentru care merită să alergi dimineața, în sezonul cald!

1. SCHIMBAREA STILULUI DE VIAȚĂ

Poți, în sfârșit, să te trezești mai devreme. Dacă până să vină vara era o provocare să te trezești devreme pentru că afară era frig și întuneric, lunile de vară îți oferă ocazia de a seta lejer alarma la 5.00-6.00 dimineața, când afară este deja lumină. Îți garantez că dacă îți începi ziua la 5.00 AM și în primele 2-3 ore incluzi regulat o alergare de 3, 5 sau 10 km, va fi imposibil să te mai prindă miezul nopții încă treaz. Cu alte cuvinte, orarul tău de somn va deveni cel mai probabil 22.00 PM – 5.00 AM, fără prea mari dificultăți. Odată cu alergările zilnice, vei vedea că vor dispărea din alimentația ta și preparatele mai puțin sănătoase, precum și obiceiul de a fuma sau de a bea alcool (în caz că ai așa ceva). Tocmai de aceea am scris în subtitlu: schimbarea stilului de viață. 

2. PARTICIPAREA LA CURSELE DIN TOAMNĂ

Dacă ți-ai fixat ca obiectiv ca anul acesta să alergi la o cursă mai serioasă de alergare (un semimaraton sau un maraton, de exemplu), toamna este un moment oportun să faci acest lucru, mai ales având în vedere multitudinea de curse de alergare în oraș care încep din Septembrie. Vara, cele mai multe concursuri de alergare sunt la munte. Prin urmare, dacă vrei să alergi la toamnă, e nevoie să folosești tot sezonul de vară ca să te antrenezi – îți recomand să iei în calcul 6 luni pentru pregătirea unui maraton și 3-4 luni pentru pregătirea unui semimaraton (asta dacă pleci de la nivelul de începător). Sigur că sunt importante toate datele de pornire (condiție fizică, experiențe anterioare, determinare etc), însă, în mare, cam despre aceste termene vorbim (6 luni pentru o distanță de 42 km, respectiv 3-4 luni pentru 21 km).

3. CÂȘTIGAREA DE TIMP PERSONAL

Să nu uităm că vara este și sezonul în care mai toți prietenii își amintesc de tine, încep să curgă invitațiile la terasă, concerte sau alte evenimente în aer liber și mai tot timpul ajungi să te afli în compania cuiva. Alergatul îți oferă ocazia să petreci mai mult timp exclusiv în compania ta și astfel ai ocazia să îți pui în ordine planuri, proiecte, decizii sau... sentimente!

4. ÎMBINAREA UTILULUI CU PLĂCUTUL

Dacă pleci într-o vacanță este o idee foarte bună să iei la tine echipamentul de alergare și să explorezi locuri noi făcând mișcare. Alergarea este accesibilă în aproape orice destinație de vacanță, singurul lucru la care îți recomand să fii atent este alegerea echipamentului (și mai ales a pantofilor de alergare – sunt modele speciale, în funcție de suprafețele de alergare, două categorii principale fiind plat și trail). 

5. MAI MULTĂ ENERGIE POZITIVĂ PENTRU O ZI MAI LUNGĂ

Dacă vei începe ziua cu o alergare, vei descărca în organism hormonii fericirii, care te vor ajuta să ai o stare de mai bună dispoziție pe parcursul zilei. Nivelurile de serotonină și dopamină cresc după o alergare de lungă durată, chiar dacă aceasta are loc cu o intensitate moderată.  Exercițiile fizice la intensitate foarte ridicată ne ajută să creștem nivelul adrenalinei. Endorfina face posibilă scăderea durerii fizice pe măsură ce facem exerciții fizice, tot endorfina fiind motivul senzațiilor tari pe despre care vorbesc alergătorii.  

6. TESTAREA CORPULUI PE TIMP DE VARĂ

Dacă te-ai întrebat vreodată cum ar reacționa corpul tău la efort și temperaturi mai ridicate, ei bine, acum este momentul să afli răspunsul. Este util să ne știm limitele fizice și să realizăm unde mai avem nevoie să lucrăm: poate fi respirația, rezistența, nivelul pulsului, nevoia de hidratare etc. Te invit să descoperi ceva nou despre tine și corpul tău vara aceasta, cu ajutorul alergării!

7. PEISAJE SCHIMBATE, NATURĂ MAI VIE 

Alergările sunt mult mai plăcute în natură, iar vara te vei bucura de alergările în care ești înconjurat de verde intens. Dacă este ceva ce te poate revigora atunci când alergi, natura este unul dintre factorii foarte importanți care să îți aducă un plus de energie. Dacă alergi în București, ai multe parcuri între care poți alege și chiar ne poți scrie în comentariu cu recomandarea parcului preferat de tine.

8. CEA MAI MICĂ INVESTIȚIE ÎN ECHIPAMENTUL SPORTIV

Da, da! Și aspectul financiar este unul important când vine vorba despre alergare. Dacă vrei să te apuci de alergat și nu vrei să investești foarte mult (pentru că nu știi dacă va deveni un obicei pentru tine), vara este cel mai potrivit moment, pentru că este anotimpul în care ai nevoie de minimul de echipament cu putință.

9. ASPECT FIZIC MAI IMPORTANT CA ORICÂND 

Este important să avem mereu un tonus bun și un aspect fizic armonios, însă vara hainele nu ne mai ajută să ne ascundem.Dacă avem în plan și ieșiri la plajă, este esențial să fim atenți la aspectul nostru. Nu spun să ne îngrijim de corpul nostru doar pe criteriul privirilor celorlalți, însă faptul că știm că suntem “sub lupă” ar merita să ne facă mai dornici să afișăm un corp fără (prea multe) kilograme în plus.

10. RECOMPENSE LA FINAL DE CURSĂ / BRONZ SPECIAL 

Dacă tot eram la capitolul aspect fizic, te pot asigura că alergatul sistematic te va ajuta să capeți un bronz de invidiat, cel puțin la nivelul feței și al brațelor. Ca să nu te bronzezi neuniform, îți recomand alergarea cu maieu, în loc de triou cu mânecă scurtă.

BONUS: CAUZĂ SOCIALĂ SPECIFICĂ VERII

Susținerea cauzelor sociale a devenit și în România un obicei care câștigă din ce în ce mai mult loc. Vara ai posibilitatea să te antrenezi sau să participi la curse de alergare, având drept cauză socială să ajuți un copil să meargă într-o tabără, de exemplu. Sunt multe ONG-uri la noi care în timpul  verii organizează tabere. Poți intra pe platforma de fundraising Galantom, iar acolo vei găsi multe proiecte de acest gen pentru care să alergi.

Beneficiile alergării sunt multiple, indiferent de anotimp. Dacă vrei o comunitate frumoasă alături de care să alergi, te aștept oricând la antrenamentele pe care le organizez în București de mai bine de trei ani: edițiile SUNT ÎN FORMĂ, care au loc joi dimineața de la 6.00 AM (bilunar), pe Stadionul Dinamo. Calendarul întâlnirilor până la sfârșitul anului este acesta: 16 & 30 August, 13 & 27 Septembrie, 11 & 25 Octombrie, 8 & 22 Noiembrie, 6 & 20 Decembrie.

Îți doresc să descoperi plăcerea de a alerga indiferent de sezon, iar dacă vara aceasta ai nevoie de recomandări mă găsești aici: alerg@sunt-in-forma.ro. 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere