Uniunea Europeană se destramă?

Faptul că Anglia vrea să părăsească Uniunea Europeană nu este o surpriză. Aceleași discuții s-au purtat și în urmă cu doi ani când Anglia a impus noi reguli Uniunii Europene pentru a continua să rămână în cadrul alianței. Anul acesta însă referendumul a aruncat o piatră în ocean care a stârnit necontenite valuri. Încă stârnește.

Consecințele alegerilor de săptămâna trecută vor avea repercusiuni de lungă durată asupra Europei, și nu numai. Important de menționat este însă faptul că englezii au votat pentru ieșirea Angliei din Europa fără să înțeleagă măcar pe deplin în ce consta această Uniune. După referendum numeroși cetățeni britanici au luat cu asalt internetul, încercând să descopere ce înseamnă UE. Prea târziu însă.

Germania și Franța susțin decizia Angliei de a se dizloca de restul Uniunii și vor chiar să grăbească procesul de scoatere a Marii Britanii din UE. "Negocierile (pentru ieşirea Marii Britanii din UE - n.red.) trebuie să se desfăşoare rapid", a afirmat Jean-Marc Ayrault, ministrul de externe al Franței.

Pe lângă acest fapt, Franța somează Marea Britanie să desfășoare negocierile pentru ieșire cât mai rapid, amenințând chiar că i se va interzice dreptul la accesul pieței UE. Anul acesta s-a înregistrat cel mai mare declin al lirei din ultimii 30 de ani. Drept consecință a devalorizării lirei și a scăderii acțiunilor în țările asiatice, mai puțin în Japonia, liderul politic al Angliei s-a grăbit să sublinieze importanța unui acord financiar între Marea Britanie și UE.

În acest context, actualul prim-ministru, David Cameron a declarat: "Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, dar nu trebuie să întoarcem spatele Europei sau restului lumii. Vom încerca să obţinem cea mai bună relaţie la nivel economic cu UE; toată lumea este de acord cu acest lucru."

Pe lângă tensiunile politice și financiare, în Anglia începe să se contureze o problemă de natură rasială, violentă. După votul de săptămâna trecută, au fost publicate numeroase postări cu caracter rasial pe site-urile de socializare îndreptate în special împotriva polonezilor, românilor, italienilor și sirienilor. Duminică, un centru cultural polonez situat în Londra a fost desenat cu graffiti-uri care conțineau sloganuri xenofobe.

"Suntem foarte perturbaţi şi supăraţi de mesaje neplăcute făcute cu graffiti pe clădirea noastră. Poliţia investighează un delict cu caracter rasist", a declarat Joanna Mludzinska, președintele acestui centru cultural.

Reprezintă totuși decizia Angliei de a părăsi UE semnalul destrămării Uniunii Europene sau este doar un motiv pentru a o unifica și mai puternic decât înainte? Va putea Franța să își revină din criza financiară în care este adâncită de câțiva ani? Va putea Germania să susțină financiar o Uniune slăbită din punct de vedere economic, ținând cont de criza refugiaților și ridicarea taxelor? Va obține Scoția independența, rupându-se de Anglia, urmată apoi de Țara Galilor, care vor să rămână în UE?

Acestea sunt întrebări la care doar timpul va răspunde. Până atunci însă piatra aruncată în ocean continuă să facă valuri.

Resurse: mediafax.ro | hotnews.ro

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere