Unde poți să faci voluntariat în România

Voluntariatul este o metodă simplă și eficientă de a te implica social. Este modul în care poți oferi ceva important pentru tine, prin simpla voință, și anume timpul tău.

Voluntariatul are multe efecte benefice. În primul rând, a face voluntariat este modul prin care poți ajuta pe cei care chiar au nevoie de ajutor. În al doilea rând, conform studiilor, ai o mai bună stimă de sine. În al treilea rând, prin voluntariat înveți să relaționezi atât cu tine însuți, cât și cu ceilalți. În al patrulea rând, înveți ce înseamnă empatia, componentă esențială dacă dorim ca lumea în care trăim să fie mai bună. În al cincilea rând, voluntariatul este forma practică de a intra pe piața ONG-urilor care promovează voluntariatul.

De obicei, ONG-urile sunt recunoscătoare celor care participă la aceste programe pentru că cei implicați dăruiesc timpul lor, cunoștințe și abilități, și voluntariatul este un domeniu în care se dăruiește dar se și primește, în sensul că cel care se implică are mult de câștigat.

Persoanele care au făcut voluntariat sau încă fac, au o viziune mai pozitivă asupra lumii în care trăim, pentru că ele deja muncesc pentru a îmbunătăți această lume. Totodată, au mai multă speranță datorită faptului că, grație muncii pe care o depun, văd cum realitatea se schimbă în bine. A face voluntariat este un mic aport adus societății, care poate să crească și să se multiplice.

Voluntariatul în Romania nu este un subiect nou. Totuși, nu este atât de popular pe cât este în alte țări. Există mai multe organizații care se ocupă de voluntariat în România. În funcție de ce îți dorești și ce ți s-ar potrivi, poți găsi diferite programe de voluntariat la nivel național.

Greenpeace Romania

Greenpeace este o organizație internațională independentă, prezentă în peste 50 de țări din întreaga lume, care acționează pentru a schimba atitudini și comportamente, precum și a proteja și conserva mediul înconjurător și pentru a promova pacea. Campaniile Greenpeace urmăresc: lupta contra schimbării climatice; protejarea oceanelor; protejarea pădurilor seculare; promovarea păcii; promovarea unui viitor lipsit de subtanțe toxice; promovarea unei agriculturi sustenabile.

Greenpeace a fost înființată în 1971, prin acțiunea unui mic grup de activiști din Vancouver, Canada. Grupul de activiști au navigat către Amchitka, o insulă mică în vestul coastei peninsulei Alaska, unde guvernul american realiza niște teste nucleare subterane, încercând să atragă lumii atenția asupra protejării planetei. Pe această insulă trăiau specii de animale pe cale de dispariție.

Deși barca activiștilor a fost interceptată înainte de a ajunge în Amchitka, călătoria acestora a atras un val de interes din partea publicului. SUA a detonat bomba, dar vocea rațiunii s-a făcut auzită. Testele nucleare au încetat pe insulă din acel an, iar Amchitka a devenit un „sanctuar al păsărilor”, după cum a fost declarat mai târziu.

Sediul principal se regăsește în Amsterdam, Olanda, iar organizația are peste 2,8 milioane de susținători în toată lumea, precum și reprezentanțe în 41 de state. Pentru a face practică voluntară în această organizație, poți accesa următorul link pentru mai multe detalii: www.greenpeace.org

Crucea Roșie

Crucea Roșie este cea mai veche organizație umanitară din România. România a devenit parte semnatară a Convenției de la Geneva din 1864 și a ratificat-o în 1874. Doi ani mai târziu, la 4 iulie 1876, a luat ființă Societatea Crucea Roșie din România, ce și-a început activitatea cu sediul în actualul spital Colțea. La începutul primului război mondial, Crucea Roșie a fost sub patronajul Reginei Maria.

Crucea Roșie este cea mai mare organizație umanitară la nivel mondial și are o varietate de domenii și proiecte în care poți să te implici în funcție de aptitudinile și preferințele tale, și în care poți fi voluntar chiar și pentru o zi:

- Pregătire și intervenție în caz de dezastre;

- Social: Sprijinirea copiilor din centrele de plasament; distribuire de ajutoare celor care au nevoie; bătrâni din centre rezidențiale; campanii pentru prevenirea traficului uman etc.;

- Sănătate: campanii de promovare a sănătății; prevenirea fumatului sau a drogurilor etc.;

- Activități cu caracter general în cadrul Crucii Roșii Române: promovarea Dreptului Internațional Umanitar; organizarea de tabere pentru tineret și voluntari etc.;

Pentru mai multe detalii despre cum poți să te înscrii ca voluntar, poți accesa: www.crucearosie.ro

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

7.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere