Un altfel de a spune: Mulțumesc!

A fost cândva, demult o prinţesă fermecătoare. Ochii ei de culoarea cerului şi a mării străluceau de speranţa viitorului. Numele ei era  Terra. În timp ce se afla la studii a fost remarcată de un tânăr bogat. Toţi cunoscuţii îl descriau ca pe o persoană insuportabilă şi lipsită de caracter. Acesta  se îndrăgosti iremediabil de prinţesă şi o ceru în căsătorie. La insistenţele părinţilor ei, prinţesa Terra îl acceptă ca soţ  pe tânărul Gunoi. După numai o lună de căsnicie prinţesa noastră era de nerecunoscut. Mizeria brăzda chipul ei altădată frumos, iar un aer deprimant îi învăluia întreaga fiinţă.

Devenise doamna… Gunoi.

Povestea totuşi e poveste. Dar realitatea cum ni se prezintă? Nu cumva cele două se împletesc?

E trist dar adevarat, ne situăm pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte reciclarea. O statistică realizată în 2012 arată că doar 3 %  din gunoiul produs de populaţie este reciclat. Pentru ţările Uniunii Europene procentajul minim de reciclare trebuie să fie de 50%.  Iar dacă noi continuăm în acelaşi  fel, unde vom ajunge?

O alternativă mai eficientă pentru omul care nu s-a deprins cu sortarea gunoiului este producerea de cat mai puţin.

Bea Johnson este promotorul unui astfel de stil de viata.  Conceptul acesta poarta denumirea ”Zero Waste Home”. Tot gunoiul pe care familia sa l-a strâns în decurs de un an încape într-un borcan.

Sunt 5 Reguli care stau la baza unei astfel de vieţuiri pe care aceasă familie le urmează. Iată ordinea acestora :

Refuză (ceea ce nu ai nevoie)

Restrânge/Reduce (ceea ce ai nevoie)

Reutilizează (cumpără second-hand)

Reciclează (tot ceea ce nu poţi Refuza, Restrânge, Reutiliza)

Descompune (resturile de alimente)

 

Un alt fel de a spune ”Mulţumesc” Creatorului care ne-a oferit un cămin pe acest pământ, este de a căuta modalităţi de a susţine viaţa din jurul nostru în diferitele ei forme.

Reciclarea este o mână de ajutor pentru o planetă care oricum se degradează.

Să transformăm gunoiul în frumos şi nu invers!

 

 

 

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere