Încerci să te descoperi? 10 strategii pentru a te cunoaște mai bine

Despre cunoașterea de sine

La ce se referă oamenii atunci când te sfătuiesc să te „cunoști pe tine însuți”?
Acesta a fost subiectul unui alt blog, unde am descris 6 elemente-cheie ale cunoașterii de sine. Să ni le amintim:

- Valori
- Interese/pasiuni
- Bioritmuri/obiceiuri permanente
- Scopuri/obiective
- Puncte tari/talente

Așadar, acum știi ce să urmărești, la ce să fii atent. Dar cum poți să descoperi aceste caracteristici ale tale, unde le poți găsi?

Procesul cunoașterii de sine poate fi unul marcat de întâmplare – să descoperi fără ca măcar să cauți. Poate ai un profesor care îți spune că ai talent la matematică sau la biologie și cuvintele lui pot să constituie sâmburele unei cariere. Sau poate te simți revoltat când ești martor la sau experimentezi personal un caz de nedreptate și iei decizia de a-ți stabili ca obiectiv de viață să îndrepți nedreptatea. Sau poți fi unul dintre puținii fericiți care au șansa de a-și clădi viața în jurul unei pasiuni dominante, asemenea starului pop Gwen Stefani, care a spus: „Când am reușit să compun primul cântec, atunci m-am descoperit cu adevărat pe mine.”

Deși șansa și materialul genetic au un rol important în a te ajuta să afli cine ești, pentru a-ți descoperi Adevăratul Eu poți aplica, în mod deliberat, anumite strategii. Gândește-te la cunoașterea de sine ca la căutarea unei comori ascunse, cu indicii și semne presărate pe traseu, asemenea unei hărți. Iată 10 strategii pe care le poți folosi:

10 strategii pentru cunoașterea de sine

Ascultă când ți se fac complimente și primește-le. Dacă ai tendința de a desconsidera sau respinge complimentele care îți sunt adresate, nu mai face astfel! Deși este adevărat că unii oameni ar putea încerca să te manipuleze prin complimente, mult mai mulți s-ar putea să-ți observe caracteristicile fundamentale – poate chiar ceva ce tu ai trecut cu vederea. Când eram în clasa a XI-a, profesoara mea de engleză a scris pe unul dintre testele mele: „Îți place să scrii?

Eseul acesta este un puternic argument că îți place.” Cu toate că am urmat o altă carieră, nu am uitat niciodată acest comentariu și, în definitiv, iată-mă scriind chiar acest articol. (Mulțumesc, Helen Hollander!)
Cunoașterea punctelor tari constituie unul dintre elementele fundamentale ale încrederii în sine și, în același timp, ale cunoașterii de sine. Trebuie să păstrezi ce este bun, ascultând complimentele care îți sunt adresate și care pot fi indicii cu privire la punctele tale tari.

Analizează-ți sentimentele și stările sufletești

Ce activitate în care te angajezi te face să te simți atât de fericit încât să nu-ți mai dai seama cum trece timpul? Stările sufletești constituie un indiciu cu privire la ce îți satisface Adevăratul Eu. Stările pozitive precum dragostea, bucuria și mulțumirea pot, de asemenea, să conțină indicii despre tine.

Chiar și emoțiile negative te pot ajuta în cunoașterea de sine. Uneori, emoții precum mânia, tristețea și teama îți pot spune ce ar trebui să înfrunți, să accepți sau să schimbi în viața ta. Alteori, aceleași emoții pot să-ți dea indicii cu privire la oameni, locuri sau lucruri pe care trebuie să le eviți sau le minimalizezi, pentru binele și sănătatea ta.

Observă la ce te gândești

Da, urmărește-ți firul gândirii. Desigur, poți să meditezi pentru a analiza ce gândești, dar poți și doar să fii atent la gândurile care ți se ivesc în minte minut de minut. Gândurile acestea pot să te ajute să te înțelegi mai bine pe tine însuți. De exemplu, un prieten te convinge să îți cumperi un anumit articol de îmbrăcăminte, dar când îl cumperi acesta nu îți produce bucurie, ci regret, pentru că ai fi vrut să păstrezi banii. Într-un astfel de moment îți dai seama că prețuiești economisirea mai mult decât achiziționarea de bunuri. Este caracteristică de bază a ta?

Fă-ți din greșeli prieteni

Este mai ușor să înveți să fii tu însuți atunci când îți dezvolți un sistem de creștere – capacitatea de a privi o dificultate mai degrabă ca pe o provocare, decât ca pe un factor de stres. Atunci când știi că nu trebuie să fii perfect, îți poți accepta greșelile, recunoști că pasul greșit te poate ajuta să înveți ceva folositor și îți dai seama ce ar trebui să faci altfel în ocazia următoare.

Chiar și eșecul, deși este dureros, poate constitui un impuls către o direcție nouă. Terry Gross, renumita gazdă a emisiunii de radio „Fresh Air”, a început ca profesoară de gimnaziu într-o școală publică, în 1972. Nu a fost în stare să țină în frâu elevii cărora le preda și a fost concediată după 6 săptămâni. Gândește-te la toate acele extraordinare interviuri de care am fi fost lipsiți dacă – din nefericire – ar fi rămas în învățământ!

Ține un jurnal sau ia-ți timp să reflectezi

Ține un jurnal al momentelor care ți-ar putea oferi indicii cu privire la identitatea ta. Îmi place exercițiul, de acum clasic, „Trei lucruri bune”: La sfârșitul zilei, gândește-te la trei lucruri bune pe care le-ai făcut sau care ți s-au întâmplat de-a lungul zilei. Studiile arată că această activitate îți va spori gradul de fericire personală și îți va întări „atitudinea de recunoștință”. În același timp, ea accentuează acele momente care îți dau satisfacție și încredere de sine sau pe cele care îți pot da indicii cu privire la caracteristicile care te definesc. Exemplu: Te joci cu nepoțica ta și observi că poți gestiona bine anumite situații mai dificile. Indiciul?

Ascultă ce spun alți oameni, dar acționează și trăiește după propriile decizii

Presupunând că ești un adult cu o viață complicată, doar tu poți ști ce este cel mai bine pentru tine pe termen lung. Când iei singur decizii – oricum se dovedesc a fi, până la urmă – îți pavezi drumul spre cunoașterea de sine. Dezvoltă-ți o prudență sănătoasă față de ce spun ceilalți că „ar trebui”. Ce vrei tu, de fapt?

Discută cu un terapeut sau cu un consilier

În căutarea de sine, s-ar putea să fii oprit de diferite bariere, fie interne, fie externe. Un terapeut sau un consilier vocațional te poate ajuta să îndepărtezi aceste bariere, să descoperi noi căi și să te dezvolți în direcții noi.

Fă teste de personalitate și de temperament

Deși acestea se fac cel mai bine sub supravegherea unui specialist în sănătate mentală, poți găsi pe Internet diferite versiuni de teste bine fundamentate de personalitate și de temperament. Deși nu am verificat personal aceste versiuni gratuite, poate că tu le vei găsi utile ... atâta timp cât le mai ajustezi pe ici pe colo:
- Career builder (link extern)
- The Myers-Briggs Temperament Indicator (MBTI) (link extern)
- Holland Code Career Test (link extern)

Precauția 1: Unora dintre testele de pe Internet le lipsește validitatea științifică. Ai grijă!
Precauția 2: Nu uita, niciun test nu are autoritatea ultimă asupra ta. Tu ai!

Afirmă-ți personalitatea practic

Poate că te cunoști, dar poți și să fii tu însuți? Atunci când îți exprimi sentimentele, dorințele, nevoile și opiniile într-un mod direct, onest și adecvat, înseamnă că îți afirmi personalitatea, identitatea. În același timp, îți consolidezi imaginea de sine. Exemplu: Soțul tău/soția ta critică ceva ce ai făcut și țipă la tine. Tu răspunzi: „Nu-mi vorbi astfel. Dacă am greșit cu ceva, putem vorbi despre lucrul acesta – dar fără să țipăm unul la altul.” În această situație, știi sigur un lucru: Este important pentru tine să fii respectat(ă). Te poți apăra.

Înconjoară-te de oameni buni, care te acceptă și îți favorizează creșterea.

Unii prieteni și unele rude te pot ajuta să devii cea mai bună variantă a ta, în timp ce alții îți pipernicesc exprimarea de sine și chiar descoperirea de sine. Deși probabil că vei învăța câte ceva de la toți, vei descoperi că drumul îți este mai ușor atunci când majoritatea celor cu care te asociezi îți doresc binele în mod profund și îți oferă libertatea de a-ți urma propriile idealuri.

Adevăraul Eu?

Unii oameni cred că nu există „Adevăratul Eu”. Eu nu sunt de acord cu ei. Atunci când viața și manifestările tale exterioare sunt congruenta cu caracteristicile tale fundamentale interioare, atunci experimentezi un sentiment distinct și puternic al conștienței de sine, al „Adevăratului eu”. Viața devine mai plină de entuziasm și de vibrație.
Dar ESTE adevărat că noi evoluăm în timp, ne schimbăm, și Adevăratul Eu evoluează și el, se extinde și se contractă de mai multe ori. Cunoașterea de sine este un proces dinamic, nu unul static. Adevăratul tău Eu nu este o fotografie ci, mai degrabă, un video.

Ce experiențe, cărți, idei și oameni te-au ajutat să „te descoperi pe tine”?

Sursa: www.psychologytoday.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.2

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere