Tu te bucuri de prezent?

Ţi s-a întâmplat vreodată să te afli într-un grup de prieteni şi totuşi să nu fii deloc atent la ce se discuta? Ţi s-a întâmplat să mergi într-o excursie pe care ai aşteptat-o de mult şi totuşi să fii cu gândul la tabara care se apropie? Ţi s-a întâmplat să ieşi în oraş fie că era vorba despre un film, un concert sau o piesă de teatru şi totuşi să stai pe telefon? Cu siguranţă te-ai regăsit în cel puţin unul din exemplele de mai sus.

Plănuim din timp anumite întâlniri sau evenimente: vorbim cu ceilalţi participanţi, alegem traseul sau cumpărăm biletele. Şi totuşi atunci când momentul pregătit cu atâta grijă vine, parcă ne plictiseşte. Diferite lucruri ne distrag atenţia, găsim altceva de făcut şi aşa pierdem mult din farmecul zilei. Nu ne mai bucurăm cu adevărat de aceea ce avem acum. Şi la final, nu putem spune că am avut o vacanţă interesantă sau de neuitat, pentru că nu avem nimic de care să ne amintim în mod deosebit.

Problema este că ajungem să nu mai trăim în prezent. Ne gândim prea mult la ce se va întâmpla în minutele, orele, zilele sau săptămânile viitoare. Ne aflăm în una din următoarele situaţii:

 

  1. Aşteptăm cu nerăbdare un anumit moment, un punctul culminant al evenimentului. Sărbătorim ziua de naştere a unui prieten şi suntem curioşi care va fi reacţia sa când va vedea tortul special pe care l-am pregătit. În loc să ne bucurăm de prezenţa celorlalţi invitaţi, ne dorim ca timpul să treacă mai repede.

  2. Încercăm să prevedem tot felul de probleme care s-ar putea ivi. Ne facem dinainte griji pentru trenul pe care trebuie să nu îl pierdem sau pentru aglomeraţia de la ieşire. Aşa că în loc să ne bucurăm de momentele frumoase, căutăm moduri prin care să trecem peste toate aceste dificultăţi.

  3. Începem să ne plictisim de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ce vedem şi auzim nu mai prezintă interes. Atunci există mai multe metode la care apelăm pentru a face timpul să treacă mai uşor: ne retragem pentru a vorbi cu cineva într-un colţ, rămânem în încăpere fără a lua parte la activităţi sau (aşa cum se întâmplă cel mai des) scoatem telefonul mobil din buzunar şi navigăm pe internet.

După cum probabil ţi-ai dat seama, toate cele trei situaţii prezentate mai sus sunt departe de ideal. Din nefericire ne regăsim des în una din ele. Şi atunci, ce-i de făcut?

Un prim (şi cel mai important) pas ar consta în indentificarea problemei. Abia după ce realizezi că te concentrezi prea mult pe viitor, te poţi axa cu adevărat pe rezolvare. Iar rezolvarea în sine nu este dificilă: ţine de alegerea ta. Poţi alege să porneşti o discuţie antrenantă cu prietenii tăi sau să iei parte la cea deja începută; poţi alege să-ţi alungi gândurile supărătoare legat de ce s-ar putea întâmpla cine ştie când; poţi alege să pui telefonul în buzunar şi să încerci să-ţi faci noi prieteni.

Atunci când decidem să trăim în prezent vom constata că avem multe lucruri simple, care însă ne pot bucura. Astfel fiecare eveniment ne va lăsa cu amintiri plăcute şi dorinţa de a face altele noi!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere